Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 02-10-2002
Læserbrev: Lukninger er hverdag!

Det er vist aldrig før set, at så mange mennesker har været så enige om noget som utilfredsheden med sygehuslukningen. Den har samlet høj som lav over store dele af Djursland på tværs af alle politiske forskelligheder. Men et par fra Bønnerup Strand kan ikke dy sig for at putte lidt malurt i bægeret - oplevelsen af, nu pludselig at gå hånd i hånd med politikerne med Grenås borgmester Gert Schou i spidsen i protest mod nogle andre politikeres nedskæringsplaner, minder dem om en situation for nylig, hvor borgmesteren selv havde rollen som skurken. De skriver:

"Lad os indledningsvis sige, at vi på linie med så mange andre er forfærdede over, at Grenå Sygehus skal lukke. Vi synes ligesom mange andre, at tabet af arbejdspladser, endnu en lukning i Grenå-området og mangelen af et lokalt sygehus er en stor fejldisponering fra Amtsrådets side.
Borgmesterens og byrådets reaktion er både forståelig og meget saglig. Det er klart, at kampen må tages op. Faktisk forstår vi det nok bedre end nogle.
Vi føler os magtesløse og forfærdede, vi føler nærheden, trygheden og de kendte ansigter forsvinder. Præcis som borgmesteren giver udtryk for i forbindelse med lukningen af sygehuset. Som forældre til børn på Mølleskolen har vi været og er i præcis den samme situation, det er selvfølgelig i en helt anden dimension - eller er det?
Borgmesteren optrådte så blændende tirsdag aften på TV2 - han var berørt, vred og ramt. Han sluttede det flotte interview med at sige: "Det er for dårligt."

Hvis vi var blevet interviewet den dag i juni, da byrådet ville lukke Mølleskolen, havde vi nok brugt præcis de samme formuleringer.
I det hele taget er der mange paralleller til de ordvalg og de frustrationer, borgmesteren, byrådet og borgerne bruger, og til vores oplevelse af forløbet omkring Mølleskolen. Det er selvfølgelig ikke nær så stort et tab for Grenå og Djursland, at Mølleskolen lukker, som at Sygehuset lukker - eller er det? Det kommer nok an på, hvem man spørger.
Vi hævder, at lukningen af sygehuset koster menneskeliv, og det er selvfølgelig noget mere alvorligt end at lukke en skole. Lukningen af Mølleskolen kan allerhøjest betyde, at nogle forældre bliver utrygge, et lokalsamfund lukkes, at børn fra velfungerende klasser spredes for alle vinde og ja, måske et par ulykkelige barndomsoplevelser. Men dimensionerne er jo nogle helt andre, eller er de? Det kommer nok an på, hvem man spørger.

Borgmesteren, byrådet og borgerne er vrede på Amtsrådet, sådan fuldstændig uden varsel at lukke en helt central funktion i vores lokalområde, nogle har kaldt det en massakre. Heller ikke det kan sammenlignes med juni måned, hvor Mølleskolens lukning var fastsat til behandling på byrådsmødet, og der i udgangspunktet ikke var debat om den sag. Dimensionerne er jo nogle helt andre, eller er de? Det kommer nok an på, hvem man spørger.
Amtsborgmesteren giver udtryk for, at dialogen må være konstruktiv og lader forstå, at der nu er en høringsperiode. Høringsperioden skal bruges til dialog. Alligevel er det svært at holde følelser helt væk. Man kan komme til at give udtryk for, at der må være nogle amtspolitikere, der kan gøre det bedre. Den samme tanke kan vi nok ikke helt frasige os - altså med hensyn til Mølleskolen - men det er selvfølgelig noget helt andet - eller er det?
Når vi sådan ser det hele lidt fra oven, mon så ikke politikerne i Grenå i dag har større forståelse for, hvor hårdt en lukning kan ramme? Mon ikke politikerne nu har forståelse for, hvor vigtigt det er at skabe gode liv?
Kan denne erfaring danne grundlag for en ny måde at diskutere skolelukning på?"

Skrevet af Erling Hansen og Lene Skovsgaard Sørensen fra Bønnerup Strand i Grenå Bladet d. 1. oktober

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002