Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 25-10-2002
Læserbrev: Om fællesjord

Randers Amtsavis har forleden haft en omtale af en sag, der lige nu verserer mellem Rimsøs beboere og den tekniske forvaltning i Nørre Djurs. I den anledning skriver Martin Loft fra Rimsø følgende:

""Skel skiller parterne", er overskriften på en desværre unøjagtig fremstilling af en jordsag i Nørre Djurs Kommune.
Sagen er omtalt i avisen d. 22. oktober under Djursland, i forbindelse med en indsigelse mod kommunens skridt til en skelforandring og jordfordeling i Rimsø.
Oldermanden i Rimsø har på baggrund af en udredning foretaget af en arbejdsgruppe for fællesejet byjord i Rimsø og Emmelev forlangt, at kommunen annullerer tildeling af byjord til tredje part af følgende årsager:

1. Fællesjorden har tilhørt ejerlavet for Rimsø siden landboreformerne i 1790`erne og er blevet forvaltet af bymændene siden da.
2. Én af matriklerne omfatter en mindesten, flagstang og bevaringsværdige træer af kulturhistorisk værdi, som er i fare for at blive skadet ved kommunens påtænkte skelforandring.
3. Kommunens skelforandring er ikke sagligt begrundet, d.v.s. ikke har noget at gøre med anlæg af fortov, trafiksikkerhed eller andet, der kunne begrunde en ekspropriation, og ejerlavet er desuden ikke blevet hørt i sagen.

Sagen har således både en konkret betydning for borgerne i Rimsø, som ville miste ét af byens smukkeste steder, samt et principielt sigte, idet kommunalforvaltningen i de to tilfælde, som sagen drejer sig om, unødvendigt og uretmæssigt har foræret fælles jordejendom til private.
Vi mener i arbejdsgruppen for Rimsø og Emmelev byjorder ikke, at kommunens dispositioner på nogen måde skyldes ond vilje, men snarere kunne være udtryk for en fejlagtig antagelse om, at fællesjord er herreløs ejendom. Sådanne misopfattelser er desværre ikke uden fortilfælde og har andetsteds ført til konflikter. Arbejdsgruppen opfordrer derfor Nørre Djurs Kommune til at respektere ejerlavets rettigheder til fællesjordene og i tvivlstilfælde søge saglig konsultation og forhandling med ejerne."
Skrevet af Martin Loft fra Rimsø på vegne af arbejdsgruppen for Rimsø og Emmelev byjord i Randers Amtsavis d. 25. oktober

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002