Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 26-11-02
Carl Pold udgiver bog

Vi havde allerede denne nyhed på i sidste uge, hvor vi lovede at komme tilbage til bogens indhold og til manden bag den.


Carl Pold er født på Horsens-egnen for meget tæt på 80 år siden, og det kan bestemt hverken ses eller mærkes på ham. Han er både let tilbens og kvik i replikken, og da NetNyt her til middag bankede på på Anemonevej i Glesborg for at tage et par billeder, var han helt parat til en lille snak om sit mangeårige engagement i den lokale egnshistorie, som nu har givet resultat i denne flotte udgivelse.
Carl Pold og hans nyligt afdøde hustru Ingrid kom til Glesborg som lærerpar i 1968. Siden har han levende interesseret sig for den lokale historie, og han har tilbragt en del tid med at studere gamle skrifter og protokoller, blandt andet på Nørre Djurs Egnsarkiv, hvis årbog han også har deltaget i arbejdet på. Han fortæller, at han tit og ofte har undret sig over, at kommunen ikke gør et større nummer ud af at skilte med de mange spændende lokaliteter, vort område er så rigt på. Helt tilbage i stenalderen har der boet mennesker her, og de har efterladt sig spor, hvoraf mange er blevet ødelagte, men hvor man netop derfor burde være stolte af de få ting, der vidner om mange århundreders historie.
Med bogen ”Stednavne, sagn og minder fra Nørre Djurs” har Carl Pold lavet en slags guide, hvor det er lykkedes ham at finde stof frem til at beskrive hver eneste beboede sted i vores kommune. Der er sågar beskrivelse af en forlængst nedlagt landsby ved Meilgaard ved navn Skærbæk, men ellers er det som sagt de kendte steder, bogen beskriver. Den er bygget op på den måde, at man med start i Ramten tager en rundtur hele vejen rundt i Nørre Djurs og slutter i nutidens centerby Glesborg.
I sin præsentation af de enkelte steder tager Carl Pold, hvor det kan lade sig gøre, stednavnenes betydning med, ligesom han også giver indbyggertallet igennem de seneste 20-30 år. Både gamle og nyere lejlighedssange er i nogle tilfælde brugt for at beskrive et sted, og andre steder er gamle vandrehistorier og sagn draget frem. Således er det en kalejdoskopisk rundrejse gennem Nørre Djurs` historie, vi bliver præsenteret for hér, men forfatteren gør udtrykkeligt opmærksom på, at der ikke på nogen måde er tale om en fuldstændig fyldestgørende beskrivelse.
Her på redaktionen kan vi tilføje, at ”Stednavne, sagn og minder fra Nørre Djurs” er en rigtig flot appetitvækker til videre granskninger i lokalarkivet. Ligeledes er det for en tilflytter en meget spændende tilgang til vores egn, ligesom det må være en lækkerbidsken for den nysgerrige turist. Bogen udkommer officielt på julemarkedet i førstkommende week-end på Stenvad Mosebrugscenter, hvorefter den kommer i almindelig handel til en pris af 120 kr.
I morgen bringer vi en forpremiere på ét af bogens kapitler!
Skrevet af Rex

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002