Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 17-12-2002
Snefnug stopper trådløst netværk (1)

En bekymret Ove Borrits fra Dalstrup har sendt redaktionen en artikel med ovenstående overskrift, som han har hentet på Politikens Internet-avis. En journalist, Claus Cancel, har skrevet et stykke, hvori han opremser forskellige dårligdomme angående trådløst netværk. Da det lige netop er sådan ét, bredbåndsfolkene på Djursland går ind for, vi alle skal have, har vi forelagt artiklen for projektleder Bjarke Nielsen, og han er ikke i tvivl om, at Politiken-journalisten udtaler sig om noget, han ikke selv har prøvet af.
Det meste af den pågældende artikel bygger på citater fra lederen af Netværkssektionen på Danmarks Tekniske Universitet, Lars Dittmann, og vi tager dem lige punkt for punkt med Bjarke Nielsens svar:

»Et trådløst netværk er ufatteligt sårbart. Selv snefnug og regndråber kan sætte det ud af spillet, og i et hus med betonvægge bliver rækkevidden markant sat ned«, er Lars Dittmann citeret for at sige til Politiken.
Det kan jo nok få det til at gibbe i bredbåndsfolket?

Bjarke Nielsen: "Hverken fra de trådløse udendørs net i Rougsø eller i Stenløse findes der bekræftelse af, at regn eller sne hæmmer signaler på 2,4 GHz båndet, tværtimod beretter de begge steder, at teknikken virker upåklagelig i al slags vejr. Rougsø har erfaret dette siden 1998. Så det forekommer mig, at advarslen må udspringe af følgende spekulation:
Teknikken siges at kræve direkte sigt, i regn og sne er der ikke direkte sigt (for menneskeøjet), - ergo virker teknikken ikke i regn- og snevejr."

"Men det koster at få det trådløse netværk i gang. Ikke kun kroner og øre, men også kvalitet. Ligesom vi har vænnet os til, at mobiltelefoner lyder lidt dårligere og ofte falder ud i forhold til vores fastnettelefoner, så vil trådløst internet også altid halte efter de gode gamle plastikombundne ledninger. Så den trådløse fremtid vil kun delvis være trådløs. Vi vil stadig have brug for kablerne, når vi skal arbejde med store mængder data," går Claus Cancel videre i Politiken - altså ikke så gode udsigter for vores kære DjurslandS.net?

Hertil siger Bjarke Nielsen: " At trådløst internet altid vil halte efter de gode gamle plastikombundne ledninger, er jo en ren snusfornuftig påstand, som udspringer i mangel på forståelse af den natur, tomrummets substans har. Blandt alt, som kan lede, har tomrummet (som de trådløse signaler vandrer i) den allerbedste ledningsevne, som langt overgår selv et guldkabel eller et glasfiberkabel. Tænk på, at lys, der sendes i et glasfiberkabel, skal forstærkes efter max. 70 km. Og tænk så på, hvor langt lys rejser i verdensrummet uden at blive forstærket. Dette, at rum ikke synes at være noget, forleder nogle til at tro, at det ikke er det, og at det derfor ikke har klare kvaliteter.
Modsat Lars Dittmannn spår jeg strålekommunikation en strålende fremtid, der langt overgår, hvad der kan lade sig gøre indenfor de grænser, fast-, flydende- og luftformig materie har."
(fortsættes i morgen)

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002