Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 12-12-2002
Læserbrev: Om ryglidelser og Grenå Sygehus

På Nørre Djurs NetNyt har vi fået kontakt med en ældre mand fra Gjerrild, Vagn Larsen. Han er far til Lars og Jørgen Larsen, der praktiserer i sportsskader, akupunktur o.lign. sammesteds. Vi har taget kontakt til Vagn Larsen i anledning af nogle læserbreve, han har skrevet til de lokale aviser omkring lukningen af Grenå Sygehus, men ligesom flere andre bliver hans indlæg altid forkortet. Som han siger: "Det er kun politikere, der får lov til at brede sig i avisen!"
Her på Net-avisen har vi ikke den slags begrænsninger, men da Vagn Larsen ikke har computer og skriver sine indlæg på et gammelt hakkebræt af en skrivemaskine, har vi opfordret ham til at sende os kopier af brevene. I dag kan vi således præsentere læserne for en blanding af erindringsglimt og debatindlæg, som Vagn Larsen har sendt os, og som i øvrigt indeholder et friskt forslag til videreudvikling af Grenå Sygehus. Han skriver:


"Der findes ikke et sygehus, ikke en læge - i Danmark, ja, i hele verden - som jeg turde lade behandle min ryg.
Jeg ville med stor tryghed have ladet mig behandle af Niels Buch, grundlæggeren af Ollerup Gymnastikhøjskole og af bevægelses-gymnastikken. Han havde forståelse for hvirvelsøjlens form og vidunderlige egenskaber. Han er desværre død - æret være hans minde!
Jeg har heldigvis 2 drenge, der er ligeså dygtige. Min far døde d. 29. april 1929. Mor stod med 3½ barn - ingen bistandshjælp - børnepenge eller noget som helst. En kamp for ikke at skulle have fattighjælp eller værre: komme på fattiggården. Vi klarede den. Jeg har haft et utroligt rigt liv - gået i skole hveranden dag i 6½ år - 2 årgange i hver klasse. Den hårdeste tid af mit liv var fra 7 til 9 år - daglejer - samle sten i en spand og bære den ud til skel. Vi fik 2 liter sødmælk om ugen for det.
Jeg har stået og grædt over den spand. Den var håbløst tung, og der var ufatteligt mange sten. Min ryg kom efterhånden til at ligne de stakkels menneskers, som i dag ser for meget TV eller har en forkert seng. Vi havde ikke gymnastik i skolen. Ofte kom min lærerinde ned til min plads. Hun satte pegepinden ned bag min ryg og sagde: "Dreng dog - din stakkels ryg!" Da jeg 14 år gammel kommer ind i Tatol, siger ejeren: "Din sølle ryg! Du skulle lige have set din far - rank som et lys!" Når han fløjtende og syngende kom med sin trækvogn ned gennem byen, så vendte alle piger og unge koner sig om og så langt efter ham. Krum som en sabel møder jeg 15 år gammel Niels Buch`s gymnastik. Den kan helbrede ryglidelser. Det kan læger ikke.
I Århus Stiftstidende foreslår Holger Frausing, at man f.eks. skulle gøre Grenå Sygehus til det bedste på et enkelt område. Det er århundredets bedste idé. Må jeg stille forslag? Behandlingsafdeling - ryglidelser - ingen piller - ingen læger med knive. Lægerne må tage sig af skadestuen og pilleafdelingen, mens sygeplejerskerne med sygegymnastik tager sig af ryggene. Det ville hurtigt blive Danmarks tryggeste og bedste sygehus. Man skulle nok snart udvide, for der er forfærdeligt mange, der har ondt i ryggen. Når en patient forlader Grenå Sygehus, skal m/k have at vide, hvordan man undgår, at smerterne i ryggen kommer igen.
Amterne kan vi ikke regne med. Mon staten vil være med?"

Skrevet og indsendt til Nørre Djurs NetNyt af Vagn Larsen fra Gjerrild

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002