Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 13-12-2002
Pressemeddelelse fra Nørre-DjurS.net

Information om etableringen af det trådløse Nørre-DjurS.net

Antenneraekkevidde-4-km-mellem.gif (99469 bytes)

Nørre-DjurS.net får nu sit EU-tilskud
Nørre-DjurS.net har nu endelig - d. 11-12-02 - modtaget bevilligen af det længe varslede EU-tilskud på 719.000 kr. til etableringen af egnsnettet. Bestyrelsen for Nørre-DjurS.net har på forhånd meddelt hjælpegrupperne i de 10 første landsbyer i nettet at de hver kan disponere over maksimalt 50.000 kr. til etableringen af fællesantenne og dennes forbindelse til Glesborg. Dermed vil de 500.000 kr. være nyttiggjort. Af de tilbageværende 219.000 kr. regner man med at der i alt skal bruges 150.000 kr. til at åbne en fælles Internetadgang. Dvs. etablering af adgang hos en Internetudbyder i Århus og et fælles knudepunkt i Glesborg, der via amtets fiberring til Århus skaffer egnsnettets brugere adgang til Internettet. De sidste 69.000 skal bruges til ubetalte regninger i forbindelse med testen i Glesborg. Men, men, men. Det viser sig nu hvor bevillingen meddeles, at der knytter sig særlige betingelser til at få rådighed over midlerne.

Men det skal ikke være nemt
De særlige betingelser som EU knytter til anvendelse af tilskudet har folkene i Nørre-DjurS.net ikke været gjort bekendt med før nu. For at få udbetalt den første halvdel af tilskudet - altså 359.500 kr. - skal Nørre-DjurS.net, med revisor påtegnede kvitteringer, dokumentere at have afholdt halvdelen af de budgeterede udgifter på 2.415.000 kr. - altså 1.207.500 kr. Og for at få udbetalt den anden halvdel på 359.500 kr. skal der ligeledes foreligge kvitteringer på afholdelse af resten af de budgeterede udgifter, altså yderligere 1.207.500 kr.
Kort fortalt vil EU ikke hjælpe projektet igang imens det har hjælp behov, men først når det er etableret og det ikke længere er rigtig nødvendigt, og så er det jo tæt på at være ligemeget.

Arbejdet fortsætter på højtryk
Skuffelsen over nu at have ventet - og faktisk spildt - et halvt år længere end forvarslet, på denne - ved etableringen - næsten ubrugelige bevilling, har dog ikke taget modet fra initiativtagerne. Men det er klart at man lige nu må bruge tid på at skaffe alternativ finansiering til den fælles infrastruktur istedet for på at bygge den, og at forhåbningerne om at brugerne kan komme på Internettet gennem egnsnettet før jul derfor ikke kan opfyldes.
Der er allerede forhandlinger igang til flere sider om den nødvendige låntagning. Ideer og tips modtages hellere end gerne og interesserede långivere må endelige henvende sig til Bøvl-værkstedet i Nørre-Djurs Hallen hvor egnsnettets daglige medarbejder har til huse.

4 rigtig gode nyheder
Som supplement til den bitter-søde meddelelse kan Nørre-DjurS.net fortælle nogle positive nyheder.
1) Imponerende test med meget billige antenner har vist at den samlede projektsum vil kunne nedsættes ganske betragteligt, ved at foreningen selv sætter brugerantennerne i produktion. Man vil derfor søge budgettet for pilotprojektet justeret ned fra 2.415.000 kr. til 1.500.000 kr. uden at EU-tilskudet på 719.000 kr. ændres og det forlyder fra myndighederne at det ikke skulle være et problem. Det hjælper selvfølgelig ikke på det akutte behov for finansiering, men virkningen vil være at første halvdel af tilskudet vil kunne udløses allerede ved en investering på 750.000 kr. (istedet for ved 1.207.500 kr.) og anden halvdel ved investering af yderligere 750.000 kr. (istedet for yderligere 1.207.500 kr.). Sindrige beregninger viser at så snart der f.eks. kan opnås en midlertidig kassekredit - af kun et halvt års varighed - på 250.000 kr., vil dét - sammen med allerede eksisterende finansieringsmuligheder - gøre det muligt at hente hele tilskudet hjem og fuldtud etablere alle pilotprojektets 10 landsbynet, og også forsøget med et enkelt landskabsnet, - inklusiv grejet til alle 11 gange 44 brugere. Kort sagt: Måden EU-tilskudet gives på har standset os netop som det fysiske arbejde skulle begynde, men der skal altså blot lånes 250.000 kr. i op til et halvt år, for at påbegynde det fysiske arbejde og færdiggøre etableringen af Nørre-DjurS.net.
2) En rigtig glædelig nyhed er at Nørre-DjurS.net har fundet antenner som ikke kræver direkte sigt til en landsbys fællesantenne. Test af disse antenner viser at træer der spærrer for signalvejen ikke længere er et rigtigt problem.
3) Andre test viser at man med et rimeligt signal kan nå en landsbyantenne over meget større afstande end de lovede 1½ km.
4) Mens man har ventet på EU-tilskud har den tilgængelige teknologi udviklet sig. Nu kan vi bygge radioforbindelserne mellem de 10 byer med grej der koster det samme, men som kan transportere 5 gange så mange signaler pr. sekund. Det kan komme til at betyde flere brugere i hvert landsbynet eller større båndbredde til hver bruger.

Man kan følge egnsnettets udvikling på http://Noerre-DjurS.net og på http://Boevl.dk/Fakts

Venlige hilsner fra
Bjarke Nielsen
Formand for Bredbåndsforeningen DjurslandS.net
og Nørre-DjurS.net- & Computer-Bøvl-miljø
Bjarke@DjurslandS.net


Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002