Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 20-11-02

Læserbrev: Frit land - frit valg

Vi har bragt et par kritiske læserbreve om Nørre Djurs Kommunes afskaffelse af tilskuddet til privat børnepasning, senest fra Kaj Markussen i Fjellerup. Vi har snakket med børne- og kulturudvalgsformand Kaj Agerskov, og han henviser til, at han via Forvaltningen har svaret Kaj Markussen. Problemet bliver taget op på udvalgsmøde på torsdag, og herefter vil han gerne svare offentligt på kritikken.

En kritik af afskaffelsen af en anden ordning, nemlig fritvalgsordningen, bliver fremført i et indlæg, vi har fundet i Lokalavisen. Det er skrevet af Trine Kern fra Bønnerup Strand, som er bekymret over udsigterne for børnefamilier i Nørre Djurs. Redaktionen på Lokalavisen har forkortet brevet, og da Trine Kern åbenbart ikke læser NetNyt og derfor ikke har sendt indlægget til os, er vi tvunget til at bringe det i den forkortede udgave:

”Frit land - frit valg. Det kunne være dejligt, hvis det virkelig forholdt sig sådan, men NEJ, ikke hvis man vælger at være borger i Nørre Djurs Kommune. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at fritvalgsordningen stopper i Nørre Djurs Kommune ved årsskiftet. Det skaber stor frustration at tænke på, at kommunen vælger at sløjfe den billigste løsning på børnepasningsområdet. Især når vores kommune er under administration.
Det skærer selvfølgelig dybt i hjertet af én ved tanken om, at man bortskaffer en ordning, som mange er glade for.
Tanken om, at der kommer yderligere arbejdsløse ved afskaffelsen af denne ordning, giver stof til eftertanke. Hvad skal der blive af de dagplejemødre, der nu bliver arbejdsløse? For ikke at tale om den ”unge pige i huset”. Skal hun på kontanthjælp? Og, i så fald, hvor er pengene så sparet?
Det forholder sig nemlig sådan, at jeg på et møde med Finn Byrialsen (forvaltningsdirektør) d. 7. september fik oplyst, at 6 km-reglen for forældre, der benytter den kommunale dagpleje, er afskaffet. Hvis man f.eks. bor i Bønnerup, kan man komme til at aflevere sit baran i Fjellerup for derefter at køre på arbejde i Grenå. Det er på sin vis godt nok, så får vi brugt alle dagplejepladserne, for som Finn Byrialsen så smukt udtrykte det:
”VI DUMPER BARE BØRNENE, HVOR VI VIL.”
Bare jeg så havde boet i Glesborg, for 6 km-reglen gælder nemlig ikke for børnehaver. Da der er venteliste i Glesborg Børnehave, kunne jeg have haft mit barn i kommunal dagpleje, til det var noget ældre end de obligatoriske 2 år.
For selv om vi har ledige pladser i Bønnerup Børnehave, skal forældre fra andre byer da ikke til at køre til Bønnerup for at få deres børn passet. Konklusionen må altså være: hvis du vil have dit barn i kommunal dagpleje, så kør Djursland tyndt!
Men problemet løser nok sig selv: Jeg kunne erfare på mødet med Finn Byrialsen, at det forventes, at børnehaverne skal gøre sig køreklare til de 1-årige i fremtiden.
Som jeg forstod det, skal spørgsmålet behandles af en arbejdsgruppe, som skal komme med en løsning til august 2003. Man kan så diskutere, om dette allerede er bestemt?
Jeg bliver også nødt til at spørge Gert Eriksen (S) om, hvordan det kan være, at Socialdemokratiet er med til at nedstemme en ordning, som de selv har været med til at etablere? Da jeg selv havde æren af at træffe Gert Eriksen ved et tidligere møde d. 12. november 2002 ang. fritvalgsordningen, gav det i hvert tilfælde mig den klare opfattelse, at han godt kunne se, at man var i gang med at afskaffe den billigste pasningsordning for vores ellers så trængte kommune.”
Skrevet af Trine Kern i Lokalavisen Midtdjurs-Nørre Djurs (og forkortet af deres redaktion) d. 19. november

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002