Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 20-11-02

Læserbrev: Svar til Peter Nordahl Kristensen

Bjarke Nielsen skriver følgende svar på ovenstående indlæg

”Kære Peter!
Hvordan du kan beskrive bredbåndsprojektet som præget af lukkethed, ligger fuldstændig uden for min fatteevne.
Det er nok helt rigtigt, at mange ikke er særlig velinformeret om projektet, men det skyldes ikke lukkethed fra initiativtagernes side, men at folk ikke sørger for at informere sig gennem de mange åbne kanaler, man hele vejen igennem har kunnet orientere sig.
Alle dage har det snart 10 år gamle Computer-Bøvl-miljø i Nørre Djurs, som er oprindelig initiativtager til bredbåndsprojektet, haft offentlige besluttende møder, hvor alle har været velkomne, og de har været annonceret via e-mail til interesserede (og såmænd også til uinteresserede), og via egnens websted http://nr-djurs.net/, samt via miljøets egen hjemmeside http://boevl.dk/ og endvidere gennem en annonce i Grenaa Bladet hver uge og gennem Dagbladet Djurslands daglige meddelelser om forestående møder.
Gennem de seneste år har der været offentlige besluttende møder for alle interesserede hver mandag, med skiftende fokus måneden igennem. Man kan faktisk se en arrangementskalender på http://Boevl.dk.
Man har lige siden Bredbåndsforeningen DjurslandS.net's start kunnet orientere sig gennem udsendte e-mails og også gennem hjemmesiden http://DjurslandS.net . På hjemmesiden har man kunnet finde en række almene beskrivelser af projektet og dets nødvendighed, referater fra bestyrelsesmøder, information om lokale initiativer, debat, jævnlige pressemeddelelser, nyheder, kontaktinformation til ens lokale bestyrelsesrepræsentanter, så man kan tage direkte kontakt osv.
Jævnligt er pressemeddelelser enten bragt eller refereret i alle de lokale ugeblade, og bladenes journalister har i forløbet selv beskrevet mange af vore initiativer og projektets vilkår.
I foråret blev gennem en større kampagne kaldt til offentlig høring om situationen, og der har sideløbende været kaldt til mange offentlige foredrag om emnet ud over Djursland. I Nørre Djurs blev et sådant offentligt møde starten på egnsnet-møder for alle interesserede i Nørre Djurs Hallen, den 4. mandag i hver måned kl. 19. Her har enhver løbende kunnet orientere sig fuldt ud om pilotprojektet i Nørre Djurs, og det vil man fortsat kunne. Der har også været kaldt til offentlige stiftende generalforsamlinger i alle 8 bokommuner på Djursland, hvor deltagerne gennem en grundig introduktion har haft lejlighed til at sætte sig ind i tingene.
I Nørre Djurs har vi egnens alsidige websted http://nr-djurs.net/ som gennem sine daglige nyheder har beskrevet hvert et initiativ og forklaret enhver situation undervejs i projektets udvikling. Midt på webstedets forside har længe været to links. Ét til sommerens arbejde med etableringen af forsøgsprojektet i Nørre Djurs. Og et andet til http://Noerre-DjurS.net hvor hele forsøgsprojektet i Nørre Djurs er beskrevet ned til mindste detalje og frem til starten af november måned. Det er kun et spørgsmål om selv at gide orientere sig . . .
I starten af oktober blev inviteret til offentligt borgermøde om etableringen af Noerre-DjurS.net i Nørre Djurs Hallen. Det skete gennem 100 plakater, avisartikler og annoncering samt e-mail til alle medlemmer af bredbåndsforeningen i Nørre Djurs. På mødet fik man en grundig gennemgang af hele projektets forløb. Siden mødet har annonce i Grenaa Bladet så godt som hver uge meddelt, hvor man kan skrive eller ringe for at reservere et abonnentnummer eller få svar på spørgsmål. Sidst i oktober blev alle, som ved abonnementsreservationen havde tilkendegivet at ville hjælpe med projektet lokalt, indkaldt til at danne en hjælpegruppe i hver af egnsnettets 10 første landsbyer. Hver af de 10 landsbyer har således en eller to kontaktpersoner, og deres navne og kontaktinformation kan man finde på http://nr-djurs.net/ under d. 30. oktober, og lokalavisen har under en artikel om ”Hvor skal masten stå?” meddelt, hvem der er kontaktpersoner d. 5/11. Disse tovholdere samles den fjerde mandag i hver måned fra kl. 19 til 22 til egnsnetmødet i Nørre Djurs Hallen. Disse møder er offentlige, og enhver er velkommen til at deltage.
På det seneste er initiativtagerne blevet overvældet af mange hundrede e-mails fra interesserede. Dette er grunden til, at mange nok undrer sig over hvorfor de endnu ikke har fået svar på henvendelser. Der kommer svar !!!, men man må ruste sig med tålmodighed, idet svarene gives i den rækkefølge brevene er kommet. - Eller man må gøre som en af dem der havde nået at skrive flere gange uden at få svar. Han vendte sin irritation til en konstruktiv medvirken og har nu involveret sig i arbejdet og sidder hver dag og besvarer e-mail, så undertegnede og en række andre frivillige kan få tid til forberedelserne og de ting der faktisk skal gøres for at etablere egnettets infrastruktur. Mens man venter på svar kan man nu desuden læse svar på de mest almindelige spørgsmål på http://Boevl.dk/fakts Og samme sted kan man få besvaret nye spørgsmål, så andre også kan få fornøjelse af svarene. Har man ikke adgang til Internettet kan man stadig få svar ved at ringe på det nummer der står i bredbåndsannoncen her i bladet.
Man må forstå at bredbåndsinitiativet er et ukommercielt folkeligt og frivilligt projekt som man meget gerne selv må tage del i at få til at lykkes. Vi der ulønnet og frivilligt har taget initiativet knokler mod mange odds al vores tid, for at etablere både egnsnet og regionsnet med lynhurtig Internetadgang. Vi gør det fordi vi gennem forhandlinger med mere end 25 teleudbydere - i løbet af de sidste to år - ved, at ingen professionelle televirksomheder kan lave os et folkeligt net på landet, simpelthen fordi det bliver for dyrt hvis vi skal betale hvad det koster at sætte dem til at udføre arbejdet. Et folkeligt tilgængeligt højhastighedsnet kan på landet kun skabes af frivillige, - så er du også utilfreds med vilkårene, så giv selv en hånd til fællesskabet på Djursland gennem de samvirkende bredbåndsforeninger !
Det vi lige nu stadig venter på i Nørre Djurs er konkret at modtage de 719.000 kr. fra EU´s Mål-2 pulje, så vi kan indkøbe det nødvendige grej til at skabe den infrastruktur, som vi alle sammen skal igennem for at nå Internettet og hinanden. Vi blev af amtets teknikkere stillet i udsigt at amtets fiberring ville nå rådhuset i Glesborg ved midsommer. Den er endnu ikke klar, og faktisk har det nu vist sig at den ikke foreløbig bliver klargjort, medmindre bredbåndsforeningen med EU-støtten i ryggen bestiller at få klargøringsarbejdet udført. Vi var oprindelig stillet i udsigt at få svar om tilskud omkring midsommer i år, men hele tiden har uforudsigelige udefrakommende faktorer bevirket at det gang på gang er blevet udsat, og faktum er at vi endnu ikke har fået rådighed over midlerne. Men så snart vi modtager bekræftelse fra Erhvervs- og Boligstyrelsen på at projektet vil blive tildelt disse midler, som Århus Amts Mål-2 udvalg har besluttet, bestiller vi fællesgrejet og de 10 hjælpegrupper går i gang med at opsætte fællesantenner i hver deres landsby og med at forbinde disse trådløst til rådhusmasten i Glesborg. Her anbringes et netværksknudepunkt, som forbindes videre til amtets fiber ved rådhuset for at give os alle højhastighedsadgang til Internettet via en teludbyder i Århus.
Når disse ting er bragt på plads bliver alle som har reserveret et abonnentnummer til deres eget landsbynet kontaktet og der indgås endelige aftaler om abonnementsform og hvilket grej foreningen skal skaffe til den enkelte husstand eller virksomhed, så man i forbindelse med det udstyr man allerede har, får den bedste udnyttelse af det trådløse egnsnet.
Man kan låne eller købe en basisudgave af tilslutningsgrejet. Låner man skal man betale 200 kr. om måneden, - 100 kr. til afvikling af grejlån og 100 kr. til driften. Køber man betaler man ca. 2.000 kr. for grejet, men kun 100 kr. om måneden for driften. Basisgrejet giver højhastighedsnetadgang døgnet rundt for én computer. Man kan godt forbinde andre computere til denne og derved dele adgangen, men i så fald skal den stå tændt. Der findes dyrere grej der åbner for bedre muligheder og der vil på fair vis kunne indgås helt fleksible abonnementsaftaler. For at skaffe mængderabat skal grejet skaffes af bredbåndsforeningen.

Venlig hilsen fra
Bjarke Nielsen
Glesborg Kærvej 46
Bjarke@nr-djurs.net <mailto:Bjarke@nr-djurs.net>
87 79 23 61

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002