Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 22-10-2002
Synspunkt: Millioner at hente ved effektivisering

En vis Jan Schmidt Rasmussen fra Ebeltoft gør sig nogle interessante betragtninger her på falderebet af amtets høringsfase om sygehusplanen i dagens avis:

"Udtrykket "kvalitet" er gang på gang brugt i forbindelse med den nye "sygehusplan" for Århus Amt.
Næsten hver gang er det i tilknytning til lægefaglig specialistbehandling af patienter og som et bombastisk forsvar for planen.
En langt mere betydningsfuld dimension af ordet "kvalitet" er for os alle at blive respekteret og behandlet som mennesker med følelser, krop og sjæl - og ikke numre i et system.
Et væsentligt "kvalitets"-element i den måde, man behandler mennesker på, er at en patient, når han/hun skal til behandling eller undersøgelse, får så meget som overhovedet muligt udført af de behandlinger/undersøgelser, man nu skal igennem.
Det skal understreges, at personalet på vore store sygehuse også gør en meget, meget stor indsats.
Men arbejdsbetingelser - hvor personale let og uberettiget bliver "skydeskive" for patienters irritation over, at man ikke kan få det hele overstået, når man nu er der - er umenneskeligt og dybt frustrerende for personalet, samtidig med det meget let kommer til at svække arbejdslyst, betyde øget sygdomsfravær.
Jeg er i min omgangskreds adskillige gange stødt ind i tilfælde, hvor personer er blevet indkaldt mange gange - især på amtets store sygehuse - til behandling eller undersøgelse af såvel ganske kort varighed som med overnatning - fordi der enten ikke var tid, ikke bestilt tid, osv. på de andre afdelinger, hvor man også skulle behandles/undersøges.
Da jeg næppe har været så uheldig at komme i kontakt med alle enkelttilfældene, men det formentlig mere er udtryk for et gennemsnit, må det totale antal tilfælde blive foruroligende stort. Denne manglende koordination og planlægning kan ikke undgå at medføre dårlig udnyttelse af såvel penge som arbejdskraft.
Jeg skal derfor spørge Sundhedsudvalget om: Har man en opgørelse over antallet af unødvendige indkaldelser, hvor en optimal koordination kunne have nedbragt antallet af fremmødegange? Hvor meget kunne antallet af indkaldelser være nedbragt?
Hvor meget har man anslået merudgifterne til, såvel for patient som sygehus?
Har man en opgørelse over antallet af unødvendige sengedage, hvor en optimal koordination kunne have nedbragt antallet af sengedage?
Hvor meget kunne antallet af sengedage være nedbragt?
Hvor meget har man anslået merudgifterne til, såvel for patient som sygehus?
Har man et koordineret og tværgående "booking-system"?
Min fornemmelse er, at beløbene er meget, meget store, langt større end de millioner, man p.t. jagter på besparelseskontoen - at der gemmer sig såvel store personaleressourcer som bedre arbejdsbetingelser/-klima.
Desuden har jeg ved at se nærmere på amtets budgetforslag for 2003, fået styrket mine fornemmelser af effektiviteten eller mangelen på samme specielt på de store sygehuse. En hurtig afklaring og afhjælpning af dette har langt større økonomisk og arbejdskraftmæssig effekt - såvel på kort (allerede i året 2003) som på langt sigt - end dén, en amputering af de små effektive sygehuse teoretisk måske kan give, hvis altså deres nuværende effektivitet kan bevares, når deres funktioner overføres til de store sygehuse. En undladelse eller udskydelse nærmer sig noget, der meget let kan blive karakteriseret som værende uforsvarlig omgang med skatteborgernes penge.
Sluttelig vil jeg lige omtale "de elektroniske patient-journaler".
Jeg læste for et stykke tid siden en overlæge udtale, at hospitalslæger brugte halvanden til to timer pr. dag på fremfinding af og søgning på patient-journaler, samt at dette med moderne metoder kunne reduceres væsentligt med 50-75%.
Et lille regnestykke på, hvor meget "spildtid", der kunne gøres til behandlingstid med de ca. 1.200 læger, der er ansat på hospitalerne i Århus Amt, skulle umiddelbart kunne dække den lægemangel, man også taler om."

Skrevet af Jan Schmidt Rasmussen fra Ebeltoft i Randers Amtsavis tirsdag d. 22. oktober

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002