Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 29-10-2002
Fantastisk arkæologisk fund ved Laen

Vi har fået en henvendelse fra en utålmodig læser, som klager over, hvorfor vi endnu ikke har omtalt det fund fra bronzealderen, som aviserne beskriver som sensationelt. Vi havde problemer i går med at få billeder igennem fra Djurslands Museum, men nu er det på plads, og vi fortæller historien.

PA210643.jpg (5423 bytes) PA253888.jpg (5602 bytes) PA253892.jpg (7384 bytes)

Havde det stået til museumsinspektør Niels Axel Boas fra Grenå (der i øvrigt er forhenværende nørre djurser), så var det område mellem Glesborg og Laen, hvor der siden tresserne har været gravet grus, forlængst blevet fredet. Her har der nemlig helt sikkert boet mennesker siden stenalderen, hvor de dyrkede jorden så intensivt, at det i slutningen af den yngre bronzealder førte til en massiv sandflugt, hvorefter menneskene blev tvunget til at flytte til andre områder.
Til Nørre Djurs NetNyt fortæller Niels Axel Boas, at grusgraven helt sikkert har gemt en komplet bosætning fra bronzealderen, og som det eneste sted i Danmark kunne man have afdækket en bronzealderboplads` dagligliv gennem 2-300 år. Men da der først fra nytår ved lovgivning bliver skabt mulighed for, at firmaet, der ejer grusgraven, kan tvinges til at bidrage økonomisk og lade arkæologerne komme til først, må Niels Axel Boas og hustruen Lisbeth Wincentz bøje sig for pengenes magt.
Ejerne af grusgraven har allerede spoleret det meste, men lige i udkanten af det gravede område har de 2 arkæologer i disse dage fundet noget helt enestående, nemlig resterne af et brøndanlæg med en træstige og en -spade. Det er første gang overhovedet i Danmark, fortæller Niels Axel Boas, og potteskår fra samme udgravning "sladrer" om, at spaden og stigen har 2.500 år på bagen og altså er fra år 500 før Kristi fødsel.

Foto: Djurslands museum

Skrevet af Rex
Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002