Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 22-10-2002
Tanker efter sidste sygehusrunde (1)

Her til middag har redaktionen set optagelser fra den sidste og afgørende sygehushøring på TV2 Østjylland, og sammen med de sidste par dages avislæsning prøver vi at give et overblik. Overvejelserne er mange, og tingene har knapt bundfældet sig endnu, så vi må hellere advare læserne imod, at der i denne artikel kan forekomme stærkt "farvede" iagttagelser.

PA210006a.jpg (3217 bytes)

Eksperterne synes at være enige, politikerne er det også, men alligevel har den sidste måneds debat rokket visse ting ved i alt fald nogle af punkterne i amtets nye sygehusplan. Det er klart, at eksperter i sygehusdrift naturligvis kan se stordriftsfordele ved at slå alt sammen i de store byer. Ligesom det gælder i virksomheder, kan man sagtens på et regneark lave analyser, der peger på økonomiske fordele ved stordrift. Men det er også velkendt, at eksperter ofte i sagens natur er en slags "nørder", d.v.s. personer, som er amatører på andre af livets/samfundets områder. De kan deres kram, men det er ikke sikkert, de får alle konsekvenserne med af deres egne beregninger.

Politikerne læner sig op af eksperterne, forståeligt nok, og for dem kan mange af de omtalte konsekvenser ligefrem stå i vejen for deres politiske beslutninger. Det ser vi lige nu meget tydeligt. I den aktuelle sygehusdebat beder politikerne sig f.eks. frabedt at tale om konsekvenser - d.v.s. de konsekvenser, der kun bevirker små ændringer i forhold til deres plan vil de godt tale om, men de konsekvenser, som peger i retning af en helt anden plan, nægter de at tage stilling til.
Som eksempel på vores måske lidt kryptiske tankerække kan nævnes, at et flertal af politikerne lige fra 1. minut af den sygehusdebat, der desværre først blev sat i gang efter, at planen var besluttet, nægtede at tale om de udviklingsmæssige konsekvenser for Djursland i samme åndedrag, som vi snakker sygehuse. Vi har før gjort opmærksom på, at Djursland er et helt specielt følsomt område med en truende afvikling hængende over hovedet. Det ved vi, som er "eksperter" i Djursland, mens det er omkostningsfrit for de "rigtige" eksperter at negligére det faktum, at sygehuslukningen helt sikkert gør det endog meget lidt attraktivt at bo her for fremtiden.

Heldigvis (og Gud ske lov for det) lykkedes det faktisk i løbet af TV2-høringen endelig at lokke flere af de forsamlede politikere til at erkende, at man ikke i længden kan undgå at gøre sundhedsplanen til en del af den store helhed, som altså også indbefatter udvikling i yderområderne. Det kan vi takke de 2 lokale socialdemokrater, folketingsmand Jan Petersen fra Sangstrup og Grenå-borgmester Gert Schou, for, idet de som små terriere insisterede på det. Selv partikammerat Johannes Flensted-Jensen kunne ikke længere drible uden om dette meget ubehagelige paradoks, og det har han ellers været længe om, synes vi på redaktionen.
Bortset fra det optrådte samme Flensted på mange måder med en borgmesters værdighed, om man nu var enig med ham eller ej, men vi er da skuffede over, at han glimrede ved sit fravær på begge høringer i Grenå.

Han overgik langt sin partifælle, udvalgsformand Carl Johan Rasmussen, med sin rolige og velovervejede måde at forklare de indviklede problemstillinger på, vore politikere jo vitterligt står med i sygehusspørgsmålet. Det vakte en del mishag i panelet, da Gert Schou holdt fast i at kalde den nye sygehusplan for en hovsa-løsning, men heldigvis blev han ved sit. Her har vi den nemlig igen: fra Amtsgården er det ikke noget stort problem at omstrukturere hele sygehusvæsenet på trods af både regions- og sygehusplan (begge dele fra sidste år), men for borgere og kommunalpolitikere på Djursland er det helt nye og gennemgribende anderledes livsvilkår for hele vores område, som bliver gennemført med 1 måneds høring - altså en……hovsa-løsning!
Skrevet af Rex
(fortsættes i næste nr.)

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002