Artikler på Nørre Djurs Web
Ny årbog fra Egnsarkivet

Egns-arkiv4.jpg (29327 bytes)

I går eftermiddag var Nørre Djurs NetNyt til stede ved den reception, som Nørre Djurs Egnsnarkiv afholdt i anledning af udgivelsen af den nye årbog for år 2000.
Læs mere hér!

I de 2 små lokaler i forbindelse med biblioteket i Gjerrild, der huser den store samling af gamle aviser, kirkebøger, billeder og optegnelser fra egnen, var en lille flok af fortrinsvis ældre mennesker i går samlede om et kaffebord med lagkage. Det skete i anledning af, at arkivet nu for 19. gang udgiver sin årbog med små, historiske klip fra Nørre Djurs.
Efter at have sunget den smukke sang, "Der Er Noget i Luften, Jeg Ved ikke Hvad", skrevet af præsten Vilh. Gregersen, som tilbragte sit pensionistliv i Gjerrild, rejste formanden for bestyrelsen, Frits Bønnerup fra Karlby, sig og takkede bidragyderne til morgen. Herefter gennemgik han indholdet og fortalte lidt om hver enkelt af artiklerne.
Bodil Rasmussen fra Emmelev har sammen med Ragna Augustesen skrevet bogens første artikel om sidstnævntes far, den navnkundige Lærer Augustesen fra Stenvad Hedeskole. Herefter følger en lille historie på den gamle Gjerrild-dialekt, som Vita Axelsen fra Egnsarkivet læste højt.
Else Lassen fra Gjerrild er daglig leder af arkivet, og hun har skrevet en lille ting om mordet på en ung grevesøn fra Meilgaard i 1540. Den afdøde lokalhistoriker Peder Jensen fra Bønnerup (bror til den navnkundige Århus-borgmester Bernhard Jensen) har fra sine efterladte skrifter leveret en gennemgang af de fattiges kår op gennem århundrederne. Herefter fortsætter Else Lassen en beretning fra Basland fra sidste års årbog, og Margrethe Spens fra Fjellerup skrev i 1984 en gennemgang af Kanneshøjs historie, som fortsætter bogen. Vita Axelsen har studeret optegnelser fra Villersø Sogn i sidste halvdel af det 19. århundrede og skrevet lidt om, hvad folk egentlig døde af dengang.
Herefter følger den lille historie fra Else Lassens hånd, som vi omtalte forleden dag om det træ i Sostrup Skov, hvor (muligvis) maleren Ovartaci har indgraveret et portræt af Stauning. Frits Bønnerup fabulerer over årtusinders bosættelser i området ud fra gravhøjen ved Rimsø Kirke.
En tidligere tolder i Bønnerup, Henri de Serene d`Aqueria, har efterladt et sagn om troldstenen ved Stavnshoved. Anders Mortensen Egeskov boede i Gjerrild i mange år indtil sin død i 1984, og han har bidraget med beretningen En By og dens Ansigt. Og fra Gjerrild stammer også et digt fra 1874, skrevet af en krøbling ved navn Mikkel Væver, som havde store evner som digter, men kun blev 24 år.
Mariane Daugård fra Bønnerup fortæller en julehistorie herfra fra lige før Anden Verdenskrig, og herefter følger så én af den nye årbogs perler, en flot skrevet beretning fra Hemmed i 60`erne af den tidligere brugsuddelerkone, Erna Bachmann. Hun har lovet folkene fra Egnsarkivet, at hun har optegnelser til de næste flere års bøger liggende, så det kan vi jo allerede glæde os til.
Vita Axelsen har kastet sig over at forske i 200 års slægtshistorie, og det drejer sig om efterkommerne af Karen Stiesdatter, som blev født i Skindbjerg i 1779. Hun fortsætter med en lille ting om trafik, fra dengang bilen godt nok var opfundet, men endnu ikke var blevet hvermands eje. Bodil Rasmussen fortæller om Laurette Møller fra Rimsø, der døde i 1960, og bogen slutter med endnu en beretning af Peder Jensens efterladte om Skærbæk, en by ved Meilgaard, der blev nedlagt for 200 år siden.
Det er et godt og væsentligt stykke arbejde, folkene fra Egnsarkivet sidder og laver med at sætte kød på de ofte sparsomme, efterladte optegnelser, og vi synes faktisk, at det i år er lykkedes at finde rigtigt mange gode bidrag til bogen. Årbogen kan købes overalt til en pris af 50 kr.

[ Dagsoversigt | Arkiv ]

Skrevet af Rex, redaktion 11, den 29-11-2000
Copyright Nørre Djurs Web 2000