Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 09-10-2002
Så går det løs med bredbåndet!

Lørdag eftermiddag havde den lokale afdeling af bredbåndsforeningen DjurslandS.net indkaldt til borgermøde for de 10 største landsbyer i Nørre Djurs, idet disse som de første nu kan få adgang til lynhurtigt Internet til fast lav pris. 64 mennesker var mødt op og blev orienteret om det store arbejde der er gået forud og om de muligheder der nu åbner sig.

Antenne-placering-VIII-10-400.jpg (18342 bytes)
Se projekt beskrivelse

Skulle nogen gå rundt og tro, at bredbåndsfolkene har ligget på den lade side i den mellemliggende tid, siden nyheden om støtten på de 719.000 kr. fra EU kom frem, kan de godt tro om igen. EU-støtten var ventet omkring midsommer, og der skulle pilotprojektet i Nørre Djurs have været startet, men tilsagnet om EU-støtte har trukket ud indtil for nylig, og da støtten indtil videre kun er et tilsagn (pengene ligger først til endelig udbetaling i løbet af denne måned), kan man naturligvis ikke gå ud og købe det nødvendige grej. Da endvidere amtets fiberring på trods af, at den var lovet færdigt sidst i juni, i skrivende stund stadig ikke er klar til brug fra Glesborg, er det altså udefrakommende faktorer, der har forsinket udbredelsen af bredbåndet i Nørre Djurs. Ventetiden er bl.a. blevet brugt til at gennemføre en vellykket test i Glesborg af det trådløse grej der skal anvendes i alle 10 landsbynet.
Næsten alle 64 som blev orienteret om situationen på mødet i Nørre Djurs Hallen, benyttede lejligheden til at få et abonnent-reservationsnummer til deres egen bys landsbynet. Et næsten lignende antal har tidligere fået reserveret et abonnentnummer til en trådløs bredbåndsforbindelse til sit hjem. Man er således nu oppe på i alt 112 reservationer og der er i første omgang plads til 44 i hvert af de 10 landsbynet.
Hvad skal man så gøre for at komme med på bredbåndsvognen med de op til 11 Megabit for 200 kroner (aldrig før hørt noget lignende i Danmarks-historien!) ? - Jo, man skal få udleveret et abonnentnummer på tlf. 87 79 23 61 eller via e-mail til Bjarke@nr-djurs.net . Inden man går i gang i hver landsby skal de der har fået et abonnentnummer først underskrive en abonnementsaftale. At få et abonnentnummer nu koster ikke noget.
Fra det tidspunkt hvor man bliver tilsluttet nettet skal man betale 200 kr. om måneden. Betalingen skal ske forud og man betaler for et kvartal af gangen. Og man skal binde sig for et halvt år. Det er vigtigt for teknikerne at vide på forhånd, cirka hvor mange der vil være med, idet foreningen sætter sig i tilsvarende udgifter hvad angår mængden af grej og størrelsen på den fælles Internetadgang.
Uden EU-støtten skulle der ca. 44 husstande eller virksomheder til at bære økonomien i etableringen af hvert landsbynet. Alene i kraft af de 719.000 fra EU's Mål-2 midler bliver det muligt at skabe den del af det trådløse egnsnet som skal forbinde de første 10 landsbyer med hinanden og med Internettet. Det betyder at man overhovedet ikke er afhængig af brugerantallet i hver af de 10 første landsbynet for at gå i gang. Selve den IT-infrastruktur som brugerne skal igennem kan altså etableres i og mellem landsbyerne, selv hvis det skulle vise sig at der ikke er så mange der er interesseret i at være med fra starten.
Problemet lige nu er imidlertid, at tiden går, og det meste af denne måned kommer også til at gå, før EU-pengene ligger på bordet og fiberringen kan tages i brug her fra Nørre Djurs. Folkene bag bredbåndsinitiativet er lidt stressede for at komme i gang, og projektleder Bjarke Nielsen fortæller til NetNyt, at 30 af de tilmeldte har vist sig interesserede i endda at købe udstyret af foreningen, i stedet for at låne det, hvis der skulle melde sig problemer i at låne-finansiere alle brugeres grej. De som vil købe grejet kommer i så fald til at betale ca. 2.000 kr., hvorefter de slipper med 100 kr. om måneden i abonnement ! - Skulle der i sidste ende blive problemer med finansieringen af at udlåne brugergrejet til alle, kan man komme i gang alligevel, hvis endnu flere kunne have lyst til selvfinansieringsmodellen. På denne måde kan man nemlig formindske behovet for låntagning til erhvervelse af brugergrej til de som vil foretrække at låne grejet og i stedet betale 200 kr. i abonnement om måneden. For sagen er jo at det vil være væsentligt nemmere for foreningen at få et mindre lån til brugergrej. Og med borgernes mulighed for at låne grejet vil adgangstærsklen være sat så lav at alle vil kunne være med.

Hvad enten du er interesseret i at blive abonnent, fordi du vil låne, eller fordi du vil købe grejet, skal du ringe/skrive til bredbåndsfolkene, men husk en ting: når dette fantastiske nye med super-lynhurtigt bredbånd til uhørt billige penge kan lade sig gøre, er det resultatet af nogle stædige borgeres kamp, idet ingen af de mere end 25 kommercielle tele-leverandører der har været spurgt har kunnet se en forretning i at lave en billig løsning til Djursland. Det er vigtigt at huske, at bredbåndsforeningen er et ikke-kommercielt borgerinitiativ der behøver landsbybeboernes medvirken. Man skal gøre sig klart, at der i begyndelsen er tale om en forsøgsordning, hvor man afprøver og tilpasser en teknik, som ikke ret mange har troet på, men som folkene bag nu har erfaringer med og er overbeviste om, kan lade sig gøre. Der kan ikke undgå at blive nogle indkøringsvanskeligheder, men her håber bagmændene på folks deltagelse og tålmodighed.
Så hermed er man ved at være klar til at tage fat på Bredbåndsforeningen DjurslandS.net's pilotprojekt i Nørre Djurs.
Skrevet af Rex

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002