Norddjurs Kommune har rundet sit første selvstændige leveår. Skal vi råbe hurra - eller knibe en tåre? De borgerlige partier havde en drøm om at skabe kommuner med mere kraft. I bund og grund er det vel regeringens krav til kommunerne, og mængden af penge fra stat til kommune, der skal give flere kræfter. Undertiden kan man føle, at kommunerne driver rundt på en luftmadras, hvor større kræfter bestemmer hastighed og retning. Slagordet for bedre service og faglighed var, at man skulle bringe det bedste fra alle kommuner ind i sammenlagte kommuner.
Virkeligheden er, at kommunens økonomi ikke rækker til »højeste fællesnævner«, men en mellemproportional harmonisering. Nogle får bedre service, andre ringere.
»Den store kommune« kan give rationaliseringsgevinster, men de fleste kommunale ydelser er altså baseret på antal børn, unge, ældre, km. veje o.s.v.
Hvilke af »de gamle kommuner«, der har fået eller givet mest, er måske sjove men spildte tanker.
Vi skal alle bevare håbet og troen på Norddjurs Kommune, og tage lidt trængsler med godt humør
Laver kommunalbestyrelsen store fejl ved resursefordelinger, skal de rettes. Lad os håbe, at regeringens nye finanslov og kvalitetsreform giver konkrete forbedringer til service for borgerne og bedre arbejdsforhold for kommunens ansatte.
Det fordrer flere penge til kommunerne, så vi til efteråret kan droppe den gamle øvelse: »Hvor kan vi spare«.
Med venlig hilsen
Erik Hoberg
Gruppeformand for
socialdemokraterne i
kommunalbestyrelsen
Kilde: Grenaa Bladet
sof