Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 12-12-2002
Mand fra Glesborg kan hjælpe u-landene

Henne på Glesborg Bygade bor der en mand, som har gjort en opdagelse, der kan gøre det meget billigere at skaffe rent drikkevand i dun 3. verden. Han hedder Ejgild Andersen, og hans opfindelse fortæller vi om i dag.

Rent drikkevand er vel nok et af de allerstørste problemer i u-landene. Man kan godt lave brakvand og saltvand om til rent drikkevand, men teknikken er meget dyr. Ejgild Andersen har gået og eksperimenteret med vippeaskebæger og brændglas, og til Randers Amtsavis fortalte han i mandags følgende om opfindelsen:
"Min idé er at konstruere en kugleskal af glas eller klar plast. Kugleskallen skal virke som et brændglas, og i brændpunktet vil man kunne opnå en temperatur på 170 graders varme eller mere, alt afhængig af solens intensitet. I brændpunktet placeres en metalkugle, som opvarmes voldsomt, og varmen forplanter sig gennem metallet. Vand (f.eks. havvand eller brakvand) ledes ind i et kammer til metallet. Vandet fordamper, og på grund af en dampspærre dannes et damptryk, som ledes op gennem rørspiraler, og ud af spiralerne kommer destilleret vand, som ved tilsætning af nogle mineraler kan bruges direkte til drikkevand."
For at gøre energiudviklingen i brændpunktet endnu større har han suppleret den med paraboler, som man kender dem fra solfangere, til at fange solens stråler fra forskellige vinkler, alt efter tidspunktet på dagen. Ejgild Andersen er selv overbevist om, at hans opfindelse kan blive af stor betydning for mennesker i u-landene, hvis ellers man kunne finde nogle virksomheder, der vil sætte den i produktion.
Lige nu går Ejgild Andersen og venter på, at hans ansøgning om patent skal blive behandlet, så han i det mindste kan sikre sig retten til sit fantastiske stykke ingeniør-arbejde.
Kilde: artikel af Mogens Lyng i Randers Amtsavis

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002