Nr-djursportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

Ny lokalhistorisk bogudgivelse omhandler:

Grenaa Bladet:
Ingvorstrup Hovedgaards historie
Anne Lis Ladefoged har boet på Ingvorstrup Hovedgaard ved Revn siden 1998. Det er hendes mands fødegård, og hun besluttede sig for noget tid siden at skrive den gamle gårds historie. Det er der faktisk kommet en bogudgivelse ud af. Bogen er på 128 sider, koster 150 kroner og kan købes på Grenaa Egnsarkiv.


Ingvorstrup Hovedgaards rødder går langt tilbage i tiden. Helt tilbage til 1400-tallet har Anne Lis Ladefoged kunnet spore gården via diverse skriftlige kilder.
— Der er ikke tale om en stringent rapport. Hensigten med mit arbejde har udelukkende været at løsne lidt i den historiske muld og gøde lidt omkring de dybe rødder, som Ingvorstrup Hovedgaard har. Og så er det i øvrigt mit håb, at læsningen af bogen vil skærpe den enkeltes interssere for sin egen hjemegn, siger Anne Lis Ladefoged, der er født og opvokset på Lyngby-egnen. Hun er 60 år gammel og har i en årrække arbejdet og undervist som sygeplejerske på Sjælland, hvor hendes mand, Hans Alrøe Christensen, for sin del har arbejdet som ingeniør.
Hjemegnen - og dermed Ingvorstrup Hovedgaard - kaldte imidlertid på dem, da den sidste af Hans Alrøe Christensens forældre døde i 1997. Familien Christensen har haft gården i eje siden 1924. Anne Lis Ladefogeds historiske detektivarbejde har imidlertid afdækket, at gården har haft over 50 forskellige ejere gennem tiden. Flere end 20 navngivne personer har ejet gården i mindre end 5 år. Kun fem personer har ejet den i 15 år eller mere. Mange adelsslægter har ejet gården. Blandt andet slægterne Skeel, Rosenkrantz, Rosenørn, Trolle og Krag. Endnu flere nu ukendte mennesker har været med til at bevare og præge Ingvorstrup Hovedgaard. I 1773 blev godset på godt 2200 tdr. land solgt, og i 1868 var alt bøndergods endvidere frasolgt. I 1914 frasolgtes der yderligere syv ejendomme af hovedgårdsjorden, hvorefter Ingvorstrup fik sin nuværende størrelse på 120 hektar jord. Det, der startede skriveriet, var et kursus på Grenaa Egnsarkiv omkring det at skrive landsbyhistorie. Anne Lis Ladefoged deltog på et sådant kursus på Grenaa Egnsarkiv/Grenaa Bibliotek med egnsarkivar Børge Kjær som underviser. Bag dette kursus i at skrive lokalhistorie finder man i øvrigt også Slægts- og Lokalhistorisk Forening for Østdjursland, Liberalt Oplysnings Forbund og Folkeuniversitetet. Anne Lis Ladefoged har dog ikke været tilknyttet Det Historiske Udgiverværksted under Grenaa Egnsarkiv, som for nylig sendte to nye lokalhistoriske udgivelser på markedet. Men det er altså ikke desto mindre på Grenaa Egnsarkiv, at man kan erhverve bogen om Ingvorstrup Hovedgaard.

Kilde:

unavngivet


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam