Af Anne-Mette Winther Christiansen, MF for Venstre.
Den 11. januar 2006 var der i Folketinget førstebehandling af et lovforslag omkring forældreansvar, hvor jeg er ordfører. Dette lovforslag består af to hovedpunkter, der som udgangspunkt har til formål at yde støtte til udsatte børn og unge ved at stille krav til deres forældre om, at de påtager sig deres ansvar som forældre.
Med lovforslaget indføres der dels mulighed for, at kommuner kan pålægge forældre at foretage bestemte aktive handlinger i forhold til deres børn med henblik på at sikre, at det enkelte barn kommer ind i en positiv udvikling, dels for at der stoppes for udbetaling af børnefamilieydelsen, hvis forældrene ikke efterlever et forældrepålæg.
Forslaget udmønter målsætningen i regeringsgrundlaget »Nye mål« fra februar 2005 om, at der skal ydes en markant indsats over for forældres ansvar for, at deres børn får mulighed for at udvikle sig, får en god skolegang og ikke begiver sig ind i en kriminel løbebane.
Et forældrepålæg kan være med til at vende en negativ udvikling hos børnene og de unge. Det skal både tydeliggøre over for forældremyndighedsindehaveren, hvilket ansvar det forventes, at de påtager sig i forbindelse med deres barns adfærd og udvikling, og være med til at give børn og unge mulighed for at få en god skolegang og en opvækst uden kriminalitet eller andre adfærdsmæssige problemer.
Lovforslaget udvider kommunernes nuværende muligheder for at yde støtte til børn og unge med behov for særlig støtte og skal ses som et nyt redskab, som supplerer de eksisterende tilbud.
Jeg vil gerne slutte af med at understrege, at et stop for udbetaling af børnefamilieydelsen, kun vil blive benyttet i yderste konsekvens, altså når alt andet er forsøgt.
Kilde: grenå bladet
charlotte