Artikler på Nørre Djurs Web
Opråb fra Djurslands borgmestre

For at vi kan regne med en fremtid for Djursland som et attraktivt område at bo i og besøge som gæst, er det fuldstændig vigtigt, at der bliver holdt fast i, at der skal være en god færgeforbindelse til Sjælland. For at sikre dette, har borgmester Leif Sørensen fra Nørre Djurs, sammen med de 7 andre borgmestre på Djursland skrevet følgende åbne brev:

Den 10. maj meddelte Molslinien, at rederiet har besluttet, at man kun vil sejle med én hurtigfærge på ruten Ebeltoft-Odden.
Fra årsskiftet blev selskabets kombifærger flyttet fra Ebeltoft-Odden til Århus-Kalundborg. Begge beslutninger er særdeles alvorlige for Djursland og områdets fremtidsmuligheder.
Da Folketinget vedtog Storebæltsforbindelsen, var det en del af forliget, at der skulle træffes en beslutning om, hvilken er hvilke Kattegatruter, der skulle fortsætte under alle omstændigheder. Trafikministeriets Kattegatrapport fra 1987 pegede på Molslinien som den rute, der ville overleve.
I den politiske aftale om den faste forbindelse over Storebælt er der anført følgende: "Endvidere skal udbygningen af gode vejforbindelser prioriteres højt til den eller de færgeruter, der efter en tilpasningsperiode vurderes at kunne opretholdes på længere sigt."
Kattegatrapporten og Storebæltsforligets bemærkninger om gode vejforbindelser er først nu ved at blive fulgt op af politiske beslutninger. I hele den forløbne periode sejlede Århus-Kalundborg, som var i direkte konkurrence med Molslinien, med et underskud på mange hundrede millioner kroner, som blev betalt af skatteyderne - først gennem DSB-rederi og senere i Scandlines.
Færgekrigen endte som bekendt med, at Scandline blev aktionær i Molslinien. Dette og Storebæltsforbindelsens åbning med politisk bestemte lave takster er så baggrunden for Molsliniens seneste beslutninger.
Djursland skal også i fremtiden hænge sammen med Sjælland gennem Molsliniens Ebeltoft-Odden rute, som det er påpeget i Djurslands Udviklingsprogram for 1998-2002.
Danmarks infrastruktur kan efter åbningen af Storebæltsforbindelsen medvirke til en koncentration af udviklingen i en korridor fra København, over Store-bælt, gennem "Trekantområdet" og i Jylland op til Århus. Overordnet er det særdeles vigtigt at fastholde andre infrastrukturer. Dermed sikres, at andre områder får en chance for udvikling.
Derfor vil vi opfordre Trafikministeren og Folketingets Trafikudvalg til at se alvorligt på sagen. Hvilke tiltag, der skal foretages, vil vi ikke afgøre, men pege på nogle, der er absolut nødvendige og på andre, der kan være en mulighed. Gode vejforbindelser er en nødvendighed, og det er en nødvendighed, at der sker noget hurtigt på begge sider af Kattegat. Takst- og afgiftspolitikken er andre muligheder for at gøre situationen gunstigere for færgedriften. Vi skal heller ikke undlade at påpege Trafikministerens rolle som aktionær i Scandlines. Storebæltsforligets aftaler omkring færgefart på Kattegat bør også understreges.
ærgeruten med den korteste afstand vil altid samfundsøkonomisk og miljømæssigt være et tilbud, som det danske samfund ikke bør sige nej til.
Kilde: Grenå Bladet

[ Dagsoversigt | Arkiv ]

Skrevet af Rex, redaktion 11, den 10-05-2000
Copyright Nørre Djurs Web 2000