Tak til
 






  
05/05 2023

Et spørgsmål og et svar

Hos Idégruppen Grenå ånder man til stadig amtets sundhedsuvalg i nakken for at sikre tålelige forhold for befolkningen på Djursland. I deres gennemgang af ”patienthistorier”, er de stødt på et problem, som de beder udvalgsformanden om at svare på. Det gør han nedenunder brevet fra Preben Mortensen:

”Vi skriver til dig denne gang, fordi vi har konstateret, at de nye sygehusordninger indeholder et problem, som rent menneskeligt forekommer helt uacceptabelt.
Problemet drejer sig om de familier, der er udsat for, at et familiemedlem afgår ved døden i eget hjem. Så vidt vi har kunnet få oplyst, er situationen dén, at når en person afgår ved døden i eget hjem, og der tilkaldes en ambulance, skal ambulancen, hvis den kommer uden læge, og hvis familien af den ene eller den anden grund ønsker den døde anbragt uden for hjemmet, køre samme til Randers Centralsygehus, hvor afdøde kan ligge på den obligatoriske ”6 timers stue”.
Vi har fået flere indberetninger om, at dette kan være en meget vanskelig situation for de efterladte, der dels ofte er chokerede og bragt ud af fatning, dels er ude af stand til lige i øjeblikket at tage rationelle beslutninger. Ofte vælger familien, at ambulancen skal køre afdøde til nærmeste sygehus, og det er i Djurslands tilfælde Randers, og de gør det ofte uden egentlig at tænke over, hvad konsekvensen af den lange afstand egentlig betyder. Ordningen bevirker også, at familiemedlemmer, der kommer langvejs fra, men som gerne vil være til stede for at tage en værdig afsked med den afdøde, skal køre til Randers, og det samme skal de efterladte fra Djursland.
Denne yderligere belastning af den sorgramte familie er ikke rimelig. Vi finder derfor, at ordningen er urimelig og unødvendig, når Grenå Sygehus stadig er der, og der er en døgnbemandet skadestue, der har en læge på vagt hele døgnet, som vil være i stand til at skrive en dødsattest. Yderligere forefindes der en ”6 timers stue” på Grenå Sygehus, hvor de patienter, der afgår ved døden på sygehuset, kan blive anbragt. Derfor forekommer det helt uforståeligt, at denne stue ikke også kan anvendes til patienter, der afgår ved døden i eget hjem på Djursland.
Så vidt vi kan se, kræver det ikke personaleudvidelser at denne facilitet kan bruges i alle tilfælde. Alt ville være lettere: dels for familien der har mistet et nærtstående medlem, dels for Falck, som slipper for en køretur til Randers, dels for amtets pengekasse, der så ofte ellers bliver erklæret for ”tom”. Dette problem må kunne løses, hvis ”systemet” vil være bare en smule smidigt.
Vi beder dig venligst se på dette problem, således at patienter, der afgår ved døden i eget hjem på Djursland, kan blive anbragt på ”6 timers stuen” på Grenå Sygehus, uanset hvornår hændelsen indtræffer.

På vegne af Idégruppen Grenå,
Preben Mortensen”

”Kære Preben Mortensen.
Tak for din henvendelse vedr. dette problem. Jeg er enig med dig i, at det bør kunne løses på anden vis, men uden at vide det helt præcist kan der være ”noget jura”, som skal overholdes i denne situation. Men det får vi snarest undersøgt, og forhåbentlig ender undersøgelsen med, at dén løsning, I foreslår, er mulig.

Med venlig hilsen,
Carl Johan Rasmussen,
Sundhedsudvalgsformand i Århus Amt”
Klippet fra Grenå Bladet d. 17. februar

Kilde:

rex


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem på din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam