Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 10-10-2002
Læserbrev: Selvsving i debatten?

Vi vil gerne lige vise læserne, at vi også kan bringe læserbreve om andet end sygehuslukninger. Amtets rolle i denne sag har nemlig også aktualiseret det næste problem, vi snart får. Sandsynligvis kommer der om ganske få år et krav ovenfra om at slutte kommuner sammen som medicin mod den dårlige økonomi i de små udkantskommuner. Vi har rørt ved problemet før, og i et nyhedsbrev fra Nørre Djurs Kommune skrev borgmester Jens P. Jellesen en opfordring om at få debatten i gang om dette ømtålelige emne - igen skal vi tage stilling til økonomiske stordriftsfordele frem for det nære.
Her på redaktionen vil vi meget gerne høre fra folk, der går ind for enten en storkommune Djursland eller i alt fald nogle af kommunerne slået sammen. I dag har vi valgt at lade en politiker fra Midtdjurs komme til orde, nemlig Hardy Vinter, der begrunder sin modstand mod store kommuner med følgende:

"De økonomiske fordele ved kommunesammenlægninger drejer sig først og fremmest om besparelser på administrationsudgifterne.
Det hænger sammen med, at udgifter til skoler, ældrepleje og socialområdet er næsten ens i alle kommuner. Da der jo stadig skal være det samme antal lærere og hjemmehjælpere ansat, uanset om kommunen bliver større, er der ingen stordriftsfordele her.
Men så administrationsudgifterne, dér må da være en masse at hente, vil mange indvende. Ja, det burde være sådan. Men desværre er situationen på Djursland den, at de to store købstadskommuner også har langt de største administrationsudgifter pr. indbygger.
Så selvom det er ulogisk, er der heller ikke på administrationsområdet nogen besparelser at hente ved en sammenlægning, der omfatter de to. Hvis vi kunne lægge os sammen med Skanderborg, der har effektiviseret sin administration og har langt færre udgifter hertil, var det en helt anden sag; men her passer geografien ikke.
Jeg er enig med kommunalforsker Roger Buch, Syd-dansk Universitet, der retter kritik mod kravet om større kommuner: "Hvis man kikker på alt, hvad vi ved, så har jeg svært ved at forstå, at man kan nå frem til den konklusion, at der skal være større kommuner. Det er som om, det politiske system går i selvsving, når tilstrækkeligt mange taler om, at kommunerne er blevet for gammeldags og for små. Lad os håbe, at den kommende strukturkommission kan understrege, hvad der er fup og fakta i denne diskussion."
Indtil strukturkommissionens konklusioner foreligger, må de enkelte kommuner arbejde med at effektivisere og skabe de bedst mulige forhold for deres borgere. Der er meget, den enkelte kommune kan forbedre, hvis der sammenlignes med de kommuner, der gør det bedst og billigst.
Det er reelt den eneste farbare vej, der kan sikre et bæredygtigt lokalt demokrati."
Skrevet af kommunalbestyrelsesmedlem for Borgerlisten Kolind i Randers Amtsavis d. 10. oktober

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002