Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 14-10-2002
Borgmesterudtalelse til Aarhus Amtsråd

I en særdeles velformuleret og gennemtænkt udtalelse fra de 8 borgmestre på Djursland retter de et skarpt angreb på et amtsråd, der i en håndevending ønsker at lave fuldstændigt om på en sygehusplan, der næsten lige er vedtaget. Borgmestrene siger:

"Kære Århus Amtsråd.

Beboerne på Djursland ønsker fortsat at have den nærhed og tryghed, som bevarelsen af Grenaa Centralsygehus betyder.
Grenaa er i regionplanen udlagt som egnscenter. Århus Amt skriver i regionplanen, "at Grenaa er udpeget som egnscenter, fordi Djurslandsområdet er dårlig forsynet med service på egnscenterniveau. Det forudsættes hermed, at Grenaa i videst muligt omfang skal udbygges med egnscenterfunktioner på lige fod med Århus, Randers og Silkeborg." Står dette til troende, er Århus Amts forslag til besparelser på Grenaa Centralsygehus direkte i strid med den netop vedtagne Regionplan 2001 og Sundhedsplanen fra 2001.
Over en årrække er der nedlagt flere sygehuse på Djursland, senest Ebeltoft, og derfor må vi på det kraftigste tage afstand fra Århus Amts planer om at nedlægge Djurslands sidste sygehus - Grenaa Centralsygehus. Det vil betyde ca. 50 - 65 km for en stor del af befolkningen til et sygehus i Århus eller Randers. Ingen andre steder i Danmark vil borgere have så langt til nærmeste sygehus. I området bor ca. 55.000 mennesker, hvoraf mange er ældre borgere. Århus Amt ("Djursland under luppen") og Embedslæge Rapporten fra 2000 fremhæver specielt problemstillingen med mange ældre borgere på overførselsindtægter. Hvor er trygheden og nærheden for denne gruppe, både i sygdomsbehandlingen, men også for ægtefællen, der skal på besøg med en transporttid på f.eks. 6-7 timer pr. gang via offentligt transportmiddel?
En nedlæggelse af Grenaa Centralsygehus vil have en meget negativ indflydelse på Djurslands erhvervsliv. Der vil forsvinde flere hundrede arbejdspladser i et område af landet, der i forvejen er hårdt ramt. Samtidig vil det være et helt forkert signal til det bestående erhvervsliv, som med god grund frygter, at man ikke kan tiltrække medarbejdere til et område uden effektiv sygehusdækning. I Grenaa er der, som den eneste kommune i Århus Amt, udlagt arealer til virksomheder med særlige beliggenhedskrav. Der er bl.a. store virksomheder indenfor kemisk industri. Nedlægges Grenaa Centralsygehus kan - hvis ulykken skulle ske - beredskabsplanens ordlyd om hurtig behandling og indlæggelse på Grenaa Centralsygehus, ikke efterleves.
I Grenaa og på Anholt findes redningsstationer som sikkerhed for fiskere og søfolk. Når redningsbåden fremover kommer til Grenaa havn med tilskadekomne, vil en køretur på ca. 50-60 km til et behandlingssygehus ikke fremme den naturlige ret på sikkerhed og hurtig behandling, som også søfolk, fiskere m.v. har.
Vi tager også kraftig afstand fra Århus Amts høringsrunde på kun fire uger. Det giver ikke befolkningen en reel mulighed for at komme med indvendinger. Århus Amts nedskæringsplan for sygehusene i Grenaa, Odder og på Samsø betyder reelt en helt ny sygehusplan. Den sidste plan blev vedtaget for et år siden efter mange måneders offentlig debat. Med en frist på kun fire uger afskærer Århus Amt en normal offentlig debat omkring den fremtidige sygehusstruktur. Den ét år gamle sundhedsplan blev fra mange sider rost meget. Den igangværende store omstrukturering virker meget voldsom og som en overreaktion.
Vi vil opfordre Århus Amtsråd til at tage sine nedskæringsplaner af bordet og bl.a. afvente udspillet fra Regeringens strukturkommission om Amternes fremtid. Hvis den som forventet betyder et endnu større samarbejde på tværs af de nuværende amtsgrænser, vil vi have en helt ny situation både økonomisk og politisk - en situation, der vil indebære et andet sygehus-samarbejde end nu, og dermed kan den omfattende amputering af Grenaa Centralsygehus undgås, og omstruktureringen kan ses i en større sammenhæng."

Med venlig hilsen

Jens Peter Jellesen, borgmester i Nørre Djurs Kommun Torben Jensen, borgmester i Rougsø Kommune
Kirsten Wyrtz, borgmester i Sønderhald Kommune Richard Volander, borgmester i Rosenholm Kommune
Jørgen Brøgger, borgmester i Ebeltoft Kommune Vilfred F. Hansen, borgmester Rønde Kommune
Gert Schou, borgmester i Grenå Kommune Kim D. Poulsen, borgmester i Midtdjurs Kommune

 

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002