Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 18-10-2002
Læserbrev: 1000 jobs i fare….

Ligesom et helt hav af andre, både enkeltpersoner og organisationer i hele vores område, har nu også Grenå Handelsstandsforening meldt sig i koret af skrivende sygehuslukningsmodstandere. De skriver:

"Var der nogen af de politikere, der stillede op og blev valgt til amtsrådet i Århus Amt, der i valgkampen gav udtryk for, at der skulle ske lukning af 3 sygehuse i amtet: Grenå, Odder og Samsø. Ikke så vidt vi erindrer.
Politikere bliver i dagens Danmark valgt på de usagte ting. Var det ikke mere ærligt at blive valgt på det sagte. Vi mener ikke, at vælgerne har givet Århus Amt mandat til at nedlægge sygehuse på denne måde.
Med de udtalelser, amtspolitikere er kommet med den seneste tid, tror vi, at vi vil se en helt anden sammensætning af amtsrådet i Århus Amt, hvis der var amtsrådsvalg netop nu. Når vi hører Århus Amts sygehusudvalgs planer, virker disse i første omgang helt uvirkelige - efter nogle dage tager det uforståelige fuldstændig over.
Hvor er beviserne for, at lukning af mindre sygehuse til fordel for de store sygehuse er rigtig set i forhold til den samlede "patientomkostning"? Her tænkes på den omkostning, der er med behandling på sygehuset for derefter at komme tilbage til arbejdsmarkedet, studiet, skolen, eller hvor man nu kommer fra. Findes der tal for, at man på store sygehuse gør dette for færre omkostninger end på de mindre sygehuse? Omkostninger, der indeholder alle forhold fra transport, operationer, sygeleje, pleje, tabt arbejdsfortjeneste, etc.? Findes disse tal i Århus Amt? Må vi se dem?
Hvad med det samfundssociale? Hvor er patienten i denne afgørelse?
Der er i debatten fremført en række synspunkter af vidt forskellige personer. Læger, sygeplejersker, politikere og private har fremført en række gode argumenter for, at der ikke skal ske disse lukninger. Synspunkter, der indeholder argumenter for, at beredskabet for områder, hvor sygehuse påtænkes nedlagt, sænkes væsentligt. Herefter kan beredskabet for Grenås vedkommende ikke leve op til, hvad vore virksomheder i området må have af forventning til samfundet. En forventning, som er helt naturlig i forhold til andre egne af landet. Der skal ikke være tale om særbehandling. Blot behandling på lige fod med andre egne med by- og industrisamfund.
Andre har argumenteret med hensyn til den lange transporttid og usikkerheden om, hvorvidt denne relativt lange transport i værste fald kan koste liv.
Andre igen har sat spørgsmålstegn ved rigtigheden i de fremsatte besparingstal, og om skattestoppet er årsagen. Disse argumenter er fremsat og skal her viderebringes.
Fra amtet oplyses, at ca. 400 arbejdspladser nedlægges i Grenå og overflyttes primært til Randers.
Når der tabes ca. 400 arbejdspladser ved nedlæggelse af Grenå Centralsygehus, er det ikke hele sandheden. Der er tale om det dobbelte og måske endnu flere arbejdspladser.
Der er en række leverandører til det lokale sygehus. Lige fra papirhandlen, taxabilen, blomsterbutikken og vinhandlen til håndværkeren. Maleren, tømreren, mureren, m.fl. En del af de ansatte vil gå ud i arbejdsløshed, hvilket giver mindre købekraft - dette betyder mindre købekraft i butikkerne og hos håndværkerne. Lagt sammen vil dette skønsmæssigt give et tab af arbejdspladser, der er over dobbelt så stort som det antal, der mister deres job på Grenå Centralsygehus. Ved denne manøvre er Århus Amt med til at lukke måske 1000 arbejdspladser! Vi vil opfordre amtsrådets medlemmer til at udsætte beslutningen om lukningen af sygehuse i amtet, indtil der er foretaget de ovenfor nævnte beregninger, hvor der også beregnes for de arbejdspladser, der går tabt i nærsamfundet. Har amtet råd til denne handling?
Denne opfordring kommer fra Grenå Håndværker- og Industriforening, som tæller en række af områdets større og mindre virksomheder."

Skrevet af arkitekt Tommy Glindvad på vegne af Grenå Håndværkerforening i Randers Amtsavis fredag d. 18. oktober

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002