Nr-djursportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

Smykkemuséet »Ringens« fortsatte eksistens hænger i en meget tynd tråd

Grenaa Bladet:
»Ringen - Museum for Moderne Dansk Smykkekunst« - i daglig tale Smykkemuséet - var i sidste uge påny på Grenaa Byråds dagsorden. Og som sidst drejede det sig om museale lommesmerter.


Via bestyrelsesmedlemmet Gert Schou, der som borgmester er født medlem af bestyrelsen for det museum, som kommunen selv har igangsat, bad på vegne af fondsbestyrelsen om et akut tilskud på 100.000 kroner fra kommunens Sommerhusgrundfond, så muséet kunne komme ud af 2003 på en pæn måde. Det vil sige uden underskud og gældsposter. Det fik Smykkemuséet imidlertid ikke, selv om et byrådsflertal på 11 mod 7 vedtog at give muséet en sidste livline at klamre sig til. På forslag fra Venstre’s gruppe blev det vedtaget, at hvis muséet kan fremlægge skriftlige garantier på en bæredygtig økonomi i 2004 - uden kommunale driftstilskud af nogen art vel og mærke - og indfri en gældspost på 65.000 kroner, så vil muséet kunne påregne at få de 100.000 kroner. Ellers ikke!
Sagen blev med andre ord udsat, og det vil så vise sig, om Smykkemuséets ledelse og fondsbestyrelse vil være i stand til at indfri disse krav. Kan de ikke det, taler meget for, at man må dreje nøglen om og lukke muséet. Som en direkte konsekvens af byrådets beslutning om ikke at bevilge tilskuddet på 100.000 kroner betingelsesløst, besluttede »Ringen« da også i sidste uge at lukke muséet året ud - hvilket vil sige november og december. Det sker også og ikke mindst for at lave en omstrukturering af muséet, så udgifter til personale skæres ned til et absolut minimum i bestræbelserne på at få økonomien til at hænge sammen. Muséet har skriftlige tilsagn om støtte i 2004 fra NRGi Århus på 150.000 kroner og Århus Amt på 170.000 kroner, og dermed er de 320.000 kroner til driften i 2004 i hus. Ambitionen har fra fondsbestyrelsens side imidlertid været at hente 600.000 kroner til muséets drift i 2004 - i bestræbelserne på at lave et konservativt og realistisk budget - men i erkendelse af, at det nok bliver meget svært, har man neddroslet ambitionsniveauet til et budget for næste år med indtægter og henholdsvis udgifter på 425.000 - 450.000 kroner. Opgaven lyder således på at finde små 200.000 kroner (den manglende finansiering af 2004-budgettet udefra plus gældsposten på 65.000 kroner) før de 100.000 kroner til 2003-driften kan komme til udbetaling fra Sommerhusgrundfonden. Fondsbestyrelsen holder møde den 6. november for at drøfte netop denne problemstilling.
Den 20. maj 2003 bevilgede et flertal i Grenaa Byråd et driftstilskud på max. 100.000 kroner, hvorefter der blev lagt et driftsbudget for perioden juli-september. På trods af tilskuddet har perioden ikke desto mindre givet et underskud på 41.373 kroner. Det skyldes lidt for stor optimisme omkring forventede merindtægter ud af det etablerede rabatfællesskab med de tre vest-danske kunstindustrimuséer, Glasmuséet, Keramikmuséet og Koldinghus. Plus en ikke-budgetteret merudgift til det afskedigede personales udbetaling af feriepenge med videre. Efter planen skulle personalet have været genansat pr. den 1. oktober, men for at spare ressourcer har ledelsen valgt ikke at genansætte personale før muséets fremtidige situation var mere afklaret. Muséet er i oktober måned således blevet passet alene af medlemmer af muséets venneforening. Men altså ikke en situation, der blev skønnet holdbar ud over oktober måned, hvorfor ledelsen har valgt helt at lukke muséet resten af året ud.
7 af de 18 tilstedeværende byrådsmedlemmer på sidste uges byrådsmøde på Grenaa Rådhus (der var afbud fra Venstre’s Svend Brandstrup Hansen) ville under ingen omstændigheder give muséet flere penge. Uanset om bestyrelsen kunne fremlægge et »vandtæt« driftsbudget for 2004 eller ej. De 7 var De Konservatives Kirsten Jensen, SF’eren Tom Mortensen og socialdemokraterne Erik Hoberg, Birgit Jensen, Henning Christensen, Leif Lahn Jensen og Lars Møller. De 11 der udgjorde det flertal, der gav muséet en ekstra livline var 4 socialdemokrater - Gert Schou, Niels Erik Iversen, Helle Thomsen og Valdemar Haumand - og 7 Venstre-folk - Knud Kildal, Inger Aa. Rasmussen, Hardy Andersen, Kai Hansen, Maja Ramsgaard, Jørgen Katholm og Pia Bjerregaard.

Positive ting omkring Smykkemuséet udløste en ekstra chance fra byrådet
Byrådsmedlemmerne i Grenaa Byråd stod ikke ligefrem på nakken af hinanden for at dække endnu en manko på Smykkemuséets driftsbudget for 2003, men omvendt havde 11 af de 18 tilstedeværende byrådsmedlemmer den holdning, at der var sket så tilpas positive ting omkring muséet i årets løb, at man var villig til at give det en chance mere, sådan som det er refereret andetsteds på dette opslag i Grenaa Bladet.
Venstre’s Knud Kildal havde på positiv-siden noteret sig, at muséet har haft et stigende besøgstal her i 2003, at det har givet Grenaa pæn medie-omtale, at der ydes en stor frivillig indsats omkring muséet og at amtet nu har meldt sig på banen som en årlig bidragyder til muséets drift. På negativ-siden nævnte han imidlertid også nogle ting. Han var således skuffet over, at fondsbestyrelsen først nu var begyndt at tænke i andre baner hvad angår driftsformen.
- Det tilskud på 100.000 kroner, som byrådet gav i maj måned, var jo netop betinget af, at man kiggede på andre driftsformer end den, der har givet underskud. Dette punkt har man imidlertid først taget op nu her fire-fem måneder senere. Trods et Dronninge-besøg kan man ikke mønstre mere end 2.000 gæster for i år. Det er ikke meget, selv om der er tale om en fremgang på 62% i forhold til året før. Glemte udgifter i budgettet taler heller ikke til muséets fordel. Men vi skal ikke kigge bagud. Vi skal kigge fremad, og gøre det, der tjener Grenaa Kommune bedst. Der er imidlertid ikke så mange positive ting at sige om muséet, at vi i Venstre’s gruppe kan stemme for de 100.000 kr. her og nu, men hvis fondsbestyrelsen kan dokumentere - med skriftlige tilsagn - at budgettet for 2004 hænger sammen uden kommunale tilskud at nogen art, og betaling af en gældspost på 65.000 kroner, så vil vi fra Venstre’s side se med velvilje på en ansøgning om 100.000 kroner fra Sommerhusgrundfonden, sagde Knud Kildal, som derpå foreslog sagen udsat indtil denne dokumentation foreligger.
Han sagde også, at uden denne dokumentation måtte kommunens rolle i Smykkemuséet være endegyldigt udspillet. Det er imidlertid en sandhed med modifikationer, for hvis muséet går konkurs, hænger kommunen rent faktisk på en underskudsgaranti.
Socialdemokraten Niels Erik Iversen syntes, at det var synd at udsætte sagen, men eftersom der ikke var et flertal bag en beslutning om at give de 100.000 kroner her og nu, så følte han sig nødsaget til at stemme for Venstre’s forslag om en udsættelse.
- Jeg synes, vi burde ha’ afgjort sagen med et positivt svar her og nu. Det er ikke fair at give muséet så hårde betingelser at køre under. Vi har selv sat det i gang og bør understøtte det, så det får en fair chance for at klare sig. Al virksomhedslære siger jo, at noget nyt skal have en 3-4 år på bagen før man kan vurdere på dets bæredygtighed. Og at tale om, at tingene skal kunne hvile i sig selv, er helt absurd. Hvor mange muséer i Danmark gør det? Det er der ingen der gør. Der er offentlig støtte i dem allesammen. Vores Smykkemuseum står nu i den situation, at en hovedsponsor vil støtte med 150.000 kroner i 2004, mens amtet vil give 170.000 kroner årligt. De er med andre ord meget tæt på at kunne lave en fornuftig drift i 2004 uden anden kommunal støtte end huslejefritagelse og personer i jobtræning. Skal byrådet trække tæppet væk under muséet i den situation? Det mener jeg vil være meget forkert, sagde Niels Erik Iversen, mens to partifæller, Erik Hoberg og Leif Lahn Jensen, var af den modsatte holdning.
Erik Hoberg ville ikke være med til at bevilge de 100.000 kroner, og set med hans briller er det ikke Grenaa Byråd, der kan lukke muséet.
— Det kan kun fondsbestyrelsen. Det er deres ansvar - og kun deres - at få økonomien til at hænge sammen, sagde han.
Leif Lahn Jensen var for sin del overbevist om, at der blot var tale om endnu et ekstraordinært driftstilskud til muséet, og at der ventede flere af slagsen med mindre man smækkede kassen i nu.
— Jeg giver ikke ret meget for fondsbestyrelsens budgetter. De vil til enhver tid se positive ud for at lokke penge ud af byrådet. Gang på gang ser vi, at budgettet ikke kan holde, fordi man har været for optimistiske. Jeg stemte nej ved den sidste ansøgning, og det vil jeg blive ved med at gøre. Både nu og i fremtiden, sagde Leif Lahn Jensen.
Borgmesteren blev også skoset for overhovedet at have sendt ansøgningen til byrådet. Til det svarede han, at han ikke havde andre steder at gå hen for at få dækket den manko, der er opstået i 2003, og det fandt han var det eneste ansvarlige at gøre, når det nu er Grenaa Byråd, der har igangsat Smykkemuséet.
Men sagen blev altså udsat, så en fortsættelse følger.

Kilde:

unavngivet


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam