Artikler på Nørre Djurs Web
Læserbrev: De små kommuners oprør
Som et apropos til debatten om Djursland-borgmestrenes oprør mod, hvad de opfatter som en uretfærdig udlignings-ordning, har vi fundet følgende læserbrev i Dagbladet Djursland, tirsdag d. 12. september:
"Kommunernes genforhandling med finansminister Mogens Lykketoft førte til en samlet skattestigning i danske kommuner på 5-600 mill. kr. Samtidig fremskyndede finansministeren udbetalingen af nogle sociale refusioner til kommunerne, og kommunerne får lov til at låne lidt mere. Men det forhandlingen egentlig drejede sig om, nemlig at de svage kommuner skulle have noget større bloktilskud, sagde finansministeren nej til.
Det er derfor ikke så underligt, at samtlige kommuner på Djursland - uanset borgmesterens partifarve - har gjort oprør og udtrykt deres utilfredshed med resultatet. S-borgmesteren fra Rønde gik så vidt som til at antyde, at der er tale om en provokation for at lukke de små kommuner og sammenlægge dem til storkommuner. Det sidste er vi ikke tilhængere af i Venstre, fordi det øger afstanden mellem den enkelte borger og det lokale rådhus, både fysisk og psykisk.
Det afsløres også af den kendsgerning, at valgdeltagelsen bliver mindre og mindre ved kommunalvalget, jo flere indbyggere kommunen har - lavest i København.
Men storkommuner skaber også andre problemer. Administrativt er der som bekendt ingen fordel af stordrift i kommunerne, tværtimod stiger administrationsudgiften pr. indbygger, jo større indbyggertallet er. Problemet med de små, økonomisk svage kommuner kan kun løses gennem en forbedring af udligningsordningen fra 1995, så der økonomisk tages større hensyn til de små kommuner. De mere tekniske og forvaltningsmæssige problemer i de små kommuner må løses gennem samarbejde. Når kommuner kan samarbejde om affaldsforbrænding, skatteforvaltning og meget andet, kan de naturligvis også samarbejde på de fleste andre områder, eventuelt kombineret med privatisering og udlicitering.
Svage kommuner bør i øvrigt også samarbejde om erhvervs-udvikling. Det har f.eks. givet strålende resultater i Nordjylland. Det bør også kunne bruges på Lolland, Langeland, Djursland og andre steder. Om den enkelte kommune skal være medlem af Kommunernes Landsforening eller om den som Frederiksberg, Farum og København vælger at holde sig udenfor, skal jeg ikke blande mig i. Men derimod er jeg enig med Niels Groes fra Kommunernes Forskningsinstitut, som siger, at den nuværende form for forhandling mellem Kommunernes Landsforening og finansministeren er "mystisk". Formanden for KL træffer aftaler om f.eks. skatter, som han ikke har kompetence til at overholde. Derfor må samarbejdet mellem kommuner og regering gøres mere tidssvarende og realistisk. Der er jo i hvert fald ingen grund til på basis af tvivlsomme økonomiske tal at indgå aftaler, som ingen af parterne er i stand til at overholde."
Skrevet af Venstres kommunalpolitiske ordfører i Folketinget, Else Winther Andersen.
[ Dagsoversigt | Arkiv ]
Skrevet af Rex, redaktion 11, den 12-09-00
Copyright Nørre Djurs Web 2000