Selv om brevskriveren til det følgende bor i Langå, har vi valgt at bringe hans indlæg, fordi det er en generel kritik af hele processen omkring kommunesammenlægningerne og derfor også er relevant læsning for folk på Djursland.
Manden er Venstre-mand, og alligevel går han så vidt i sin kritik af den manglende demokratiske proces, at han støtter Enhedslistens forslag i Folketinget om at lave folkeafstemninger rundt omkring:
”Demokratiet har igennem historien ved skiftende lejligheder haft svære vilkår. I nyere tid – efter Anden Verdenskrigs afslutning – har der ikke været nogen samfundssituation som den aktuelle amts/kommunale strukturreform, der har sat vores demokrati på en alvorlig prøve.
Da idéen blev lanceret for ca. 2½ år siden, glemte man, at det skulle være en folkelig proces, derfor har vi alle de frustrerede borgerreaktioner, der er opstået rundt omkring i de mange små landkommuner. Hvis man fra centralt hold havde spillet ud med til kommunerne, at det var ønskeligt at afholde folkeafstemninger over dette tema – da det er den største samfundsomvæltning indenfor de seneste 34 år – havde kommunerne undgået de mange uønskede konfrontationer, der er opstået som en helt naturlig borgerreaktion.
Når dette er sagt, har de lokale byråd rundt omkring i landet selv et stort ansvar for, hvordan resultatet skulle lande. Da der ikke er nogen fast facitliste fra centralt hold, skulle byrådspolitikere selv kunne vurdere, hvad der ville være rigtigt for, at en beslutning havde det bredest mulige demokratiske grundlag.
Nogle enkelte kommuner har magtet det, men meget er blevet forsømt. Manglende borgerhøringer med information og dialog mellem borgere og politikere, for sen kontakt med aktuelle nabokommuner og ikke mindst de nødvendige vejledende folkeafstemninger.
Undskyldningerne har der været mange af: Borgerne kan ikke sætte sig ind i tingene, borgerne kan ikke finde ud af, hvad de skal stemme, og borgerne ønsker jo helst, at det er deres lokalpolitikere, der skal tage beslutning, fordi de véd jo i forvejen, hvad der er bedst for hele kommunen.
Visse politikere og partifolk har heller ikke bidraget specielt demokratisk til debatten, udtalelser som: ”de dele af kommunen, der er utilfredse, må jo bare følge med som det tynde øl” eller ”når regeringen ikke har fastlagt nogle principper for delingskommuner, kan vi ikke vedtage det”.
Det værste, man ser, er nogle kommuner, hvor der har været underskriftsindsamling med over 40%, der ønsker en folkeafstemning, og kommunen så stadig nægter at afholde en sådan – hvorved borgerne selv må igangsætte en folkeafstemning med den retmæssige gyldighed, som nærmest kan sammenlignes med afghanske forhold.
Dette er for mig helt og aldeles uanstændigt og et udtryk for manglende demokratisk forståelse og i værste fald foragt for andre mennesker.
Jeg støtter derfor gerne Enhedslistens forslag i Folketinget om, at det skal pålægges kommunerne at holde folkeafstemninger, hvis der er 25% af byrådet eller 10% af befolkningen, der ønsker en sådan. Jeg gør det ikke, fordi det er Enhedslisten, der har fremsat det, men fordi jeg har en liberal og demokratisk holdning til tilværelsen, og når de lokale byråd ikke kan finde ud af det, må der lovgives på området.
Vi kan endnu nå at redde vores demokratiske frihedselskende samfund – lad dette komme den uskyldige til gode, og må personlige politiske ambitioner træde i baggrunden, så vi kan få genetableret noget ægthed og troværdighed i vores politiske system.”
Skrevet af Venstre-byrådsmedlem i Langå Kommune, Jim Davidsen fra Langå
Kilde: Randers Amtsavis d. 21. oktober
Rex