Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 08-11-2002
Læserbrev: Er det fornyelsen i Socialdemokratiet?

Her på Nørre Djurs NetNyt fortalte vi læserne, at det nye budget var blevet behandlet igennem i fred og fordragelighed, og at vi havde undgået de helt store serviceforringelser for borgerne. Forleden fik vi dog et vink fra viceborgmester Benny Hammer om, at der faktisk var en del utilfredshed med afskaffelsen af den økonomiske støtte til folk, der vælger at få deres børn passet privat.
Det bragte vi et læserbrev om forleden, og nu har vi fået endnu ét, denne gang fra en vis Kaj Markussen i Fjellerup, som stiller sig kritisk til Socialdemokraternes rolle i denne sag. Han skriver:


"På et møde i kommunalbestyrelsen for Nr. Djurs Kommune d. 14. oktober blev det i forbindelse med besparelserne på næste års budget vedtaget at droppe muligheden for at give støtte til familier, som vælger at ansætte en privat børnepasser. Et flertal anført af Socialdemokratiet og Nr. Djurs listen sørgede for dødsstødet til ordningen.
Som begrundelse i medierne har været anført, at det var for, at børnehaverne ikke skal mangle kunder. Allerede ved denne begrundelse vises et flertal, hvis horisont er temmelig begrænset.
Socialdemokraterne har gerne villet være garanter for ordningen. Det var grunden til, at jeg var så naiv at sætte mit kryds ved det parti ved seneste kommunalvalg, da jeg på børne- kulturforvaltningen i Glesborg havde fået at vide, at det var i dette parti, at de varmeste fortalere for ordningen befandt sig. Nu er jeg blevet klogere på det punkt, og det falder mig i øjnene, at der er en slående lighed i mangel på hukommelse hos Socialdemokraterne her i kommunen og deres fæller på Christiansborg eksempelvis i sagen om efterlønnen, men den sag har de sikkert også glemt?!
For det andet er der for de fleste familiers vedkommende ikke tale om et fravalg af børnehaven, men en simpel nødvendighed for at have jobs med forskudte arbejdstider. Jeg ved godt, at lighed er et motto for Socialdemokratiet, men hvis det betyder, at alle familier skal være ens, og derfor ikke kan behandles fleksibelt, synes jeg, det er et trist slagord. Det syn på arbejdsliv stammer jo fra den gang, Poul Nyrup var dreng.
Hvad er begrundelsen for Socialdemokraternes totale holdningsændring på et så konkret punkt? Er det sådan troværdighed og nærdemokrati skal forstås i dette parti? Jeg forstår, at der skal skæres i budgetterne, men hvorfor skal det ske på en så grotesk og usolidarisk måde? Den eneste grund jeg kan finde er, at det ikke er særlig mange vælgere, som det går ud over…
Jeg har to gange skrevet til den socialdemokratiske formand for børne- og kulturudvalget, Kaj Agerskov, bl.a. for at få en begrundelse, men har ikke fået noget svar, hvilket jeg kun kan tolke, som at der ikke findes et svar, der er godt nok til at komme på skrift.
Bortset fra disse løftebrud, mener jeg, at det på kommunens vegne er direkte uintelligent og kortsigtet at afskaffe en ordning, som sikrer forældre i kommunen chancen for at udfylde jobs, hvis arbejdstider ligger uden for institutioners åbningstider. Her i Fjellerup er det tilfældet på både Møllebækken og Djurslands Efterskole, som er to af de største arbejdspladser.
Vi har her i Nr. Djurs Kommune for mange odds imod os, til at vi har råd til at skyde os selv i foden på denne måde. Man behøver ikke at være ansat på et skattekontor for at kunne se, at de udgifter, der kan være til private børnepassere, meget hurtigt vindes tilbage i andre kasser gennem skattekroner, øget forbrug og tiltrækning af børnefamilier, som har brug for fleksible ordninger. Og oven i købet er det beløb, som kommunen indtil nu har støttet et barn passet af en privat børnepasser med, været mindre end det beløb, som et barn i de offentlige institutioner har fået. Det er et skoleeksempel på socialdemokratisk kassetænkning af værste skuffe.
Til sidst: jeg har kun gode ord at sige om de kommunale pasningsmuligheder, som jeg kender til. Jeg kan af og til ærgre mig over, at vores jobs betyder, at vi og vores børn ikke kan benytte os af dem. Men jeg mener, at der må være rummelighed og frivillighed også på dette område, så det kan danne grundlag for trivsel og vækst for vores område. Noget som en halvdel af kommunalbestyrelsen ulykkeligvis har mistet synet for."
Indsendt til Nørre Djurs NetNyt af
Kaj Markussen, Fjellerup

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002