Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 02-10-2002
Læserbrev: Flyt specialer

Grenå Bladet er i denne uge (ligesom Idégruppen Grenaa`s hjemmeside) fyldt med gode og velargumenterede angreb på amtets spareplan for Grenå Sygehus. Desværre findes Grenå Bladets kun i papirudgaven og ikke i den Internet-udgave, du kan læse her på vores hjemmeside. Vi skal altså sidde og "håndskrive" dem af her, så vi har slet ikke kapacitet til at få dem alle med. Når vi så udvælger, prioriterer vi naturligvis dem, der er skrevet af folk med tilknytning til Nørre Djurs, men det indlæg, du kan læse herunder, er så velskrevet og med nogle overraskende vinkler, ingen andre har med, at vi bringer det her:

"Det kan godt være, at vores amtspolitikere ikke vil blande erhvervspolitik og sundhedspolitik sammen, men hvis man nu kunne tage hensyn til begge dele - så er det vel ikke ligefrem et problem?
Jeg har stor forståelse for, at man vil samle specialerne på få store sygehuse, men det er ikke ensbetydende med, at man behøver at nedlægge de døgnbemandede sengeafdelinger på de små sygehuse.
I Nordjyllands Amt har der været gode erfaringer med at samle ekspertisen i Ålborg og lade en slags rejsehold tage ud og lave operationer en dag i Hobro, en dag i Farsø og en dag i Frederikshavn. De opererede blev herefter passet og plejet af det lokale personale i nærheden af deres pårørende. På den måde udnytter man såvel den eksisterende sengekapacitet, operationsstuerne og personalet optimalt.
Hvis Århus Amt lærte lidt af de erfaringer, kunne vi undgå en del af investeringerne i udvidet kapacitet på de store sygehuse, bevare en del lokale arbejdspladser og bevare nærhedsprincippet til fordel for patienterne. Det er hele tre ting på én gang.
Det optimale for Grenå, Odder og Samsø er selvfølgelig også at bevare akutfunktionerne, men det er klart, at det er forholdsvist dyrt. Husk dog i den sammenhæng på, hvad det er for områder, vi har med at gøre: I Grenå har vi en redningsstation med ansvar for at redde menneskeliv i det meste af Kattegat. Vi har tung og giftig industri med risiko for alvorlige arbejdsulykker. Vi holder store sportsstævner, konferencer, med videre, og befolkningstallet mangedobles af turister hver sommer. Kan vi være bekendt ikke at have et ordentligt beredskab i nærheden?
Selv om amtspolitikerne ikke mener, at de har pligt til at tænke på andet end ét budget ad gangen indenfor ét område ad gangen, så kan jeg ikke lade være med at regne lidt på, hvad en nettoreduktion af medarbejderstaben på 400 mand vil koste samfundet alene i dagpenge. Det er rundt regnet 53 mill. kr. om året. Dertil kommer diverse følgeomkostninger i f.eks. Grenå, der i forvejen lider under et meget dårligt skattegrundlag. Og hvordan ser miljøregnskabet ud, når der skal indregnes øget transport af såvel personale, som patienter og pårørende?
Jeg savner overordnet politisk prioritering og ansvarlighed i denne slags sager. Vågn dog op, og vær lidt kreative!

P.S: En stor del af besparelserne på de 170 mill. kr. stammer fra en forventet nedgang i antallet af sengedage på ca. 25%. Den del af besparelsen vil vel kunne opnås - selv uden at lukke Grenå og Odder - eller er det bare en smart budgetmanøvre for at trumfe det samlede forslag igennem?"
Skrevet af Lone Bolther Rubin fra Grenå i Grenå Bladet d. 1. oktober

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002