Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 12-11-2002
Vedr. DANAMI 2-projektet

Både Århus Amtsråd og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen bruger den såkaldte DANAMI 2-undersøgelse som argument for, at politikerne uden at få spoleret deres nattesøvn alt for meget kan overlade f.eks. Djurslands befolkning til at skulle køres helt til Århus i tilfælde af blodpropper.
På Grenå Centralsygehus er man helt sikre på, at denne undersøgelse bliver fejlfortolket, og derfor har de skrevet følgende brev til begge politiske instanser:


"Grenaa Centralsygehus d. 8. November 2002.

Til samtlige Amtsrådsmedlemmer. Aarhus Amtsråd.

Indenrigs/sundhedsminister. Lars Løkke Rasmussen.

Der er gentagne gange i debatten kommet udsagn, dels fra amtspolitikkerne dels fra Lars Løkke Rasmussen angående DANAMI 2 projektet.
Disse udsagn er ikke i overensstemmelse med virkeligheden.
Vi vil endnu engang forsøge at beskrive hvad DANAMI 2 står for, da vi jo som I alle ved har deltaget aktivt i dette projekt på GC.
Det er vigtigt for den videre forståelse, at man ved, at det udelukkende er patienter med STORE blodpropper, der har været inkluderet i DANAMI 2.
På GC betyder det, at der årligt indlægges 300 patienter til observation for blodprop i hjertet(AMI), ud af disse 300 patienter diagnosticerede man de 25 til acut videre behandling på SKS.
De resterende 275 patienter blev færdigbehandlet under indlæggelsen på GC - men selvfølgelig med de undersøgelser det måtte afstedføre på SKS.
De 25 patienter der blev acut overført til SKS - modtog følgende behandling. Transporteret til Medicinsk Modtagelse på GC af FALCK.
Patienten forblev på FALCK båren.
Blev straks tilset af medicinsk Overlæge/specialist.
Undersøgt, diagnosticeret, risikovurderet med henblik på transport, herunder blev hjertecardiogrammet såfremt SKS ønskede det, sendt pr fax til vagthavende på SKS. Forbehandlet med 6 forskellige medicinske præparater( her er tidsfaktoren afgørende for sussecraten), hvilket den medicinske Overlæge suværent vurderede om patienten var i stand til at tåle. Først når ovenstående var effektueret, blev patienten overflyttet til SKS.
Under transporten var patienten altid ledsaget af læge samt anæstesisygeplejerske- ingen af vores patienter døde under transporten.
Personalet i Modtagelsen ringede efter transportens afgang, altid til SKS og fortalte endnu engang om forløbet, og hvornår de kunne forvente patientens ankomst til SKS.
Det skal understreges at patientens ophold på GC var under 25 min - og transporttiden fra GC til SKS var variabel afhængig af vejrforhold og trafiktæthed.
Konceptet er således bygget op omkring et samarbejde og behandling der starter på det lokale sygehus, og videreføres på SKS.
Derfor skal resultaterne selvfølgelig også forstås således: alle disse patienter blev primært behandlet på GC !!!!
Der er tilsvarende aldrig lavet undersøgelser på hvordan det ville gå disse patienter, såfremt de køres direkte til SKS.
Men som vi forstår jer nu, så er det en ny behandling overfor denne patientkategori I ønsker at indføre ( uden der er evidens herfor), nemlig at patienterne fremover skal køres forbi det lokale sygehus, og behandles udelukkende på SKS. Dette betyder at primære medicinske behandling vil blive forsinket, hvilket får betydning for det endelige resultat.
Her vil vi derfor gøre jer opmærksomme på, at det fremover vil dreje sig om 300 patienter i stedet for 25, der bliver transporteret til SKS, patienterne vil ikke blive selekterede og specialisterne får unødigt mange opgaver, som fraholder dem at håndtere de opgaver hvor de gør en forskel. Undersøgelsesresultatet af DANAMI 2 viste IKKE en reduceret dødelighed hos de 25 patienter, fremfor patienter der modtog blodpropopløsende behandling på GC.
For de 25 patienters vedkommende, viste undersøgelsen kun en mindre reduktion i antallet af nye blodproptilfælde.
Videnskaben har overhalet DANAM1 2, det betyder at der er kommet nye medicinske blodpropopløsende præparater der viser sig at være mere effektfulde. ( Dansk Cardiologisk Selskab/ Hans Mickleu, Odense Universitetssygehus).
Yderligere er det bekymrende at den fremtidige visitation skal håndteres af ambulancelæger, idet opgaven indtil i dag altid har været håndteret af en læge med speciale i medicinske sygdomme, og det gør altså en forskel!
En ambulancelæge er speciallæge i Anæstesiologi og IKKE i cardiologi.
Vi forventer at I vil medtænke ovenstående, og bruge det konstruktivt i debatten, inden I indføre nye behandlingsformer. Og inden I nedlægger et så velfungerende modtageafsnit som der er i dag på GC."

Med Venlig Hilsen.
Bente Kirkegaard. Anæstesisygeplejerske / GC.
Mette Kirk. Skadestue/modtagesygeplejerske GC.

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002