Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 02-10-2002
Fantastisk fremmøde til protest i Grenå

Det er altid svært at tælle kæmpestore menneskemængder, men både TV og aviser fortæller, at vi var omkring 12.000 mennesker i det største og mest spraglede optog, Grenå nogensinde har set.

SVI_0021.jpg (10484 bytes)

Det er så sandelig ikke hver dag, Grenå kan mønstre så mange folk på gaden - Lang Lørdag er vand i sammenligning, og ikke engang EM-sejren i fodbold i ´92 trak så mange folk af huse. Så kommunens, hospitalets og Idégruppen Grenaa`s opfordring til at stille op på denne dag i kamp for byens og Djurslands hospital blev så sandelig fulgt. Det viser med al ønskelig tydelighed, at sygehuslukningen virkelig angår folk i hele området.
Med bannere i flotte farver og med fantasifulde slagord, beregnet for de ankommende amtsrådsmedlemmer, kunne det nemt have lignet en folkefest, hvis ikke det havde været for den dystre baggrund. Med borgmester Gert Schou og Mette Kirk fra Sygehuspersonalet som talere bevægede optoget sig mod Grenå Idrætscenter, hvor selve fremlæggelsen af og høringen om amtets nye sygehusudspil skulle finde sted.

Der var plads til små 3.000 mennesker i centrets 2 sale, og det var selvsagt for lidt til, at alle kunne komme ind og høre på. Det var en ubeskrivelig fornemmelse at sidde der og mærke suset fra en sådan flok, der med slagsange og klapsalver og ellers helt fredeligt gjorde politikerne opmærksomme på, at det altså var alvor det her. Udover alle grenåenserne var også folk fra nabokommunerne og i øvrigt det meste af Djursland troppet op for at støtte personalet og hele Djursland og stille spørgsmål til folkene fra Sygehusudvalget.

Journalist Jes Myrthu var ordstyrer, og det gjorde han ganske glimrende og sobert. Det er fuldstændig umuligt for os her at gengive bare en brøkdel af alle de indlæg og spørgsmål med tilhørende svar, der kom på bordet. Panelet bestod af 12 mennesker, der repræsenterede de politiske partier i udvalget, amtets embedsmænd og sygehusledelsen i Grenå og Randers. Der var utrolig stor spørgelyst - mange markante og vigtige synspunkter fra salen overfor amtets hold, som tydeligvis var på en bunden opgave og indrømmede, at der kun kunne blive tale om mindre justeringer i et udspil, der allerede er bred politisk opbakning bag.

Mødet skæmmedes desværre af, at publikum havde en masse holdninger omkring nedlæggelsen uden at skulle tage stilling til det økonomiske, mens politikerne og embedsmændene snakkede økonomi uden at have andet end floskler tilovers for folks reelle frygt for, at Djursland lige så godt kan dreje nøglen rundt, hvis/når hospitalet nedlægges. På den måde står fronterne efter mødet nøjagtigt som før mødet - uden ret meget dialog. Deres udsendte undrede sig en del over, at selve personalet fra sygehuset først kom til orde meget sent, så mange ikke nåede at få deres indlæg med. Vi håber sandelig da ikke, at det var planlagt spil fra amtets side, for først med de lokale medarbejderes indlæg blev politikerne for alvor sat på arbejde med gode og nærgående spørgsmål.

Vi skal lige sige her, at borgmester Gert Schou fra Grenå gjorde en rigtig god figur, og blandt alle sine gode argumenter holdt han stædigt fast i, at Djursland bliver det første sted i Danmark, hvor der mange steder bliver mere end 45 km til nærmeste sygehus. Ligeledes fandt han det mærkeligt, at han for et års tid siden havde været med til præsentation af amtets fremtidige sundhedspolitik, som inkluderede Grenå Sygehus. Amtets fiberring var aldrig kommet til Djursland, hvis ikke det havde været for Grenå Sygehus` tiltænkte tilstedeværelse i amtets sygehusplaner. Hvad er der sket på den korte tid, der pludselig gør det nødvendigt at nedlægge det?

Hertil fik vi det svar fra sygehusudvalgsformanden og de fleste af de øvrige, at man i hvert fald de sidste 3 år havde anet den udvikling på de "tunge" sygehusudgifter, som man nu angiver som årsag til kursændringen. Det er ikke nemt at være politiker, og det er så sandelig heller ikke nemt at være borger! Men det kunne måske lette lidt på tingene, hvis politikere generelt lærte sig at gå ud og debattere med folk, når der er så markante forandringer i gære med så store omkostninger for de borgere, der trods alt betaler "gilde". Lidt ligesom dengang med Nyrup og Pensionsmidlerne!
Problemet i denne sag er, at der er bred opbakning bag den fremlagte plan og lige så bred enighed om det modsatte i Djurslands befolkning. Det burde mane til virkelig besindighed og lyst til dialog fra de folkevalgtes side, ellers kan det meget nemt ende som "den totale politikerlede". For resten kan vi fortælle, at vores borgmester, Jens P. Jellesen, indkasserede ét af aftenens største bifald, da han frækt bad sine 2 partifæller (Venstre) i panelet om uden omsvøb at svare ja eller nej på spørgsmålet, om man virkelig havde tænkt sig at stemme for denne for Djursland så ulykkelige plan. Fra begge blev der svaret noget nølende, og det udløste stor morskab i salen.

Om vi overhovedet kom hinanden nærmere, er ikke til at sige lige nu, men for panelet kan det ikke undgå at have været en stærk oplevelse at møde 12.000 djursere. Men det kunne så sandelig have været rart også at have modstandere af planen i selve panelet - hvorfor havde man dog ikke det - det havde givet en langt mere konkret behandling af de store problemer. Der var kun én slags eksperter, nemlig amtets sikkert udmærkede teoretiske lys, tilstede i salen og så 12.000 borgere uden den nødvendige specialviden, mens eksperterne i dagligdagen på Grenå Centralsygehus kun sporadisk kom til orde.
Men kampen er ikke slut - et så stort fremmøde kan man simpelt hen ikke sidde overhørig. BT fortæller i en glimrende reportage i dag, at læger og sygeplejersker lige nu arbejder med en Plan B, som de har tænkt sig at præsentere amtet for én af dagene!

Se Billeder fra optoget gennem byen

Se Billeder fra mødet i idrætscentret


Skrevet af Rex
Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002