Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 28-02-02
Formandens beretning 2001:

" Jeg vil på Bønnerup Fiskeriforenings vegne gerne byde alle her velkomne til ordinær generalforsamling.
Vi har i året, der er gået, oplevet det for dansk fiskeri usædvanlige, at der er kommet fire fartøjer mere til i årets løb, og det er med en 20 t. trawler, to 20t. snurrer og en glasfiber garnbåd (nybygning), fartøjer der for en stor dels vedkommende vel satser på at fiske fra hjemhavnen. Dette må vel siges at være meget positivt, hvis man tager de lokale briller på, i andre havne ses en omstrukturering til stadig større fartøjer, der er i hjemhavnen færre og færre dage om året. Jeg ser en meget stor fare i dette, på et tidspunkt er baglandet smuldret væk, håndværkere, fiskeopkøbere og lignende er forsvundet, og havnen vil uddø på sigt.
År 2oo1 blev ikke det økonomisk bedste år for fiskeriforeningens medlemmer. Hvis vi går ind og ser på promille-indbetalingerne, skulle omsætningen være stagneret omkring de 28 mill. kr. - det må vel siges at være en tilbagegang. Dette skyldes måske flere omstændigheder, som jeg vil komme ind på senere.
Fiskeriets forløb i 2001 var nok lidt atypisk fra de senere års forløb. Snurrerne var dem, der fulgte det sædvanlige mønster mest, med nogle i Østersøen, andre i Kattegat i første kvartal, andet og tredje kvartal Kattegat og Skagerrak, den største afvigelse kom i sidste kvartal, ikke fordi der ikke var rødspætter at fange i Kattegat, men kvoten var stort set opbrugt, og derfor var man, populært sagt, nødt til at gå over åen efter vand, fiskeriet foregik derfor i Omr.22 og Østersøen.
Trawlerne startede som de foregående år i Kattegat, men senere var det nok, som om det ikke var til at få hummerfiskeriet i Nordjylland til at hænge sammen, og derfor var der vel en del uro, og der blev flyttet en del frem og tilbage, for at slutte i Kattegat i sidste halvår, hvor enkelte en kort periode var ude og fiske rødspætter. Vi havde dog den glæde, at vi i 2001 fik lov til at fiske brisling fra den første august, med det til følge at dette fiskeri kunne foregå i fred og ro, da det, som vi før har hævdet, var rene brislinger i denne periode, startede på over 99% en måned senere var der vel 80% brislinger, der faldt enkelte træk med omkring 50%. Men igen et fiskeri, der kunne aflaste hummerfiskeriet en kort periode.
Garnbådene startede for en stor dels vedkommende atypisk med en start i Østersøen, og derefter Kattegat og Nordsøen, senere Kattegat for at slutte ved kajen, på grund af små rationer og senere helt stop i rødspættefiskeriet. Det var med garnfiskeriet, som jeg har sagt de foregående år,
man skulle være det rigtige sted på det rigtige tidspunkt og med de rigtige garn, og jeg har meget svært ved at se, at ret mange kan undvære nogle få af de bedste uger.
Hvis vi kort ser på landingstallene i kr. for Bønnerup havn, er der en fremgang på 2,5 mill. Men igen med store forskydninger de enkelte arter imellem. Brisling frem med knap 1mill. Hvilket skal ses i lyset af, at der stort set intet var i år 2000, hummer 1 mill. Frem, kulso knap 1mill. Frem, sidst men ikke mindst rødspætter frem med 3,5mill. Til 5,6mill. Og dermed igen den mest betydende art for Bønnerup. Tilbagegang var der for tunge og torsk med henholdsvis 1 og 2 mill. kr. Dette siger igen noget om, hvorfor vi ikke er tilhængere af IOK, selv om jeg nok vendte dette emne endnu en gang, da det gik op for mig, at vi havde solgt 20% af 2002-kvoten til meget små priser i januar, det var overordnet set ikke ret smart gjort.
År 2001 blev igen et af de år, hvor dansk konsumfiskeri skulle komme til at mærke, at erhvervet er blevet politiseret. Næppe var året startet, før man fra politisk hold meldte ud, at nu havde man fundet de vises sten, en torskegenopretningsplan for Nordsøen, der i sin enkelhed gik ud på med lukkede områder at frede torsken i gydeperioden. Nu er det bare sådan, at politikerne åbenbart heller ikke ved, hvornår torsken gyder, for fredningen faldt stort set efter gydningen. Men et er helt sikkert: der var intet besvær med at finde de områder, hvor de danske fiskere fiskede i perioden, jeg mener, det var meget useriøst, det der blev lavet, og det fik selvfølgelig indvirkning på resten af fiskeriet også i de indre farvande, sådan er det nu engang, fiskeritrykket flyttes, når der laves strenge begrænsninger. Derfor oplevede vi i år 2001, at rødspættekvoterne stort set var fisket op i november måned. Men allerede i juli og august blev vore store og små fartøjer reguleret ud af Nordsøen med så små rationer, at ingen kunne leve af det, og det er netop i denne periode, vi har tradition for at være der. Det var ikke stort bedre med reguleringen af torskefiskeriet i Nordsøen, her var der også meget små rationer i foråret og hen over sommeren.
For Kattegats vedkommende var vi allerede i oktober nede på små rationer, hvis vi ikke skulle have totalstop inden udgangen af måneden. Stoppet kom så den 15. december, igen en, synes jeg, tåbelig disposition, med et træk på 5 t. om ugen og kvote tilbage. Det skulle senere vise sig, vi kom ud af året med 10 t. tilbage, det er i sådanne situationer, der blev rystet på hovedet af Direktoratet, men også af Danmarks Fiskeriforening. "Går de nok ind for sagen? Havde det ikke været anderledes, hvis det havde været et stop for torskefiskeriet i Nordsøen eller sild et eller andet sted?", bliver der spurgt på kajen.
For indeværende år ser det meget sort ud for fiskeriet i Kattegat. Vi har en fornemmelse af, at vi blev solgt for at få fred i Nordsøen. Det er også meget nemmere at blive enige med resten af EU, når man går ind og reducerer netop de tre arter i det farvand, hvor Danmark sidder på broderparten af TACen. ECES og EU skulle vise handlekraft, og derfor reducerede man nogle TACer i Kattegat kraftigt, rødspætter med 32%, torsk med 52% og tunge med 28%, og her skal man lige gøre sig klart, at for at få det samme som i 2001 gælder følgende %satser i opgående retning: rødspætter 50%, torsk 108% og tunge 39%. Det skal her også lige nævnes, at inden disse tiltag blev sat i værk, var TACen for torsk i Østersøen også reduceret kraftigt, igen et fiskeri vi har tradition for at deltage i. Det er for mig ufatteligt, at formanden for Danmarks Fiskeriforening kan juble over et sådant resultat og mene, det kan vi godt leve med. Men vi må vel snarest have hyren til ham reduceret med 1/3 - når vi kan leve med det, kan han vel også.
Forklaringerne på, hvorfor kvoterne skal reduceres, er mange, for rødspætter i 2001 var det, fordi vi ikke havde fisket kvoten i flere år. For 2002 kunne man ikke bruge den, idet kvoten kunne have været fisket op den første november, derfor opfandt biologerne en ny én. Nu var det, fordi der indgik for mange torsk i rødspættefiskeriet, igen en tåbelig påstand. Personligt fiskede jeg efter rødspætter i to måneder uden at fange en eneste torsk, derefter små rationer på rødspætter, og man falder naturligt over noget andet, og nu udgjorde torsken mellem 75 og 95% af fangsten, og dette mener jeg, mange kan nikke genkendende til. Men et blandingsfiskeri vil altid forekomme, der må kun gå den og den art i redskabet.
For år 2002 ser det derimod ikke ud til, vi skal have et jævnt fiskeri efter rødspætter, ikke fordi der ikke er mange rødspætter, der er rødspætter stort set overalt. Jeg forudser derfor meget store problemer i især dette fiskeri i indeværende år, med ca. 20% af kvoten opfisket på de første 14 dage i januar. Men også i andre fiskerier, blandt andet tungefiskeriet, det vil blive vanskeligt at drive uden større bifangst af rødspætter, de fysiske rammer vil derfor gøre det meget vanskeligt at fiske tunger. Der var biolog-assistenter med ude fra Bønnerup i efterårsperioden, men det bliver åbenbart ikke hørt længere oppe i systemet. Vi har derfor anket dette til DFU og rent ud sagt, at hvis de ikke gik meget aktivt ind i arbejdet med at skaffe flere rødspætter til år 2002, skulle de ikke regne med, at Bønnerup Fiskeriforening kunne anbefale sine medlemmer at tage assistenter med på havet. Det er snart tyve år siden, der har været så mange rødspætter lokalt, og en helt anden end dem, vi har set siden sidst der var mange. Og det er nok her, biologerne med deres uddannelse svigter, det er, som om for dem er en rødspætte en flad fisk med røde prikker og dermed færdig.
Jeg vil gerne vove den påstand, at der findes tre forskellige stammer af rødspætter i den mellemste og sydlige del af Kattegat. Der er for mig ingen tvivl om, at rødspætterne, vi så lidt til forrige år, og som optrådte i rimelige mængder i efteråret, og som er godt på vej ind på grunden igen i skrivende stund, har flere gener til fælles med rødspætterne i Bælthavet end dem i Skagerrak, som Kattegat deler TAC med.
Men igen en eller anden politisk og/eller biologisk genistreg. Hvem siger, der ikke foregår en vis vandring farvandene imellem. Det ville vel være mere mærkeligt, hvis det ikke gjorde. Ud- og indvandring kan måske også være med til at forklare, hvorfor der er så mange torsk i Kattegat. Men mange i den vestlige Østersø, hvor der i dag er et fiskeritryk, som ifølge biologerne ikke kan lade sig gøre. Men hvis man tænker lidt tilbage, var der meget få torsk i "netop" dette område for år tilbage, men stort set samtidig skete der en forskydning i bestandene. Jeg kan da godt se, det er meget nemmere at sige, det er overfiskeri. Jeg mener, at DFU i deres egen rapport her i flere tilfælde gør rede for, at det ikke så meget er gydebiomassen, men hvad der går til held, som bestemmer kommende bestande. Spildet er enormt i denne sammenhæng.
Bønnerup Fiskeriforening har i det forgangne år været med til at starte en kredsforening, det voldte desværre en hel del besvær og kostede bestyrelsen og andre en masse tid til møder. Der var to foreninger, Grenå og Ø. Hurup, der ikke ville være med. Som vi læste Danmarks Fiskeriforenings vedtægter §3, skal alle deltage. Dette meddelte jeg formanden i et brev d. 21/9. Bent Rulle og mig fik en snak om det på fiskerimessen og var enige om, at det var en uheldig drejning, tingene havde taget. Bent mente, han kunne forlige parterne, og dette skulle selvfølgelig prøves snarest. Det skete d. 10/11, da Niels Wichmann indkalder til møde mellem Grenå og Bønnerup. Inden mødet gør jeg Niels opmærksom på, at det ikke er de helt rette deltagere. Men vi møder op og går fra mødet med en følelse af, at fronterne er trukket endnu skarpere op. Da jeg havde følt, der ikke skete noget, satte jeg det på dagsordenen til mødet i hovedbestyrelsen den 15/11, hvor jeg stort set fik fuld opbakning. Danmarks Fiskeriforenings love skal overholdes, talen var meget klar fra hovedbestyrelsen efter min mening. Danmarks Fiskeriforening fik tre uger til at bringe forholdene på plads. Men vi skulle hen sidst i januar, inden der igen sker noget. Da fik vi vel nærmest at vide, at vi kunne rette os efter mindretallet i kredsen, hvis vi ville have fred. Det blev således trukket i langdrag og forhalet i flere måneder, hvilket der efter min mening ikke var nogen grund til. Jeg gjorde som før nævnt allerede sidst i september måned klart for formanden i Danmarks Fiskeriforening, at fronterne var trukket op. Vi kunne ikke komme videre selv, men måtte have hjælp, hvis det skulle gå til held. Dette mener jeg er for dårligt. Når man tilbyder at mægle, må der også ske noget. Og jeg siger: ellers tak, hvis det er normalt for foreningen, så er det ikke så sært, det går med dansk fiskeri, som det går.
På hovedbestyrelsens møde den 31/1.-02 var signalerne ikke de samme fra en stor del af bestyrelsen, nu var det lige pludselig generalforsamlingen, der skulle tage ansvaret. Jeg mener, Danmarks Fiskeriforening har et meget stort problem, hvis man skal have en juridisk eksamen for at læse vedtægterne. Jeg vil derfor på det kommende møde have forklaret, hvad der står på dansk i en del af paragrafferne.
Jeg er fra formanden i Grenå Fiskeriforening blevet skudt i skoene, at jeg kun skulle varetage Bønnerup Fiskeriforenings interesser i hovedbestyrelsen. Dette mener jeg helt klart at kunne tilbagevise. At jeg gik imod auktionspligt, mener jeg stadig, var for at bevare de små pladser i de indre farvande, men hvis det er at pleje egne særinteresser så for min skyld gerne. Men så vil jeg også gerne have at vide, hvad der er at gå ind for auktionspligt, når foreningen er ejer af auktionen og, formanden er auktionsmester?????????
Tilbage til det med at varetage Bønnerup-fiskernes interesser. Jeg vil gerne vove den påstand, at i over 95% af de fiskeri- relaterede sager er interesserne de samme, så hvad brokker man sig over, jeg forstår det ikke helt. Men at jeg skulle have en stor indflydelse, det er skudt langt over målet. Bestyrelsen består stadig af 14 plus formanden, selvom Grenå havde set den skåret ned til 5-6 mand, der helst skulle være ulønnede. Jeg ved bare ikke lige, hvor man finder dem, jeg er ikke en af dem.
Det er vel ikke en rigtig generalforsamling, uden isværket får et lille vers med på vejen. Det har stort set været de sædvanlige problemer med, at ikke alle kunne få is på en gang. Det førte i efteråret til, at vi var nødt til at henstille meget kraftigt til, at der ikke blev taget is bl.a. fredag morgen, når man først havde fyldt pakhusene med fisk og derefter tømte islageret. Det var ikke særlig smart, det var tomt når fiskehandlerne mødte om morgenen, og vi måtte i flere tilfælde ud og købe is. Vi havde vel håbet, at vi i samarbejde med havnen kunne fremlægge en plan med et nyt isværk, men vi kan ikke få at vide af de offentlige myndigheder, hvilken status vi har. Offentlig eller ikke offentlig. Og det har igen noget at gøre med tilskud, 50% eller 20%, så det er ikke helt det samme. Vi har nok på fornemmelsen, at øvelsen går ud på at kanalisere pengene over til de gamle statshavne, men vi har ingen egentlige beviser endnu.
Bestyrelsen har i årets løb også undersøgt mulighederne for at komme med i et eksisterende kassesamarbejde mellem Gilleleje, Grenå og Hanstholm. Vi står i dag med et tilbud, som vi gerne vil have opbakning til at arbejde videre med og har derfor stillet forslag herom. Der vil være mulighed for at stille uddybende spørgsmål under forslaget.
Der har således været masser af arbejde og ting, der skulle tages stilling til i det forgangne år, men som jeg før har sagt, har jeg en bestyrelse, der ikke er bange for at tage et nap med. Vi har heldigvis, vil jeg tillade mig at sige, ikke altid været enige, når vi er kommet til et bestyrelsesmøde, men enige har vi altid været, inden vi er skiltes. Og der har desværre været en del ting, vi har måttet være helt enige om i det forgangne år, men det gør bestyrelsen stærk, mener jeg.
Havnefest: Det ser desværre ud til, at havnefesten 2002 kan blive den sidste. Hotter sagde fra sidste år, og det må vel være en ret efter i mange år at have trukket det helt store seje træk. De, der havde lovet at tage over, ser ud til at falde fra. Hotter tager derfor en sidste tørn. Men der mangler folk til at tage over, hvis der skal være havnefest i 2003.
Til slut en stor tak til bestyrelsen samt Mette, Klaus og Ulrik for et godt og hyggeligt samarbejde i året, der er gået."
Sagt af formand Per Skjødt Hansen på Bønnerup Fiskeriforenings generalforsamling lørdag d. 23. februar

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002