Lokalformanden for LO i Randers er ikke helt tryg ved kommunalreformen. Han frygter, at de kommende byrådspolitikere bliver tvunget ud i ubehagelige besparelser på nogle af kerneydelserne. Her bliver det svært ikke at falde for fristelsen til at udlicitere, forudser han:
Da regeringen i foråret 2004 fremlagde sit forslag til en kommunalreform, sagde de, at det var borgernes behov, der skulle i centrum.
Reformen – som er den største, der er lavet siden 1970 – skulle sikre, at den offentlige velfærdsservice kunne blive stadigt bedre for os alle, forsikrede regeringen med Lars Løkke i spidsen os igen og igen.
Lige før Folketinget gik på sommerferie, blev reformen vedtaget med regeringens samt Dansk Folkepartis stemmer, og dermed er det nu ikke længere muligt at forhindre den ad parlamentarisk vej.
Derfor er politikerne, der går ind for de omfattende reformer, også blevet mere åbenmundede om de politiske mål, som de fra starten har haft i baghovedet.
Ingen tvivl om, at antallet af offentligt ansatte skal skæres ned. Og de, der bliver tilbage, skal lave det samme arbejde, altså løbe langt hurtigere end de i forvejen gør.
Dén velfærdsservice, der indtil dato har været et offentligt og kollektivt gode, finansieret af den fælles skattekasse, skal nu i stedet på private hænder og gøres profitabel. D.v.s. at de ydelser, de fleste af os hidtil har anset som noget selvfølgeligt, ikke længere vil være så selvfølgelige.
Det bliver langt hen ad vejen de lokale politikere, der skal ”føre kniven”, og det tror jeg da ikke, de er så interesserede i. Men gør de det ikke, så har regeringen jo et utroligt godt pressionsmiddel: de vil så lægge kommunerne i en politisk spændetrøje, og derved vil de kommunale politikere kun have nedskæringerne tilbage at bruge.
Allerede nu ser vi da også, at flere politikere fra regeringen og Dansk Folkeparti truer med direkte indgreb fra regeringen, hvis ikke de lokale politikere makker ret.
Desværre ser det ud til, at den bog, som Fogh havde så travlt med at løbe fra, da han første gang blev statsminister – ”Fra socialstat til minimalstat” – nu ser ud til at blive ført ud i livet – og dét er bestemt ikke noget, der vil gavne den almindelige LO-lønmodtager.
Kilde: Skrevet af LO-formand Ejvind Clemmensen fra Randers i Randers Amtsavis d. 15. august
rex