Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 01-11-2002
Sygehusmassakre i Folketinget!

Lige som vi troede, at der var ved at være håb for at bevare en i alt fald nogenlunde intakt arbejdsplads på Grenå Sygehus, kom chokket i går: Folketinget åbnede op for "massakre" på alle de små sygehuse i går i stedet for (som vi håbede) at støtte udviklingen i landdistrikterne.

mxllen4fv.jpg (9751 bytes)

Vi er nok lidt naive her på NetNyt-redaktionen, men indtil engang i slutningen af september har vi faktisk gået og troet, at udviklingen i samfundet gik i retning af at styrke bosætningen i yderkantsområderne. Siden vi startede Net-avisen for et par år siden, har vi levende fulgt med i, hvordan foreningen Det Skæve Danmark ved aktivt lobby-arbejde har skabt forståelse hos folketingspolitikerne for en bedre fordeling af bloktilskuddene fra Indenrigsministeriet og ud til de fattigste kommuner. Det har resulteret i, at der nu er nye fordelingsnøgler på vej, og optimismen var så småt begyndt at brede sig også på Djursland - ja, selv i ludfattige Nørre Djurs kunne man fristes til at tro på en bedre fremtid.
Men, god morgen, vi havde jo helt glemt, at politikere pr. definition har et standpunkt, til de tager et nyt, og de har jo stadig ikke lært at tage ud og lufte deres inderste tanker i landets forsamlingshuse. Det ville ellers være interessant med noget konstruktiv debat, før beslutningerne bliver taget - det ville højne den demokratiske proces en hel del. Vi har lige oplevet det på allertætteste hold, hvor vi først som skatteborgere blev præsenterede for de bagvedliggende problematikker, efter at det ultimative forslag til nedlæggelse af bl.a. vores lokale sygehus blev kørt frem.
Siden oplevede vi så at blive "slæbt igennem" en proces, hvor borgerne på Djursland gav sig til kende gennem en hidtil uset strøm af underskrifter og læserbreve, hvorefter amtspolitikerne lod sig formilde og gik i indbyrdes dialog om at lave en lidt mildere udgave af sygehusnedlæggelsen end først foreslået. Det fik os i vores grænseløse naivitet til at bilde læserne ind i sidste week-end, at der nok var udsigt til noget, der lignede Grenå sygehuspersonales Plan B, med døgnåben skadestue, akutberedskab og omkring 50 sengepladser - en arbejdsplads med ca. halvt så mange ansatte som i dag.
Efter tur gik amtspolitikerne nu på TV-skærmen og fortalte os, hvor berørte de var over alle borgerprotesterne. Nu havde både Venstre og Socialdemokraterne fået lavet sig en Plan B: Venstres lignede i frydefuld grad sygehuspersonalets og kostede 45 millioner, mens Socialdemokraternes i korte træk talte om 15-20 senge til en ekstra pris på 20 mill. Fint, tænkte vi, den får Venstre nok flertal for, men vi skulle hurtigt blive meget klogere, for den kunne De Konservative i amtsrådet nemlig ikke støtte. Deres repræsentant i sygehusudvalget, Benny Jensen, fandt Venstres finansiering af deres plan hasarderet og frygtede, at den bare ville føre til nedskæringer senere, hvorimod han hælder mere til den socialdemokratiske model. Den bliver nemlig finansieret af de 20 mill., som er i baghånden, efter at embedsmændene havde foreslået 320 millioners besparelser, hvor der "kun" var brug for 300 mill.
"Det var ikke så godt", tænkte vi, "men der må da være nogle af de føromtalte folketingspolitikere med forståelse for betydningen af livet i yderkantsområderne, der kommer os til undsætning og slår amtspolitikerne oven i hovedet og siger: Fy!" Vi gik ind på Idégruppen Grenaa`s fine hjemmeside http://www.idegruppengrenaa.dk hvorfra Preben Mortensen har skrevet et længere bønskrift på Djurslands vegne til de fleste af folketingspolitikerne, og hér fik vi så chokket! Der havde vi nemlig håbet at finde i alt fald enkelte politikere med hang til det decentrale, som måske kunne gøre deres indflydelse gældende på højere sted, men nej! Langt de fleste af politikerne har mødt henvendelsen med en larmende tavshed, og de, som dog har reageret, er enkelte Venstre-folk, der af respekt for det lokale nærdemokrati ikke vil blande sig i amtets anliggender, og flere meget velmenende socialdemokrater, som lægger skylden på Venstre-regeringens skattestop.
I går gik det så for alvor helt og aldeles galt, da Dansk Folkepartis forslag både om at bevare hospitalerne på offentlige hænder efter en evt. afskaffelse af amterne og om bevarelse af de små sygehuse, indtil Strukturkommissionens arbejde er tilendebragt, blev behandlet på Christiansborg. Den første del af forslaget blev der flertal for sammen med Socialdemokraterne og udenom regeringen, men da det kom til de små sygehuse, sluttede enigheden, for Socialdemokraterne mener, at dette er umuligt, så længe Dansk Folkeparti støtter regeringens skattestop.
Så var der ellers budt op til dét, der i virkeligheden hele tiden har ligget som en mere eller mindre skjult dagsorden bag det hele, nemlig en total centralisering af hele det danske sygehusvæsen. Og i aftes kunne TV-avisen så fortælle, at amterne allerede står i kø for at nedlægge sygehuse, og at Tønder bliver det første.
Århus har vist vejen - metropoliseringen er i gang - det nære står ikke længere i vejen for specialisternes og medicinalindustriens magt i sygehusvæsenet - det specielle har "vundet" over det almene uden folkelig debat - velbekomme!

Skrevet af Rex

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002