En lokal kandidat til Europaparlamentet fortæller her om en række fremskridt og fordele for Danmark, han ser i det netop offentliggjorte EU-traktatforslag. Han skriver:
”EU-konventet har netop præsenteret sit udspil til en forfatningstraktat for EU. Der lægges op til markante reformer af EU. Blandt andet får unionen nye beføjelser på de fire områder, hvor Danmark har forbehold. Det betyder desværre, at Danmark for alvor isoleres i EU.
I forhold til euroen åbner forfatningsteksten for, at euro-landene på egen hånd kan vedtage overordnede retningslinier for EU`s økonomiske politik.
Det er positivt, fordi det øger muligheden for at kontrollere de internationale markedskræfter samt muliggøre en mere effektiv bekæmpelse af fælles problemer såsom arbejdsløshed.
Prisen for Danmark ved ikke at ”sidde med ved bordet” stiger selvsagt i takt med, at antallet af vigtige beslutninger øges.
Med hensyn til forsvarsforbeholdet står Danmark allerede i dag i en absurd situation. P.t. kan Danmark sende soldater i krig uden om både EU og FN, men ikke bidrage til at sikre freden i f.eks. Makedonien og Congo, fordi det er EU-aktioner.
Denne situation forværres, hvis EU-konventets forslag bliver en realitet. Her lægges netop op til en styrkelse af den fælles forsvarspolitik. EU skal i fremtiden i endnu højere grad end i dag kunne agere i krige og konflikter uden USA`s deltagelse.
Det er - set i lyset af USA`s manglende engagement i den tredje verden - en nødvendig udvikling. Desværre bliver Danmark altså afskåret fra at deltage.
Også Danmarks retslige forbehold påvirkes. Der lægges op til et mere bindende samarbejde på områderne asyl- og indvandringspolitik, politisamarbejde og strafferetsharmonisering. Blandt andet skal der indføres flertalsbeslutninger. D.v.s. at vetoretten for de enkelte lande forsvinder.
Det er en helt nødvendig reform, når unionen udvides til 25 eller flere medlemmer. Desuden får EU`s eneste folkevalgte organ, Europpaparlamentet, nu også medbestemmelse på disse områder. Det øger EU`s demokratiske legitimitet. Alt i alt en positiv udvikling, der imidlertid gør, at Danmark nu fuldstændigt isoleres på det retslige område.
Alt i alt indeholder EU-konventets udspil mange positive reformforslag, der vil gøre EU mere beslutningsdygtig, effektiv og demokratisk. Imidlertid køres Danmark ud på et sidespor. Situationen er grundlæggende en anden, end den var, da forbeholdene blev født i 1993. Derfor bør de danske forbehold afskaffes hurtigst muligt.”
Skrevet af Europaparlamentskandidat Dan Jørgensen (S) i Randers Amtsavis torsdag d. 10. juli
Kilde: Randers Amtsavis
Rex, redaktion 11