Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 08-11-2002
Nyt nyhedsbrev fra kommunen

På kommunekontoret har man nu videreudviklet dén præsentation af det nyligt vedtagne budget, der startede i de forrige nummer.

 

Dette nyhedsbrev vil primært være en fortsættelse af sidste nyhedsbrev, som havde budget 2003 som tema. Vi har i det følgende beskrevet, hvilke besparelser der skal gennemføres på henholdsvis Børne- og Kulturudvalgets og Det Sociale Udvalgs område.

 

Lærernormeringen

Børne- og Kulturudvalget besluttede, at der skulle indlægges en ikke nærmere defineret rammebesparelse på lærerløn på 447.000 kr. Beløbet svarer til 1,5 lærerstilling.

Skolerne beslutter selv, hvordan deres forholdsvise andel af besparelsen skal udmøntes, f.eks. ved nedsættelse af undervisningstimetallet på visse klassetrin.

Sammenlægning af klasser

På grund af det faldende børnetal har det været muligt at sammenlægge 2 klasser til en. Sammenlægningen er sket i forbindelse med skoleårets planlægning og har derfor virkning allerede fra 1. august 2002.

Fritidsundervisning

Folketinget gennemførte en række ændringer af folkeoplysningsloven. Start- og udviklingspuljen blev ophævet med virkning fra 1. april 2002, og det tilskud, som kommunen er forpligtet til at yde aftenskolerne til nedsættelse af lærerlønnen, blev halveret.

Konsekvensen af lovændringen er, at kommunens bloktilskud tilsvarende er beskåret.

Støttepædagogkorpset

Normeringen i støttekorpset, for så vidt angår folkeskole- og skolefritidsområdet, nedsættes med 0,75 stilling. Opgaven skal fremover klares af institutionerne inden for egen normering.

SFO-omstrukturering

Der er ændret i tilbuddet for skolefritidsordningerne. Fra 1. januar 2003 omfatter basisydelsen pasning på skoledage samt 6 ferieuger. Der er lukket 2 uger i sommerferien.

Der opkræves betaling i 11 måneder – juli måned er betalingsfri.

Samordning af dagpleje/børnehaver

Ud fra en decentral tankegang er der placeret en børnehave i 6 lokalområder i kommunen. Vi er inde i en periode med et lavt fødselstal.

For at sikre grundlaget for en fornuftig drift af børnehaverne og en god opbygning af dagplejen, skal der besluttes en ny opgavefordeling i de enkelte lokalområder. Der regnes i 2003 med en besparelse på 103.000 kr. ved en omlægning/samordning på 1 stilling. Beslutningen skal have virkning fra 1. august 2003.

Hjemmehjælp

Kommunens kvalitetsstandard på ældreområdet er ændret på den måde, at det maksimale antal timer, man kan få til rengøringshjælp, nu er 2 timer hver 14. dag mod tidligere 2 timer hver uge.

Arbejdsmarkedsforhold

Det blev besluttet at gennemføre en besparelse på 409.000 kr. på arbejdsmarkedsområdet. Det blev endvidere besluttet, at besparelsen skulle placeres konkret på Stenvadcentret.

Virksomhedsrevalidering

Ved at omlægge revalideringsindsatsen forventes det, at flere personer kan revalideres i samarbejde med private eller offentlige virksomheder, frem for den noget dyrere løsning med revalidering via en uddannelsesinstitution.

Familieværkstedet

Budgettet for bygningsvedligeholdelse beskæres i to år med ca. 50.000 kr. pr. år. Bygningen anses for at være i en så god stand for øjeblikket, at der med rimelighed kan indlægges en besparelse FB

 

Nedenfor følger 3 ændringer, der forøger kommunens udgifter:

 

Diæter til skolebestyrelserne

Med virkning fra 1. januar 2003 udbetales der diæter for deltagelse i skolebestyrelsesmø-

der. Beslutningen om at udbetale diæter til skolebestyrelsernes medlemmer har til formål at styrke forældrenes interesse i at deltage i bestyrelsesarbejdet. Medlemskab af skolebestyrelserne er et borgerligt ombud, og der findes hjemmel i folkeskoleloven til at udbetale diæter.

Øget grundtilskud til Ørum Aktiv Center

Efter to år med specielle bevillinger til Ørum Aktiv Center bliver det med virkning fra 2003

gjort permanent at udbetale forøget grundtilskud til Ørum Aktiv Center. Grundtilskuddet øges med 130.000 kr., og det er vurderet, at man på den måde driftmæssigt stiller de to idrætshaller lige.

Ortodontiordningen

Der er i 2003 indregnet en yderligere udgift på 163.000 kr. til en fælleskommunal tandplejeordning på Djursland. Merudgifterne skal anvendes til bygningsdrift og til bemanding af tandplejehus i Rønde. FB

 

"Sjovt eller sygt"

Den 2. december 2002 fra 14.00 til 16.30 sætter vi for alvor gang i projektet "Sjovt eller sygt". Mødet er arrangeret af Koordinations-

udvalget og Nørre Djurs Kommune og skal afvikles på Mosebrugscaféen i Stenvad.

Deltagerne vil være kommunens ledere og medarbejderrepræsentanter fra kommunens arbejdspladser. På programmet er der tre foredrag om sygefravær og trivselspolitik. Det ene foredrag tager udgangspunkt i: "Hvad nytter det at have en sundhedspolitik i kommunen". Det andet og tredje foredrag er succeshistorier fra andre virksomheder, som også har arbejdet med sygefraværs- og trivselsproblematikken.

Formålet med det samlede projekt "Sjovt eller sygt" er:

 

 

Projektet vil i løbet af det næste 1½ år sætte sygefravær og trivsel på dagsordenen på forskellig vis. SB

 

Kunstudstilling på rådhuset

Indtil 18 november 2002 udstiller Trine Skovgaard i forhallen på Rådhuset.

I Nørre Djurs Kommune har vi mange dygtige billedkunstnere. I hele 2002 og 2003 forsøger vi at få de lokale kunstnere til på skift at udstille.

Trine Skovgaard er folkeskolelærer og er ansat på Ørum skole. Derudover arbejder hun også som billedkunstner og udstiller sine ting på gallerier rundt om i landet.

Trine Skovgaard maler med hvide, lyse og lette farver, og motiverne er holdt i et abstrakt og let figurativt formsprog.

Næste kunstner er Vidar Utvik, som udstiller i december måned.

 

 

Frit valg på ældreområdet

Loven om frit valg på ældreområdet blev vedtaget i maj 2002. Efter loven skal kommunen sørge for, at modtagere af personlig og praktisk hjælp får mulighed for at vælge mellem forskellige leverandører.

For at kunne opfylde det lovkrav skal kommunens serviceydelser prissættes, så de bliver sammenlignelige med andre leverandørers tilbud.

Sammen med 5 andre Djurslandskommuner har Nørre Djurs Kommune anmodet Kommunernes Revision om at hjælpe kommunerne med at foretage de grundlæggende beregninger. Senest 1. januar 2003 skal prisbetingelser og kvalitetskrav om det frie valg på ældreområdet offentliggøres.

Analyse af ældreområdet

Kommunalbestyrelsen ønsker at få revideret kommunens ældreplan, og et konsulentfirma under Kommunernes Landsforening er kontaktet for at få hjælp til arbejdet. Analysen er tidligere omtalt i nyhedsbrevet fra september 2002.

Det Sociale Udvalg og kommunalbestyrelsen har nu godkendt projekttilbuddet, og det næste der sker i forløbet er, at der skal nedsættes en arbejds-/styregruppe.

Fra Socialudvalget er udpeget Gert Eriksen og Knud Erik Olesen, fra Ældrerådet er Harry Lykke Nielsen udpeget. Herudover indgår for- valtningsdirektøren, de tre plejehjemsledere og en medarbejderrepræsentant i arbejds-/ styregruppen. FB

 

 

 

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002