Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 31-10-2002
Læserbrev: Sygehuset gratis for hvem?

Lone Juncker er ansat i hjemmeplejen i Grenå, og hun kommer i dagens avis med nogle interessante udregninger med en overraskende måde at anskue problemstillingen om Grenå Centralsygehus på:

"Jeg arbejder i hjemmeplejen. Når et ældre menneske skal på plejehjem i en kortere periode, f.eks. 3 uger på grund af behov for ekstra genoptræning, ofte i forbindelse med udskrivelse fra sygehus, hvor borgeren lige har behov for lidt ekstra hvil og træning, inden vedkommende er helt klar til at komme til eget hjem igen, da er det sådan, at der betales en døgnpris, typisk på ca. 100 kr. til dækning af mad og vask af tøj, m.m. Dette er der aldrig nogen, der reagerer på - det er åbenbart helt acceptabelt.
Hvis man nu tænker sig det samme for sygehussengene:
I Århus Amt = 1700 senge, herfra trækkes børnesengene = rest ca. 1500 senge.
Hver seng betaler 100 kr. pr. døgn - dette ville give en indtægt på ca. 54 mill. kr. pr. år, og det er lige det, der på nuværende skal spares ved at lukke Grenå sygehus.
"Jamen, det skal da være gratis at ligge på sygehuset", vil der straks være nogen, der siger. "Gratis for hvem?" spørger jeg bare.
Hvem skal betale busbilletten, når den gamle ægtefælle skal til Randers med to eller tre forskellige busser for at besøge sine kære?
Hvem skal betale for de ekstra dages ophold på plejehjemmene, når der udskrives tidligere end nu fra sygehusene?
Hvem skal betale tabt arbejdsfortjeneste, når raske pårørende skal bruge det meste af en dag på at køre ud til pårørende på besøg og måske er nødt til at bruge offentlige transportmidler?
Hvem skal betale de ekstra personaleressourcer, når vi i hjemmeplejen er nødt til at køre til skadestuen i Randers med en gammel dement borger, der er faldet og skal røntgenfotograferes for at se efter brud, som ikke lige har pårørende i nærheden, der kan træde til?
Hvem skal betale for hele genoptræningsdelen, når patienten skal gå til genoptræning ved sygehuset terapeuter i Randers eller Århus? Mon de selv skal betale for transporten, eller skal amtet det?
Er den udgift da indregnet i spareforslaget?
Måske skal borgeren bare henvises til en privatpraktiserende fysioterapeut og selv betale, men er det så kun borgeren herude på Djursland, der er således stillet, eller bliver det sådan i hele amtet?
Nej, tag I nu bare skridtet helt ud, og lad så alle borgere i amtet give en skærv til sundhedsvæsenet - så kan de små sygehuse alligevel bevares, og vi må deles om udgifterne ved al denne "luksus".
I øvrigt kan jeg tilføje, at sådan har svenskerne gjort i mange, mange år, og dem ynder vi jo ofte at efterligne."

Skrevet af Lone Juncker fra Grenå i Randers Amtsavis torsdag d. 31. oktober

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002