Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 28-11-02
Læserbrev: Godt med bredt forlig i amtet

I dag lader vi 2 amtspolitikere komme til orde for på hver sin måde at forklare den forestående nye sygehusplan. Først er det det radikale medlem af Sygehusudvalget, Gunhild Husum, der forsvarer beslutningen med følgende ord:

”For Det Radikale Venstre er det en stor glæde, at budgetforliget ikke endte med at blive tørret af på et spinkelt flertal - det var opgaven for stor til!
At der så gik ”Christiansborg” i den - forliget var færdigbehandlet ud på morgenstunden - og særskilte kæpheste på det skammeligste blev skamrdet, må så tages med! (f.eks. skal Skanderborg-området mod Sundhedsstyrelsens anbefaling høre til Århus-optageområdet i stedet for Silkeborg!).
At vi ikke nåede de 170 mill. på sundhedsområdet, men gemte 6,5 mill. til senere, må også beklages.
Men at de radikale ønsker om en slags skadestuebetjening på sygehusene (dagtiden i Odder, døgndækkende på Samsø og i Grenå), og at der alle tre steder blev mulighed for medicinske senge til særlige patientgrupper (f.eks. kronisk syge, døende, genoptræningskrævende) er en stor glæde. (Også at alle var enige om, at hjemmefødsler på Samsø fortsat, under forudsætning af dispensation, skulle kunne finde sted på sygehuset).
At bevare disse funktioner på sygehusene sideløbende med daghospitalsfunktioner (planlagt sammedagskirurgi, men med hotelsenge efter behov, røntgen-jordemoderkonsultation-ambulatoriefunktioner-blodprøvetagning, osv.) er efter min mening ikke en nedskæring, hvis næste trin er lukning som frygtet og set i andre amter.
Vi danner fremtidens basissygehuse i tyndt befolkede områder, som jeg ikke tror, det nogensinde bliver fornuftigt/hensigtsmæssigt at lukke! (Dog kan det fri sygehusvalg lukke planlagt operationsvirksomhed, hvis patienterne som på fødselsområdet massivt søger de store specialafdelinger).
Det vil altid handle om centralisering og decentralisering - det er ikke et enten/eller.
I disse år decentraliseres dialysebehandling-hjerteforundersøgelser-kikkertundersøgelser.
Men hjertebehandling-kræftbehandling-lungemedicin centraliseres.
At amtets øvrige opgaver under de andre udvalg fik så lidt opmærksomhed, er stærkt beklageligt - men der blev lidt mindre besparelser på specialundervisning og børnepsykiatri. På Høskov-kollegiet, Psyk-info, pårørendearbejde i alkoholrådgivningen på Djursland.
Og endelig slap krisecentrene i Århus og Randers (hver med 9 pladser og næsten samme antal brugere) for en fusion i Søndervangen i Viby.
Det Radikale Venstre fik i forbindelse med krisecentrene en hensigtserklæring med om, at det skal tilstræbes, at de to krisecentre normeres ens (p.t. har Århus godt 11 faste stillinger - Randers har godt 7! Og da de næsten har lige få frivillige tilknyttet, er det kun i Århus, man kan holde døgnåbent - i Randers tager man ikke ny brugere ind efter kl. 23).”

Skrevet af Gunhild Husum fra Randers, radikalt medlem af Århus Amtsråd, i Randers Amtsavis torsdag d. 28. november

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002