Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 12-11-2002
Spørgsmål til udvalgsformanden

Preben Mortensen er særdeles aktiv i sygehusdebatten, og afslutningsvis bringer vi et brev fra ham direkte til sundhedsudvalgets formand:

"Kære Carl Johan Rasmussen

Efter at have overværet snart mange møder med henholdsvis dig og andre amtsrådspolitikere fra Sundhedsudvalget, var det med en vis spænding man lukkede Jyllands-Posten op 31/10-02, for at se om I nu levede op til de bemærkninger I i den senere tid er fremkommet med, som går ud på, at I virkelig har lyttet til de saglige indvendinger mod jeres nedskæringsplaner og at I havde fået mange Idéer med hjem, der kunne bruges til den endelige løsningsmodel.
Derfor lukkede man avisen op med en smule forventning om, at I virkelig havde ændret jeres løsningsmodel på en sådan måde, at de største behov på Djursland ville blive tilgodeset.

Men jeg må nok sige, det var skuffende læsning, og rent faktisk var man nødt til at læse det flere gange for virkelig at forstå, at jeres sidst fremsatte løsningsmodel er lige så dybt elendig og uantagelig som den første. Jeg læste artiklen sammen med et par garvede sygeplejersker, som med hovedrysten kom med følgende bemærkning: "Hvilke sygeplejersker tror de der vil have lyst til at arbejde efter den plan? Det kan vi simpelthen ikke være med til tage ansvar for."

Her er det så vi må spørge: Hvor er det, I har taget hensyn til den saglige kritik I har mødt?
Hvor er de punkter, der f. eks. tager hensyn til den gamle mand med pacemakeren du hørte tale på Socialdemokratiets "sildemøde" i Grenaa i lørdags og hans beretning om hvordan han blev reddet fordi man på skadestuen kunne gribe hurtigt og kvalificeret ind?
Hvor er akutberedskabet forbedret, så man tør stole på, at en patient i en livstruende situation kan reddes?
Det er simpelthen for dårligt og det er uanstændigt, uanset hvor mange økonomiske problemer I siger der ligger til grund for jeres ændringer. Befolkningen kan simpelthen ikke være tjent med det, og jeg synes I skulle begynde at indse det.

I burde lave hele jeres prioritering om, og i stedet skrinlægge jeres tanker om at udbygge de store hospitaler i Århus. Hvorfor stikker man ikke hovederne sammen i Amtsrådsforeningen og indser, at det man er I færd med i Århus Amt og det som andre amter også skal til at gennemleve på sygehusområdet i nær fremtid, ikke er i befolkningens interesse, og finder på nogle løsninger, der gør det muligt at opretholde et fornuftigt akutberedskab på de sygehuse i de egne, der får de længste transportafstande til sygehuse med akutberedskab.

Amtsrådsforeningen må gå til folketinget og prøve at få den opbakning der skal til. Når man taler med folketingspolitikere om samme sag, oplever man jo, at der er en stor forståelse for problemerne, men at man har svært ved at blande sig i amternes dispositioner, selv om lysten ikke mangler. Situationen er altså således, at amterne ikke kan håndtere deres sygehusproblemer og sidder alene med "aben", og folketingsmedlemmerne står på den anden side og siger, "vi ville gerne hjælpe hvis vi kunne". Hvad så med at gå til folketinget og få taget den diskussion en gang for alle. Det virker absurd, at to grupper af folkevalgte står på hver sin side af stregen og vasker hænder, mens trygheden og nærheden på sygehusområdet smuldrer om ørerne på befolkningen.
I kan altså ikke være det bekendt.

Det er nødvendigt at gentage: Jeres forslag lever ikke op til det krav om hurtig indsats ved alvorlige sygdoms og ulykkestilfælde. Helt umuligt er det, hvis der er ulykker med flere svært tilskadekomne.
Hvem af de tilskadekomne skal reddes af lægeambulancen og hvem skal overlades til en uvis skæbne?
Hvem skal tage ansvaret for den beslutning?
Hvis der skal bruges 5 mennesker for at redde en patient (det er jo det man kan opleve på skadestuen), hvordan får I så proppet de 5 mennesker ind i lægeambulancen?
Det er jo tydeligt at se at ambulanceopkald via 112 dirigeres direkte uden om Grenaa Centralsygehus, og at kursen skal sættes mod Randers eller Århus. Hvis der er tale om en arbejdsulykke, skal der iflg. reglerne bruges ambulancetransport, ellers dækker forsikringen ikke. Det vil med andre ord sige, at alle arbejdsulykker pr. definition skal foretages med ambulance, og dermed vil alle arbejdsulykker også skulle behandles på en langt fra Grenaa placeret skadestue.
Kan du ikke selv se, det er noget makværk?

Jeg ved godt, vi er tilbage hvor vi startede, men det er ikke vores skyld. Det er alene afstedkommet af, at de hensyn I burde have taget i strukturomlægningen alligevel er overset, det kan du altså ikke bortforklare. Djurslands befolkning er altså ikke så dum, at den ikke kan se det.

Har I for resten set på forholdende i Holland, hvor man tidligere har indført den form for centralisering I er ved at indføre i Århus Amt nu, og hvor man nu er ved at decentralisere, fordi det viste sig, at det var en meget dårlig ide man havde fået?
Hvad får jer til at tro, at den centralisering I vil indføre i Århus Amt skulle fungere bedre end den, der er ved at blive kasseret i Holland? Eller har I i virkeligheden en skjult dagsorden, der siger noget i retning af: "Vi gi'r dem sgu noget, der minder om et sygehus, og så udraderer vi resten med et pennestrøg om et par år"?.

Ja, du må undskylde jeg nævner det, men når man ser jeres helt utilfredsstillende Plan B, kommer den tanke helt af sig selv, uden man behøver anstrenge sig.
En ting er i hvert fald sikkert: "Med denne B-Plan har I ikke gjort et eneste menneske mere roligt her på Djursland, tværtimod.
Den er og bliver uantagelig. Om igen."

Venlig hilsen
Preben Mortensen
Idégruppen Grenaa
Åstrupskrænten 47
8500 Grenaa
pm.consult@get2net.dk



Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002