Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 21-10-2002
Brev fra Venstre til Venstre

I dag kan vi præsentere læserne for et strålende godt brev, skrevet af Grenås viceborgmester og formanden for Vælgerforeningen, begge Venstre-folk, der kraftigt opfordrer deres partifæller i amtet til at tænke sig grundigt om:

"Grenaa Venstreforening
Venstres Byrådsgruppe i Grenaa Kommune

Til Venstres medlemmer af Århus Amtsråd

Grenaa, den 16. oktober 2002

Kære partifæller!
Vedr. Grenaa Centralsygehus fremtid
Hermed beder vi jer tage hensyn til nogle oplysninger og synspunkter, når I skal være med til at træffe afgørelse om sygehusets fremtid.

Indledningsvis kan bemærkes, at vi også som byrådsmedlemmer jævnligt bliver udsat for pres og til tider føler os nødsaget til at træffe upopulære beslutninger. Derfor har vi også forståelse for, at I ikke bare kan imødekomme alle ønsker, men vi beder jer tage videst muligt hensyn til vore argumenter.
Indvendingerne mod en meget drastisk indskrænkning i sygehusets aktiviteter kan vel opdeles i sundhedsfaglige og regionalpolitiske argumenter.

Selv om den sundhedsfaglige del er yderst vigtig, vil vi kun kort beskæftige os med disse emner her, fordi disse argumenter allerede er fremført med stor styrke og saglighed af personer og grupper, der har indsigt i disse problemer. Vi vil dog bede jer tage følgende skeptiske spørgsmål i betragtning:

• Er amtets sundhedspolitik præget af et (for) højt ambitionsniveau? Bruges der uforholdsmæssigt store ressourcer på at skaffe visse læger/afdelinger en høj prestige? - Kunne amtet med fordel betale for visse sjældent forekommende ydelser og lade dem udføre i København eller Hamburg.
• Kan personale og ressourcer i øvrigt ikke udnyttes til operationer m.m. i en langt større del af ugens timer end hidtil, således at spildtid reduceres? Kan man ikke med fordel udnytte de allerede bestående faciliteter på Grenaa Centralsygehus ved at lade specialister køre hertil og foretage planlagte behandlinger i en del af deres arbejdstid?

Dernæst til det regionalpolitiske.
Borgerne på den østlige del af Djursland betaler langt over '/ milliard i skatter til amtet. Vi betaler også statsskat og mere eller mindre tvangsopkrævede pensionsbidrag. De sidstnævnte anvendes næsten fuldt ud til at aflønne medarbejdere og foretage investeringer uden for vort område, mens en del af amtsskatten hidtil er anvendt til drift af Grenaa Centralsygehus. Herudover er der relativt få amts-betalte arbejdspladser i vort område.

Vi synes, at det må være forståeligt for alle, at et område ikke vedvarende kan klare sig, hvis der trækkes så store ressourcer til andre dele af landet.

Gennem de seneste år har adskillige rapporter fra amtet dokumenteret det, som vi vidste i forvejen, nemlig
- at Djurslands indbyggere gennemsnitligt set har en kortere uddannelse, end det er tilfældet i amtet som helhed,
- at gennemsnitsindkomsten på Djursland er væsentligt lavere end i amtet som helhed,

- at der er forholdsmæssigt langt færre offentlige arbejdspladser på Djursland end andre steder i amtet.


Amtet har på den baggrund deltaget i erhvervsudviklingsprogrammer, og ved en af de netop overståede høringer har amtsrådsmedlemmer erklæret sig lydhøre over for yderligere indsats på dette område, idet man samtidig efterlyste forslag hertil. Resultatet af den hidtidige indsats har været ganske beskeden - i hvert fald sammenlignet med det tilbageskridt, som den foreslåede indskrænkning af sygehuset vil indebære. Vort forslag er derfor, at man i stedet for flotte ord og rapporter fra amtet skal handle, således at en forholdsmæssig del af amtets arbejdspladser bevares/flyttes til Djursland. Herudover må man naturligvis gerne fortsat støtte det private erhvervslivs udvikling - men den bedste støtte vil være at disponere som nævnt. Så vil de private arbejdspladser nemlig følge efter.

På sygehusområdet kan en sådan politik eksempelvis udmøntes således:
• Hvis man skal dele et vist antal specialer mellem to sygehuse i to forskellige områder, og der i det ene område bor 3 gange så mange mennesker, som i det andet område, så placeres 3/4 af specialerne i det første område og 1/4 af specialerne i det andet område.

En sådan grundholdning til de aktuelle problemer må også have den økonomiske fordel, at der ikke skal foretages så store bygningsinvesteringer, og at de fratrædelsesgodtgørelser, som ellers må blive af anselig størrelse, kan begrænses.

Som kommunalpolitikere må vi yderligere henlede jeres opmærksomhed på, at den foreslåede plan vil give sig ulige og uretfærdige udgifter for de enkelte kommuner til ældre- og hjemmepleje. Amtets egne medarbejdere har nemlig oplyst som et faktum, at sygehusindlæggelser i et område med eget sygehus forholdsmæssigt er langt større end i et område uden eget sygehus. Konsekvensen kan kun være, at den kommunalt betalte pleje i områder uden eget sygehus forøges væsentligt.

På baggrund af det anførte konkluderer vi, at vore rimeligt realistiske ønsker for Grenaa Centralsygehus' fremtid - udover de funktioner der er foreslået i den af amtet fremlagte plan - er


- at der bevares medicinske sengeafsnit, der er åbne hele døgnet
- at der er akut-modtagelse helst i alle ugens timer og i hvert fald i en langt større del af ugens timer end foreslået
- at der bevares/oprettes væsentligt flere specialfunktioner end foreslået.


Til sidst skal vi som jeres partifæller gøre opmærksom på, at vi har fået mange henvendelser fra medlemmer og sympatisører/vælgere, der stiller sig helt uforstående over for, at Venstre skulle være positivt stemt over for den centralisering, der ligger i det fremsatte forslag. Man henviser med rette til, at det er stik imod Venstres grundholdninger og ligeså modsat rettet de oplæg, som bl.a. er kommet fra regeringen. Vi kan deltage i denne undren og har lovet at viderebringe kraftige opfordringer til også i denne sag at stemme i overensstemmelse med Venstres grundlæggende synspunkter.
Med venlig hilsen



Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002