Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 15-11-02
Støttekoncert i Grenå Kirke

I onsdags var Grenå Kirke fyldt til sidste plads, da Støttegruppen til bevarelse af Grenå Sygehus stod som arrangør af en kirkekoncert med indlagte taler. Jørgen Lund fra Støttegruppen fortæller til Nørre Djurs NetNyt, at der var en utroligt dejlig og varm stemning, og det gav et godt sammenhold til gavn for det videre arbejde med at kæmpe for vores sygehus.

Der var lagt et kæmpestort banner fra Søren Kanne-statuen og hen til kirkedøren, og det var meget stemningsfuldt alt sammen. Jørgen Lund fortæller endvidere, at der kom 7.600 kroner i støttekassen, og dem er der god brug for.
Han roste i øvrigt vores borgmester, Jens P. Jellesen, for en flot tale, som vi bringer hér i sin fulde længde:

"Tale ved kirkekoncert i Grenaa Kirke til støtte for Grenaa Centralsygehus den 13. november 2002

Tak for invitationen. Jeg har glædet mig til at tale her i aften og glæder mig over at være med til at overvære denne koncert og her få lejlighed til på borgernes vegne i Nr. Djurs at udtrykke et inderligt ønske og håb om at bevare Grenaa Centralsygehus.
Stærkt formuleret er det ikke blot et ønske og et håb, nej - det er et krav!
I Nørre Djurs Kommune kalder vi det for "vores" sygehus.
Jeg har mødt mange mennesker siden den dag, det blev meddelt, at nu ville man lukke Grenaa Sygehus. Uanset hvem jeg har mødt, og hvor jeg har mødt dem, er snakken altid kommet til at dreje sig om sygehuset. "Det er da forfærdeligt, og hvad skal vi gøre uden et sygehus på Djursland?"
Ingen havde drømt om, spareplanerne kunne komme så vidt.
Emnet har i den grad optaget befolkningen. Spørgsmålet om nedlæggelse af sygehuset har været på alles læber. Alle, der har tilknytning til Grenaa Sygehus, er rystede over et sådant forslag.
Jeg fik budskabet under et økonomiudvalgsmøde. Alle i dette møde troede ikke deres egne ører. På tværs af partiskel udformede vi straks en pressemeddelelse, hvor vi tydeligt gjorde klart, at det kunne vi ikke leve med.
Det har været en fantastisk oplevelse at mærke og deltage i det folkelige engagement, som herefter har vist sig. Det hele udsprunget af spontanitet og flot båret frem af ildsjæle og forskellige grupper af personer.
Det er tydeligt, at man har rørt ved en hjertesag. Det at arbejde for at bevare Grenaa Sygehus har givet sammenhold.
Vi kan ikke undvære Grenaa Sygehus!
Vi har behov for et sygehus, og vel at mærke et helt og fuldt funktionsdygtigt sygehus. Det vil sige, hvor man akut kan blive indlagt og behandlet, og hvor man kan få en medisinsk og kirurgisk behandling og med mulighed for indlæggelse i det antal døgn, der nu er behov for.
Blot det at være vidende om, at vi har et sygehus nærmere end 60 km., er afgørende for lokalbefolkningen. Trygheden og nærværet er af stor betydning for befolkningen.
Der bliver fra mange sider talt om, at kvaliteten skal højnes. Her skal man huske på, at kvalitet i sig selv er - nærhed og tryghed.
Jeg ved godt, at alle argumenter er ført frem, og jeg ved godt, at man fra amtspolitisk side ikke ønsker at kæde arbejdsmarkedspolitik sammen med sundhedspolitik.
Uanset at man ikke ønsker denne sammenkædning, kan man ikke forfægte helheden og helhedsvurderingerne i de tiltag, man ønsker at sætte i gang.
I Nørre Djurs har vi godt 80 personer, som arbejder på sygehuset. Ud af en befolkning på ca. 8000 er det mange og vil være et hårdt slag for en i forvejen trængt kommune.
Det samme vil være gældende for Grenaa Kommune og andre nabokommuner.
Jeg sidder sammen med 7 andre Djurslandsborgmestre og amtsborgmesteren i et råd, som har fået navnet Djurslands Udviklings Råd (DUR).
Her holder vi kvartalsvise møder og bruger ikke ubetydelige midler på at forsøge at sætte aktiviteter i gang, som kan give arbejdspladser. Vi sidder faktisk og jubler lidt, når vi tror at have fundet en mulighed for at igangsætte 3, 5 eller 7 arbejdspladser.
Det må siges at være grotesk og helt ude af propertioner, når man med et slag fjerner mere end 400 arbejdspladser.
Ude i kommunerne føler vi, at Amtet i en vis og ikke ubetydelig grad sender regningen videre og netop til kommunerne. Vi har efter bedste skøn og evne beregnet, at det på ældresektoren i Nr. Djurs vil komme til at koste 1 til 1½ mill. ekstra at pleje og passe ældre medborgere, når vi ikke har et sygehus. Konkret betyder det, at vi i vores budget for kommende år har afsat et tilsvarende for lavt beløb, altså med bugetoverskridelser til følge.
Det store spørgsmål og den store etiske debat står tilbage at få taget, nemlig hvordan er det at de knappe midler i vores sundhedsvæsen skal prioriteres. Er det forskning, udvikling og behandling af specielle sygdomme, som skal prioriteres højere end de almindeligt forekommende sygdomme og lidelser, der kræver behandling, pleje og genoptræning i den brede befolkning.
Det hele drejer sig jo åbenbart om penge frem for mennesket.
Den debat er svær - men ønsket/kravet herfra er tydeligt og uden vaklen.
Vi ønsker at bevare et helt og fuldt funktionsdygtigt Grenaa Centrasygehus.
Vi har et fagligt og velfungerende sygehus nu, hvor værdier som tryghed, nærhed og genkendelighed samt tillid er dominerende. Disse værdier betyder meget for den enkelte, når sygdom melder sig.
Aldrig har vi været vidne til en så stor og massiv lokal folkelig opbakning, som vi har set den sidste månedstid. Det kan kun gøre indtryk - det kan kun give bonus.
Lad os i vores stille sind håbe, at beslutningstagerne i denne sag har lyttet til og forstået meldingerne fra befolkningen på Djursland."

Sagt af borgmester i Nørre Djurs, Jens P. Jellesen, i Grenå Kirke onsdag d. 13. november

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002