Endnu engang lader vi folketingskandidat Lars Bang komme til orde. I dag handler det om bogbusserne, som allerede er kommet i politikernes sparesøgelys visse steder, selv om de efter hans opfattelser er et ”must” for den kulturelle ligestilling i landdistrikterne. Han skriver:
”Det er nok de færreste, som egentlig tænker over folkebibliotekernes værdi i dagligdagen. Mange benytter bibliotekerne flittigt, og de er glade for det.
Dét at komme på et bibliotek og opleve denne helt specielle verden, som et bibliotek jo i virkeligheden er, dét er for mange noget, som man sikkert ville kæmpe for at bevare på samme måde, som man vil kæmpe for en skole eller en daginstitution, som er truet af besparelser.
Måske er det de færreste, der tænker over det, men der findes faktisk en lov, som præciserer, hvorfor vi egentlig skal have mulighed for at komme på biblioteket. Den hedder ”Lov om biblioteksvirksomhed”.
I formålet for denne lov står der bl. a.: ”Folkebibliotekernes formål er at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet ved at stille bøger, tidsskrifter, lydbøger og andre egnede materialer til rådighed såsom musikbærende materialer og elektroniske informationsressourcer, herunder Internet og multi-medier”. Det er et flot formål, det er en flot ambition bl.a. at ville fremme oplysning og uddannelse.
Nu er det desværre ikke alle, som har lige nemt ved at komme på folkebibliotekerne. Alle dem, som bor i oplandet – i landdistrikterne eller bare i udkanten af de større bysamfund – de har ikke samme lige adgang til bibliotekerne.
Men også dét er der tænkt på i lov om biblioteksvirksomhed. Det er nemlig sådan, at biblioteksloven præciserer, at der så vidt muligt skal etableres biblioteksbetjening til de børn og voksne, som er afskåret fra selv at komme på bibliotekerne.
På denne baggrund har mange kommuner landet over etableret bogbusordninger, som populært sagt bringer bøgerne dér ud, hvor kunderne er. Det er en fantastisk ordning, fordi man netop hér rammer ind i hjertet på den sande kulturformidling. Fri og lige adgang til kulturoplevelser sikres via bog- og mediebusser.
Det er med disse busser muligt at komme ud til daginstitutionerne og til ældrecentrene – til de små og mellemstore landsbyer, hvis indbyggere måske ellers ikke ville bruge folkebibliotekernes udbud. I en tid med alt for meget fokus på udtryk som kulturkløft og kulturkamp kan man godt blive i tvivl om, hvad kultur egentlig er for en størrelse.
Når jeg engang imellem bliver i tvivl om, hvad kultur også er, så går jeg bare en tur på biblioteket eller i bogbussen. Hér står kulturen og folkeligheden stærkt.
Krav om besparelser har imidlertid betydet, at ”kulturen” er ved at være truet. En række kommuner i Århus Amt har allerede skåret i bogbusdriften og har direkte solgt ud af bogbusserne, og flere kommuner overvejer det i øjeblikket.
Mange kommuner er økonomisk pressede. Der skal findes besparelser, som kan finansiere regeringens skattestop. Det er naturligvis en svær prioritering. Færre bogbusser er imidlertid et klart krisetegn, og taberne er de traditionelle. Det er børnene, det er de ældre, det er de gangbesværede – og jo, det er også alle dem, som bor i oplandet.
Det handler egentlig om ligeværdighed – ikke kun i borg og hytte, men også ligeværdighed i by og på land. Det er noget afgørende dansk. At kunne bringe viden og oplysning ud til alle dem, som af den ene eller anden grund er afskåret fra selv at komme på biblioteket, er af utrolig stor værdi for hele samfundet.
Det må ikke blive en ulige kamp også at få bragt kulturen ud i landdistrikterne.”
Skrevet af den socialdemokratiske folketingskandidat, Lars Bang fra Spentrup i Randers Amtsavis tirsdag d. 14. oktober
Kilde: Randers Amtsavis
Rex / Bjarke