Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 05-03-02
Daghøjskolen blev 10 år med manér

Der var så sandelig travlhed på NetNyt-redaktionen i fredags, da vi skulle være på Daghøjskolen i Stenvad kl. 13 og i børnehaven i Gjerrild kl. 14. Heldigvis reddede vores free-lance-medarbejder, Vidar Utvik, os og tog tørnen i Stenvad. Det er hans referat, der ligger til grund for jubilæumsfestartiklen i dag.

Carlo1.JPG (17971 bytes)
Vibeke modtager blomster fra Carlo

De folk, der var mødt op for at fejre Norddjurs Daghøjskoles 10 års jubilæum, blev mødt af et overflødighedshorn af lækre ting og sager, kransekage, petit fours, kunstfærdige turkmenske kager og mange andre både danske og fremmede lækkerier, og hertil blev serveret champagne. Hele denne fantastiske velkomst stod de nuværende elever for, og det var i det hele taget i høj grad deres kæmpeindsats, der skabte denne flotte fest. Fra kommunen var mødt et bredt udsnit af både politikere, embedsmænd og sagsbehandlere, og herfra blev der over en bred kam delt mange rosende ord ud til den jubilerende højskole.
Det var jo som bekendt Vibeke Nilars, som oprindeligt fik den "vanvittige" idé at starte en daghøjskole i sådan et tyndt befolket område som vores, og siden den spæde start har hun med gode og trofaste medarbejderes hjælp holdt fanen højt både i medgang og modgang. I sin velkomsttale (se nedenfor) fik hun fortalt om skolens indhold ved at flette et par digte og et eventyr ind.
Så blev ordet givet videre til socialudvalgsformand Gert Eriksen, og han benyttede lejligheden til at ridse historien op. Som én af skolens allerførste nøglepersoner fremhævede han Carl fra Fjellerup, der var en uvurderlig støtte for Vibeke og de allerførste elever. Han var med omkring Værestedet på Fjellerup Skole, hvor daghøjskolen havde de første lokaler. Allerede i løbet af det første år fik Vibeke Nilars ansat Anny Petersen fra Bønnerup som hjælpelærer, og den dag i dag er hun stadig én af grundpillerne på skolen, hvor hun bl.a. styrer syværkstedet.
Da der blev for trangt i Fjellerup, fik Vibeke Nilars en dag øje på det tidligere bageri i Stenvad, der var billigt til salg, og med kommunen som velvillig samarbejdspartner fik hun et lån igennem (omkring 600.000 kr.). I dag kan man næsten ikke tro det, at man for så forholdsvis få penge, kan få så fine undervisnings- og værkstedsfaciliteter, som tilfældet er. Tilbage til Gert Eriksens tale: han fortsatte med at berette om, hvordan der på et tidspunkt blev så meget administrativt arbejde for den ellers så kreative skoleleder. Man besluttede at søge efter en sekretær, men fik ingen henvendelser, og så uddannede skolen simpelthen selv Ingelise Mathiesen, der tager et stort slæb i det daglige arbejde og spiller en væsentlig rolle i skolens liv.
Én af de nuværende elever, Else Rasmussen, stod for en happening, hvor eleverne rullede en 30-40 meter lang papirrulle ud med en sang skrevet på på melodien Mester Jacob, der var en kraftig opfordring til de fremmødte politikere om at droppe enhver kassetænkning og sørge for, at en så levende og vigtig skole bliver bevaret. Derefter holdt hun en tale (se nedenfor). Ellers var der masser af blomster, flasker og andre flotte gaver til den jubilerende skole fra de 4 kommuner, der også leverer elever til skolen, fra Arbejdsformidlingen, naboer og andre venner af huset. Lise Poppehøj fra Hemmed havde kreeret et stort jubilæums-papirklip, som hun forærede skolen.
Efter den officielle del af begivenheden fortsatte festlighederne resten af eftermiddagen med små workshops, hvor folk kunne deltage i både papirklip, brødbagning og andre kreative sysler, bl.a. under ledelse af tidligere elever. Den flotte og festlige dag sluttede af med lammekød, stegt på bål på 2 måder - en bosnier stegte på bosnisk, og daghøjskolens uundværlige kraft og værkstedslærer, Erik Jespersen, stegte på sin måde.
Alle var enige om, at det var alletiders dag!

Læs Vibeke Nilars` tale hér!

Læs Else Rasmussens tale hér!

Anni-211.JPG (7860 bytes)
Anny Petersen fra Bønnerup     

Detlangebaand400.JPG (18166 bytes)
det lange bånd

GertEriksen-224.JPG (7532 bytes)

Gert Eriksen

Vibeke-400.JPG (25472 bytes)

Vibeke står med papirklip fra Lise Poppehøj

 


Kilde: Vidar Utvik/Ingelise Pedersen

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002