Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 09-10-2002
Endnu et åbent brev til sygehusudvalget

Et af de helt store problemer i den igangværende sygehusdebat er, at det er svært for almindelige borgere at komme med direkte forslag, der kan hjælpe vore politikere til at styre det vitterligt vanskelige sundhedsområde. Selv om vi på Djursland har rigtigt gode argumenter mod en lukning, kunne det være godt at komme med deciderede gode alternativer.
Derfor er det helt fint, at den tidligere direktør i Danske Banks Grenå-afdeling, Tage Malling, har skrevet følgende åbne brev til sundhedsudvalget:


"Det er desværre et faktum, at det ikke bare er Århus Amt, der er i pengenød - landets øvrige amter har samme problemstilling.
Det er ligeledes et faktum, at de økonomiske problemer stammer fra meget kraftige stigninger i udgifterne indenfor sundhedsområdet.
Stigningerne i udgifterne henføres til: øgede omkostninger til forskning - indhentning af specialviden - indkøb af materiel/maskiner til specialer - øgede udgifter til medicin.
Det er desværre nok også et faktum, at stigningstaksten i udgifterne ikke stopper hermed, men i stedet fortsat vil accelerere indenfor de nærmeste år. Konsekvensen heraf vil naturligvis være, at der også fremover skal ske store besparelser på hele området for at få budgetterne til at hænge sammen. Konsekvensen heraf vil være, at alle i hele amtet skal være klar til forandringer og forvente en klar forringelse af hele serviceniveauet.
Da de øvrige amter har nøjagtig den samme problemstilling, må konsekvensen være, at der må tænkes helt nye tanker for at forbedre - eller måske endda kun fastholde - kvaliteten i sundhedssektoren i hele Danmark. Vi vil være nødsaget til at se på økonomien i hele Danmark og ikke kun fokusere på vores egen situation i Århus Amt.
En konsekvens af de meget store stigninger i udgifterne gør, at vi desværre må konstatere, at der i Danmark ikke er plads og råd til at have 4 specialcentre/universitetshospitaler, hvor der er forskning, specialfunktioner, og hvor der sker investering i speciale-apparatur o.lign.
Tiden er derfor kommet til drastiske ændringer på landsplan, og mit forslag er derfor: - Nedluk disse meget udgiftskrævende områder i Århus, Ålborg og Odense, og saml denne specialviden i København. Hermed vil der være råd til, at alle byer og byområder - herunder Grenå, Odder, Samsø, Århus, Silkeborg og Randers - kan fastholde nærheden til sygehusene. Samtidig er problemstillingen omkring speciallæger løst. Landets samlede kvalitet er ikke forringet, idet specialistområderne i København kan anvendes af hele landets borgere.
På Grenå Sygehus kan 80% af alle opgaver i dag klares - ikke af specialister, men af en stab af meget dygtige mennesker. Disse 80% har fået dét, som Käthe Esdal mener er "det bedste". Disse 80% ønsker ikke mere. De sidste 20% kan fordeles på sygehusene rundt omkring i Danmark - herunder specialcentret i København - hvor der er viden nok på området.
Behandlingen behøver ikke at blive foretaget af specialister, men af medarbejdere, som har den fornødne kompetence."
Skrevet som åbent brev til amtets sundhedsudvalg i Grenå Bladet d. 8. oktober

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002