Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 28-02-02
Fra Bønnerup Fiskeriforenings generalforsamling

Lørdag den. 23. Februar blev der afholdt den årlige generalforsamling. Vores udsendte medarbejder, Vidar Utvik, var på plads, og i dag bringer vi med en smule forsinkelse hans indtryk fra mødet.

BentRulle.jpg (19454 bytes)
Bent Rulle, formand for Danmarks Fiskeriforening, gav generalforsamlingen med og modspil.

"Formanden Per Skjødt Hansen ønskede alle velkomne og bad alle rejse sig for i et minuts stilhed at mindes de kolleger, som var gået bort i året, der gik. Svend Erik Hansen takkede for opgaven som dirigent, men påpegede, at denne den halvtredsindstyvende gang var den sidste, han optrådte i dette ærefulde hverv. Til stede var også bl.a. Bent Rulle fra Danmarks fiskeriforening, Fiskeritidende og Amtsavisens fotograf.
I lighed med tidligere generalforsamlinger var der også i år forskellige meninger, som rådede. Internt i foreningen blev der drøftet forskellige tiltag, der skulle til for at føre fiskerierhvervet videre. Udtrykkene "pessimisme" kontra "optimisme" - "luk butikken" kontra "visioner" - lå i luften. For at man ikke skal misforstå disse udtryk ønsker medlemmerne at videreføre erhvervet, men der skulle være ærlighed i udsagnene for at få diskussionerne i gang, inden forslagene kunne besluttes og eventuelt søsættes.

 

CharlesJensen.jpg (17373 bytes)
Kasserer Charles Jensen udtrykte tilfredshed ved at auktionspligten endnu ikke er vedtaget. Dermed var udgiften til disse møder godt givet ud.

Selv om undertegnede skrev ned på livet løs for at få materiale til denne artikel, er det svært for en ufaglært at forholde sig kyndigt til de forskellige emner, som blev drøftet. Men det er helt klart, at der ligger forståelsesproblemer og divergerende opfattelser af, hvad der er bedst for kystfiskerne i Bønnerup. I lighed med andre brancher står lokalforeningen lidt i opposition til hovedbestyrelsen, samtidig med at den (lokalbestyrelsen) har svært ved at enes med naboen Grenå Fiskeriforening. Dette skyldes, at Per Skjødt Hansen bliver beskyldt for kun at gå Bønnerupfiskernes ærinde ved møder i hovedbestyrelsen, som han også er medlem af. I denne sammenhæng har Bent Rulle optrådt som mægler. Uden særligt held har han manet til besindighed de to foreninger imellem. Som en humoristisk sidebemærkning mente han, at freden måske kunne sænke sig ved, at de to foreninger byttede formænd. I så fald ville det glæde Per Skjødt Hansens lønningspose. Ligeledes understregede Rulle, som kom med drøje hug til beretningen, at utilfredsheden over størrelsen på sidste års rødspættekvote var ubegrundet. 4% ekstra i garnene ville ikke gøre meget, da det så kom til at gå ud over næste års kvote, for som han også sagde: "Med den ene del af kroppen i en dybfryser og den anden i en bageovn har man det jo statistisk meget godt".
I forsamlingen var der også frygt for, at man i de enkelte lande tolkede lovene forskelligt, sådan at f.eks. Irland kunne få særfordele. Dette tilbageviste Bent Rulle, da oversættelserne af lovenes bekendtgørelser bliver løbende vurderede. "Man skal lige huske, at de gode fangstsæsoner ikke kommer dårligt tilbage", sagde Rulle.

 

HansFisker.jpg (26873 bytes)
Hans Fisker, skipper på "Haabet" og fortaler for det kommende erhvervsbyggeri på havnen. Han såede tvivl omkring overættelserne af de nye love fra EU, og at andre lande tokede dem til egen vinding.

Flere i forsamlingen mente også, at beretningen var meget pessimistisk ladet, og at det just ikke gavner humørbarometeret. I stedet for at grave i det negative var der nogle, som mente, at man nu må til at se fremad. "Vi er her for at fiske", lød det fra den ene side. Et andet sted kom der optimistiske bekendtgørelser omkring bygning af ishus med tilhørende vaskehal og ikke mindst det planlagte byggeri af erhvervshus, som er 50% støttet af EU.
A propos var der besøg af en fisker fra Hanstholm, der kom med præcise beregninger på, hvad det ville indebære at indgå i et såkaldt kassesamarbejde med andre havne. Dersom Bønnerup går med i dette samarbejde, skal der investeres i 8000 fiskekasser til en lille halv million kroner. Spørgsmålene var for mange og forskellige til en endelig beslutning, men der arbejdes videre med sagen.

Skarven:
Torben Jensen syntes, det er synd for skarven, den sulter.
Antallet af skarv er de senere år kommet op i en unaturlig mængde. Fra naturens side har denne fugl haft sit tilholdssted på land og i træerne. Dens fjender var ørne og andre rovfugle, som stod for regulering af bestanden. Før i tiden kunne man få et par kroner pr. skarv. Omregnet i nutidens kronekurs vil jagt på skarv blive et million- foretagende i både antal og kroner.

Havnefesten:
Havnefesten står i fare for nedlæggelse.
Det kniber med at skaffe folk til festudvalget. Der er nok af hjælpere, men det er svært at skaffe ledere til at tage det sidste "skrald". Der kanaliseres mange penge ud til foreningerne fra havnefesten. Vi mangler en tre-fire stykker til at arrangere bl.a. "fileten" og tage det overordnede ansvar. Vi fik ikke afklaret dette punkt, men en ting er sikkert. "Hotter" har taget sit slæb efter den kommende sommer."
Skrevet til Nørre Djurs NetNyt af Vidar Utvik

 

KnudErikHansen.jpg (24876 bytes)
Svend Erik Hansen er veteran som dirigent for generalforsamlingen gennem halvtredsindstyvende år. Efter denne giver han pinden til yngre kræfter.

Kaagh.jpg (18431 bytes)

Kurt Kaagh har ordet

PerSkjoedtHansen400.jpg (28058 bytes)
Per Skjødt Hansen, formand for Bønnerup Fiskeriforening og medlem af hovedbestyrelsen. Han stod model til en del kritiske bemærkninger, men har sine meningers mod. Han mener stadig han kan repræcentere såvel Grenåfiskerne som Bønnerupfiskerne i hovedbestyrelsen.


Klik her og læs hele formandens beretning.

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002