Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 31-10-2002
Svar på tiltale om kommunen og bredbåndet

Da vi i går bragte det læserbrev, som Peter Nordahl Kristensen fra Ørum har skrevet i Grenå Bladet med kritik af, at kommunen at dømme efter budgetbehandlingen forleden har fravalgt den kommende trådløse "folkeopkobling" til Internettet, vidste vi godt på redaktionen, hvordan det hang sammen.
Hverken PNK eller Knud Andersen (se ovenfor) er simpelt hen klare over (og det kan man vel ret beset heller ikke fortænke dem i), at er der nogen, der står sammen om bredbånd til Nørre Djurs, er det Bjarke Nielsen og Jens P. Jellesen. Her kan du læse deres fælles svar til de kritiske røster:


"I Grenaa Bladet fra tirsdag d. 29 oktober udtrykker Peter Nordahl Kristensen (PNK) fra Ørum i et læserbrev sin kritiske undren over, hvorfor Nørre Djurs Kommune ikke synes at støtte etableringen af Nørre-DjurS.net. PNK udleder denne opfattelse fra det forhold, at Nørre Djurs Kommune i sit budget for 2003 har afsat 80.000 kr. til at udskifte politikeres og ledende medarbejderes ISDN-baserede hjemmearbejdspladser med de noget hurtigere ADSL-opkoblinger.
Undertegnede - borgmester i Nørre Djurs Kommune og formanden for Nørre-DjurS.net - vil efter en opklarende samtale gerne her sammen udtrykke, at der er tale om en misforståelse. Vi har både før og efter den nye konstituering i Nørre Djurs kommunalbestyrelse haft et konstruktivt samarbejde omkring etableringen af egnsnettet. Dette samarbejde har både drejet sig om at skaffe støtten på 719.000 kr. fra EU's Mål-2 midler til etableringen af en IT-infrastruktur til Nørre Djurs og om at bane vej for opstillingen af egnsnettets 50 meter høje samlende mast ved rådhuset i Glesborg, hvor egnsnettet skal tilsluttes amtets fibering for at skaffe kontakt til Internettet.
Det er da også sådan, at vi sammen indviede den første trådløst opkoblede computer på Nørre-DjurS.net, nemlig dén i Superbrugsens café-hjørne, som alle fra det tidspunkt selv har kunnet teste trådløst bredbånd ved. Ydermere yder kommunen tilskud til driften af foreningens aktiviteter: Bøvl-værkstedet, Egns-webstedet og bredbåndsinitiativet. Og faktisk ser vi frem til et fortsat konstruktivt samarbejde omkring etableringen af det trådløse bredbåndsnet til gavn for alle husstande og virksomheder i Nørre Djurs.
Når kommunalbestyrelsen har besluttet at afsætte 80.000 kr. i budgettet for 2003 til at opgradere de langsommelige ISDN-hjemmearbejdspladser til bredbåndsopkoblinger, er det på ingen måde udtryk for manglende opbakning til det trådløse og billige Nørre-DjurS.net fra politisk hold. Men i dagspressen har der flere gange været omtalt en sikkerhedsrisiko ved de tråsløse net, idet journalister, der har holdt ind på parkeringspladser ved institutioner og virksomheder, har kunnet skaffe sig adgang til følsomme data over de stedlige trådløse net via deres medbragte bærbare computere, udstyret med trådløse netkort.
Bredbåndsforeningen mener, at journalisterne kun har kunnet skaffe sig adgang, fordi der ikke har været gjort noget for at sikre de trådløse net, og vi er naturligvis enige om, at en sådan usikker situation ikke kan tillades omkring kommunekontorets og institutionernes data. Derfor har vi en gensidig forståelse for, at inden kommunen kan tegne abonnementer til Nørre-DjurS.net, skal bredbåndsforeningen først påvise, at der ingen sikkerhedsrisiko er ved brugen af det trådløse egnsnet.
Imidlertid har kommunen været nødt til nu og her at sætte opgradering af de kommunale hjemmearbejdspladser på det kommende års budget, idet man i kommunalbestyrelsen er fast besluttet på ikke at tillade ufinansierede tillægsbevillinger i årets løb. Så dét, som man nu og her var sikre på kunne håndteres fra kommunens side, er almindelige ADSL-opkoblinger via TDC. Det er en udgiftstørrelse for etablering og drift, som man har kunnet regne ud, og for at tage højde herfor har man været nødt til at lade den indgå i budgettet. I øvrigt indgår der i de afsatte 80.000 kr. også en del nødvendig fornyelse af hardware. Faktisk vil etablering og drift af de fastprisbaserede mulige ADSL-hjemmearbejdspladser rumme en besparelse i forhold til de nuværende minuttakstbaserede ISDN-opkoblinger, når man ser på de tidligere års forbrug.
I bredbåndsforeningen arbejder man målrettet på at give borgerne i de 10 første landsbyer i Nørre Djurs adgang til Nørre-DjurS.net inden jul. Lykkes dette og lykkes det i løbet af kort tid at påvise, at der ikke er nogen sikkerhedsrisiko trods den trådløse teknologi, kan kommunalbestyrelsen vælge at spare yderligere ved straks i det nye år at tegne abonnementer hos Nørre-DjurS.net istedet for hos TDC i alle de dækningsområder, hvor det er muligt.
I den forbindelse bør det nævnes, at bredbåndsforeningen har allieret sig med professionelle datasikkerhedseksperter, og man er helt overbeviste om, at når blot man gør noget seriøst for sikkerheden i de trådløse net, kan både institutioner og virksomheder trygt benytte dem. Skulle sikkerhedsproblemet mod forventning først blive løst senere, vil kommunen være nødt til at vente indtil da med at benytte sig af det trådløse egnsnet, men kommunen kan dog stadig spare noget nu og her ved i så fald at følge ordlyden i budgettet og udskifte de dyrere minuttakstbaserede ISDN-forbindelser med de noget hurtigere fastprisbaserede ADSL-forbindelser fra omkring årsskiftet.
Konkret har en ledende kommunal embedsmand helt fra starten deltaget med en trådløst opkoblet hjemmearbejdsplads i den testgruppe, som siden sommeren har været på Nørre-DjurS.net i Glesborg, og sigtet hermed er naturligvis at vurdere anvendeligheden af det trådløse egnsnet for kommunen. Bredbåndsforeningen er i sit arbejde endnu ikke nået frem til den konkrete testning af sikkerheden hos testbrugerne, men er i færd med at skabe forudsætninger for at kunne foretage en konkret og vellykket test."

indsendt til Nørre Djurs NetNyt med venlig hilsen fra Jens Peter Jellesen, borgmester i Nørre Djurs Kommune og fra Bjarke Nielsen, formand for både DjurslandS.net og Nørre-DjurS.net.

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002