Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 10-12-2002
Læserbrev: En hullet "Løkke"-pose

Vi lader sygehusdebatten køre videre lidt endnu med et indlæg fra et amtsrådsmedlem, nemlig socialdemokraten Kaj Møldrup Christensen (tidl. borgmester i Langå). Han langer ud efter regeringens administration af den såkaldte "Løkke"-pose, som skal præmiere amterne, når de nedbringer ventelister. Han skriver:

"Måske var meningen god nok med puljen på 1,5 milliarder kroner til at nedbringe ventelisterne til behandling på sygehusene, men de praktiske betingelser for at få andel i pengene har været så bureaukratiske og vilkårlige, at det har karakter af en sand skandale. Den er nu blevet fuldkommen med den regnefejl på 154 millioner kroner, der er konstateret i Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
Først midt i november meldte ministeriet ud med de endelige regler for fordelingen af beløbet for den ekstra indsats, som amterne skulle gå i gang med først på sommeren. Usikkerheden om grundlaget har f.eks. i Århus Amt kostet to medarbejderes fulde arbejdstid i et helt år for at få styr på administrationen, og samme billede tegner sig i andre amter.
Alligevel har den ansvarlige minister, Lars Løkke Rasmussen (V), erklæret, at det ikke er dyrt at administrere puljen. Men det kan han jo sagtens sige, eftersom Sundhedsstyrelsen bare har hentet 10 millioner ekstra i den samme pulje til at kontrollere, at amterne retter sig efter forskrifterne.
Deres præg af tilfældighed fremgår af, at Vejle Amt åbenbart kan regne med en ekstra portion på grund af travlhed efter ulykker i trafikken, da den brød sammen i tågen for nogle uger siden. Og samtidig kan behandlingen af f.eks. alvorlige tilfælde af kræft ikke komme i betragtning.
Når der nu alligevel er udsigt til, at amterne i år får brugt omkring en milliard af puljen, er det takket være personalets slidsomme indsats og på trods af ministeriets store sten på vejen. Nu haster det med klar besked fra regeringen: Skal den høje aktivitet fortsætte i 2003, eller skal der bremses kraftigt op?
Samtidig er der grund til at overveje, hvor meget vort sundhedsvæsen, som koster godt 50 milliarder om året, skal skævvrides for at få hånden ned i "Løkke"-posen, der både er hullet og fuld af nittere."

Skrevet af amtsrådsmedlem Kaj Møldrup Christensen fra Stevnstrup i Randers Amtsavis tirsdag d. 10. december
Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002