Artikler på Nørre Djurs Web
Alternativ bundmaling
Forleden fortalte vi om Landsforeningen Levende Havs bestræbelser på at gå nye veje i jagten på at finde nye former for bundmaling til skibe, i stedet for de meget giftige, der hidtil har været almindeligt brugt. Foreningens eksperimenter følges med stor interesse af sagkundskaben. Her kan du læse, hvad Jan Gruwier Larsen fra Hedegård skriver om det spændende projekt:
Landsforeningen Levende Hav med i forsøg med giftfri bundmaling til skibe
Af Jan G. Larsen
Faste overflader er en mangelvare i havet. Masser af dyr og planter i havet vil have en fast overflade at sidde på. Små larver af muslinger, orme, sækdyr og algernes sværmerceller er afhængige af at finde et sted at sidde. Der er konkurrence om pladserne, og de fleste er optaget i forvejen. Et hvilket som helst skib, båd eller jolle er mål for tusinder og atter tusinder af hjemløse havvæseners søgen efter et sted at bo. Det er selvfølgelig upraktisk, for de tykke begroninger med alger og dyr, der dannes efter blot få uger i vandet, nedsætter farten og øger skibenes energiforbrug. Traditionelt har man bekæmpet de levende begroninger med forskellige, giftige bundmalinger. Det er effektivt, men de giftige stoffer i bundmalingen ophobes i miljøet og har en lang række uønskede bivirkninger på havets dyr. Senest er det stoffet tri-butyl-tin, der har hormonlignende virkninger i meget små doser og forårsager misdannelser hos havsnegle, som er kommet i fokus, men det har haft en række endnu giftigere forgængere.
Landsforeningen Levende Hav laver sammen med Naturhistorisk Museum i Århus, Århus Amt og Bønnerup Lystbådehavn et forsøg, der går ud på at angribe problemet med begroninger fra en ny synsvinkel. I stedet for at slå begroningerne ihjel skal man forhindre, at dyrene og planterne slår sig ned på overfladen i første omgang. Det kan gøres ved at gøre overfladen utiltrækkende for de boligsøgende. Teoretisk set er der mange stoffer, der kunne tænkes at have den virkning, men det første screening-forsøg er søsat med en række krydderier og æteriske olier som aktiv ingrediens. Det skyldes, at disse stoffer er udviklet som kampstoffer af planterne blandt andet som beskyttelse mod insektangreb. De er biologisk nedbrydelige og ophobes ikke i miljøet, og det må formodes, at de er uden langtidseffekt på miljøet. De har i alle tilfælde været afprøvet af menneskelige forsøgskaniner i århundreder.
Med udgangspunkt i et lille pilotforsøg med chilipeber har forsøget i Bønnerup søsat 60 prøveflader behandlet med aktivt stof i en opløsning af linolie. Det drejer sig om kanelolie, citronolie, malurtekstrakt, peberolie, chili, nellikeolie, pebermynte, kamfer og flere andre. Det er håbet, at vi med udgangspunkt i dette forsøg kan udvælge en håndfuld stoffer at arbejde videre med. Disse skal indgå i et forsøg med at finde bærestoffer og i sidste ende vise vej til nye typer af bundmalinger.
Forsøget er også et udtryk for et ønske om at prøve at komme ud af vanetænkningen, når det drejer sig om bundmalinger. Bundmalingsforsøgene ønskes suppleret med forsøg med akustisk afskrækning og afprøvning af alternative metoder til rensning af skibe.
[ Dagsoversigt | Arkiv ]
Skrevet af Rex, redaktion 11, den 25-07-2000
Copyright Nørre Djurs Web 2000