Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 07-10-2002
Åbent brev til amtsborgmesteren

I løbet af hospitalshøringen i sidste uge fik vi efterhånden et tydeligere og tydeligere billede af et amtsråd, der havde nok at gøre med at forholde sig til de gallopperende sygehusudgifter og deraf følgende behov for centralisering af sygehusvæsenet. Der er tale om landsdækkende problemer, og de er så store, at både amts- og folketingspolitikere ser sig nødsagede til at se bort fra både nærhedsprincipper og erhvervsudvikling i yderkantsområderne. "Vi kan ikke føre erhvervspolitik for sundhedspenge," har amtsborgmesteren bl.a. udtalt, men det kan man ikke leve med i Kolind Handelsstandsforening, fremgår det af nedenstående åbne brev:

"Åbent brev til amtsborgmester Johannes Flensted-Jensen

Tirsdag d. 24. september 1999 holdt Århus Amt med dig som vært en konference på Skejby Sygehus som optakt til regionplantillægget for detailhandel, som skulle færdiggøres i Århus Amt. Vi var fra Kolind Handelsstandsforening indbudt som én af seks oplægsholdere med emnet "Den lille bys muligheder som handelsby".
I vort indlæg havde vi allerede på planche 2 et punkt omkring "Regionale planer og strategier", hvor vi selvfølgelig talte varmt for de små byers behov, men specielt også hvilke meget vigtige ting, Århus Amt havde stor indflydelse på vedrørende Djursland. Herunder påpegede vi din egen store indsats i din forrige amtsborgmesterperiode, hvor du, for os på Djursland at se, fik Århus Amt opdelt i fire regioner med hver deres egne udviklingspotentialer. Denne opdeling har blandt andet resulteret i overblik, men specielt også i et øget samarbejde mellem mange aktører på hele Djursland inden for erhverv og turisme.
En meget vigtig brik i udviklingen af en lokal region i Århus Amt er, for lokalbefolkningen og den nødvendige tilflytning, blandt andet oplevelsen af, at man er eller kommer til et område, som er helt på alle tilbud, funktioner og faciliteter, herunder servicering fra et velfungerende sundhedsvæsen. Netop dette er der ofret utroligt mange kræfter på af lokale politikere, som ofte har måttet lokalpatriotismen komme i baggrunden for at tilgodese helheden, Djursland.
I et komplet sundhedsvæsen indgår også et centralsygehus med tilbud til borgerne, som dækker hovedparten af de mest almindelige sygdomstilfælde indenfor medicinske og kirurgiske områder.
Når du og de øvrige amtsrådsmedlemmer skal tage en beslutning om nødvendige besparelser på amtets budgetter, er det meget vigtigt, at I husker, hvilke vidtrækkende konsekvenser det får for mange parter i det pågældende regionale lokalområde, eksempelvis på Djursland.
For erhvervslivet og detailhandelen i Kolind og på det øvrige Djursland vil det få meget store virkninger, hvis der på nogen måder sker reduktioner af Grenå Centralsygehus.

1) Vidensmæssigt vil Djursland igen miste borgere med længere- og mellemlange uddannelser, som er med til at sætte dagsordenen i folkeskoler og på vore uddannelsesinstitutioner.
2) Djursland mister en vigtig amts-sundhedsinstiution, som giver Djursland den nødvendige status og stolthed overfor sine beboere og sin omverden.
3) Den vigtige nærhed og helhedsforståelse, som er genskabt efter nedlæggelsen af sygehuset i Ebeltoft (og Skanderborg), for et helt sundhedsvæsen på Djursland. Dette består af praktiserende læger, kommunale sundhedstilbud og selvfølgelig Grenå Centralsygehus, som djurslændinge er stolte af og trygge ved, og hvor man under indlæggelse altid har fået kompetent pleje og aldrig har langt fra pårørende til besøg.
4) Der sker en fraflytning fra området af mange virkeligt købedygtige kunder, som har været med til at opretholde en god standard i mange butikker, blandt andet til glæde for mange turister.
5) Mange små og mellemstore håndværkere og erhvervsdrivende, herunder detailhandelen, mister en meget stor og vigtig kunde, som altid har været i stand til at virke innovativ på alle leverandører.

Fra Kolind Handelsstandsforening vil vi derfor opfordre dig til at vurdere de allerede opnåede resultater via din egen model med lokale regioner, hvor regionen Djursland blandt andet er blevet styrket gennem samarbejdet i DUR, DUP, Djurslands Erhvervsråd, Destination Djursland, kommunale samarbejder på hele Djursland og projekter mellem lokale aktører og Århus Amt. Disse begyndende resultater vil helt sikkert lide skade i en funderingsfase, hvis den vægtigste samarbejdspartner pludselig viser svaghed og manglende troværdighed overfor Djursland ved at fjerne en stor tryghedsskabende sundhedsinstitution.
For at fastholde engagementet og troen på, at det fortsat nytter at udvikle Djursland, bedes du og Århus Amtsråd fortsat være opmærksom på vigtigheden af et helt Djursland, som derved på længere sigt og fortsat udvikler sig til gavn for hele Århus Amt.
Nedlægges Grenå Centralsygehus af Århus Amt, vil det størrelses- og indflydelsesmæssigt få de samme konsekvenser for Djursland, som både Århus- og Randers-området formodentligt ville få, hvis Århus Amt nedlagde sygehusene i disse to byer!
Og der er vel ingen amtsrådspolitikere, der kunne finde på at skade udviklingen af Århus- og Randers-området, som ifølge alle analyser i forvejen er stærkere end Djursland?
I Handelsstandsforeningen for en lille by håber vi ikke, at indsatsen for tre år siden var spildt i forhold til den lokale udvikling i regionen Djursland, men prøv at huske den sidste planche i indlægget, hvor en del af indholdet om fremtiden så således ud:

"Det bliver dermed et stort samarbejdende kollektiv, hvor Århus Amt, kommunerne og alle forretningsdrivende varetager fælles interesser og ansvar.
Dette til sikring af et levende handelsmiljø i alle lokalområder, herunder også Kolinds (og resten af Djursland) i år 2000-10-20-30….."
Skrevet som åbent brev til amtsborgmesteren af Kolind Handelsstandsforening og "klippet" fra Randers Amtsavis d. 7. oktober

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002