Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 24-12-02
En Djurslands-borgers dialog med ministeren

Flere gange i løbet af sygehusdebatten har der fra borgerside været talt om, at det ville være ønskeligt at få nedlagt amterne i en fart, så vi i stedet kan gå i dialog med Christiansborg-politikerne om problemer i vores område. At det ikke uden videre er en fordel, viser en brevveksling mellem Per Lund fra Åstrup og Indenrigsministeren, som vi har fundet i Grenå Bladet - lidt af en gyser, må man sige, og ikke lige tegn på bedre kommunikation!

”Til indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen

Så fik såvel jeg selv som mange andre bekræftet, at Århus Amtsråd ikke har styr på økonomien i forbindelse med sygehusnedlæggelserne.
I radioen d. 13. december 2002 oplyses, at sygehusudvalgets formand, Carl Johan Rasmussen, har udtalt, at der nu skal ombygges for 72 mill. kr. på Randers og Silkeborg Centralsygehuse samt på et Århus-hospital.
Det er ifølge CJR ikke så slemt, idet man alligevel skulle have anvendt 40-50 mill. kr. til formålet på et senere tidspunkt.
Betyder en overskridelse på 20-30 mill. kr. samt en fremrykning af tidspunktet intet?
Sidder man og spiller Matador med skatteydernes penge? Hvad skal få borgerne (amtsskatteyderne) til at tro på, at ovenstående bliver den eneste overskridelse?
Offentlige byggerier har en kedelig tendens til altid at overskride budgettet med deraf følgende behov for ekstrabevillinger.

Når man i sygehusudvalget allerede mindre end 14 dage efter den katastrofale vedtagelse af sygehusplanen må konstatere en overskridelse i nævnte orden, hvor meget skal man så som borger stole på de fremlagte besparelsera? Desværre må det konstateres, at Djursland ikke har hverken amtsrådets eller indenrigs- og sundhedsministerens bevågenhed.
Om vi har trafikministerens bevågenhed, må jo vise sig efter det møde, som amtsborgmesteren og den involverede rådmand fra Århus Kommune har med ministeren d. 13. december 2002.

Man må jo spørge sig, om det er de rette personer, der skal tale Grenåbanens sag med de holdninger, man har lagt for dagen.
Burde det ikke snarere være borgmestrene fra de berørte kommuner og/eller repræsentanter for den gruppe, der seriøst arbejder for opgradering af Grenåbanen?
Følgende brev blev af undertegnede sendt d. 20. november sendt til såvel indenrigs- og sundhedsministeren som amtsborgmesteren og formanden for sygehusudvalget:
”For tidligt at kaste håndklædet i ringen!
Det var forstemmende, d. 19.11.2002 at erfare resultatet af det forlig på sygehusområdet, der er opnået i Århus Amtsråd.
At forliget er godkendt af 30 ud af 31 medlemmer, er ikke udtryk for kvalitet i forligsresultatet.
Jeg erfarede samtidig, at Silkeborg Centralsygehus som en del af sygehusforliget (udover bygningsmæssige og tekniske udvidelser) skal have tilført 100 læge- og sygeplejerskestillinger.
Man må altså konstatere, at Silkeborg har haft større held med lobbyarbejdet, end Grenå har haft, og det var da også en meget tilfreds sygehusdirektør fra Silkeborg, der om aftenen blev interviewet på TV.
Der er ca. 37 km fra Silkeborg til Herning, hvor der ligger et meget stort sygehus med alle specialist-funktioner.

Byerne forbindes ydermere af motorveje, hvilket betyder kort transporttid.”
Ikke for at ”gå efter” Silkeborg, men burde man ikke afvente strukturkommissionens udspil m.h.t. til regional opdeling, der meget vel kan betyde opdeling i større enheder?
Der er fra flere sider, bl.a. fra Grenå`s borgmester Gert Schou, blevet appelleret til at se ud over amtsgrænserne, når man vurderer nærhed til kvalificeret lægefaglig behandling.
Hvad om man, indtil resultatet af strukturkommissionens arbejde foreligger, lader Grenå og Silkeborg Centralsygehuse være status quo?
Denne løsning vil ikke koste flere penge, men tværtimod spare/udskyde udbygningen af Silkeborg Centralsygehus, der måske vil vise sig at være en fejldisponering i forhold til evt. ny struktur.
En forudsætning for, at løsningen er omkostningsneutral i forhold til budgetforliget, er, at Randers Centralsygehus så ikke skal udbygges/opnormeres for at kompensere for den i budgetforliget vedtagne kraftige beskæring af aktiviteterne på Grenå Centralsygehus. Samtidig vil man spare en lægeambulance.
Silkeborg Centralsygehus stilles ikke ringere end i dag, og man vil sikre den tryghed og nærhed, som Djurslandsborgerne gennem hele høringsforløbet har prioriteret højt, og som ikke er opfyldt med forligsresultatet.
Det kan meget vel være, at udviklingen set med lægefaglige briller sinkes med 1½-2 år, men det må være en omkostning, man kan leve med for at få den rigtige løsning og spare fejlinvesteringer.

Når strukturkommissionens arbejde er færdiggjort, må Grenå Centralsygehus acceptere de konsekvenser, dette evt. må have m.h.t. antal sengepladser, traumecenter, specialer, skadestue, administration, m.m., idet beslutningen så er taget med det store regionale overblik, hvori må indgå afstand til andet sygehus, vejforhold, antal klienter inklusive turister, opretholdelse af beredskabsplaner for områdets virksomheder, m.m.
Der appelleres derfor til de ansvarlige politikere såvel på amts- som på landsplan om at udskyde gennemførelsen af sygehusforliget for så vidt angår konsekvenserne for Silkeborg og Grenå (og dermed Randers) Centralsygehuse, indtil resultatet af strukturkommissionens arbejde foreligger.
Der har ikke p.t. været nogen form for reaktion fra amtsborgmesteren og formanden for sygehusudvalget.”
Skrevet af Per Lund fra Åstrup ved Grenå

”Christiansborg, d. 10. december 2002.
Tak for deres e-mail af 20. november 2002 om sygehusplanændringerne i Århus Amt.
Jeg forstår af deres henvendelse, at De er skuffet over resultatet af forliget på sygehusområdet, som Århus Amtsråd indgik d. 19. november.
De appellerer derfor i Deres henvendelse til, at man venter med gennemførelse af sygehusforliget i Århus Amt, indtil Strukturkommissionen er færdig med sit arbejde.
Hvis vi skal afvente færdiggørelse af strukturkommissionens arbejde, forinden vi kan foretage ændringer i sygehusvæsenet, vil vi efter min opfattelse sætte udviklingen i sygehusvæsenet i stå i 2-3 år. Det mener jeg ikke, borgerne kan være tjente med. Den stadige specialisering af og udviklingen inden for sygehusbehandlingen gør, at det til stadighed er nødvendigt at tilpasse sygehusvæsenet, hvis vi fortsat vil tilbyde en behandling og en kvalitet, som er på højde med den internationale faglige udvikling.
Det betyder ikke, at man behøver nedlægge sygehuse, men derimod at man ser på, hvilke funktioner der skal være de enkelte steder, sådan som man også har gjort i Århus. Jeg har i øvrigt noteret mig, at Århus Amtsråd på baggrund af borgernes ønsker har besluttet at tillægge de tre sygehuse i Odder, Grenå og på Samsø yderligere funktioner, sådan at borgerne i endnu flere tilfælde end oprindeligt planlagt vil kunne benytte det lokale sygehus.

Specielt har man taget hensyn til ønskerne om fortsat skadestuefunktion i Odder og Grenå og til fødselsbetjeningen på Samsø. Ligeledes har man tilgodeset genoptræning, hvor det kan være en fordel med korte afstande til eget hjem, da der hyppigt er tale om længerevarende behandling.
Forliget udgør efter min opfattelse en afvejning mellem hensynet til nærhed og hensynet til kvalitet og effektivitet.”
Skrevet af indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen som svar til Per Lund

”Som det fremgår, har sundhedsministeren tilsyneladende kun indhentet oplysninger fra amtets sygehusudvalg og ikke fra de berørte parter (sygehus, kommune og borgere).
Lad os fortsat kæmpe imod den skalten og valten med såvel vore penge som vor trivsel og sundhed, som vi oplever fra Århus Amt.”

Skrevet i Grenå Bladet af Per Lund fra Åstrup Bygade d. 21. december

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002