Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 30-09-2002
Læserbrev: Livsfarligt at bo i Grenå

I lørdagsudgaven af Randers Amtsavis/Århus Stiftstidende var der flere gode læserindlæg i sygehusdebatten, og på hjemmesideadressen http://www.idegruppengrenaa.dk/kommentarer
er der en hel guldgrube af gode meningstilkendegivelser.
I avisens lørdagsudgave skrev Niels Basballe fra Grenå følgende:


"Nu skal borgerne i Grenå og omegn til at passe på helbredet. Hvis vi får en blodprop, et hjertestop eller bliver svært kvæstet, vil der gå mindst en halv time, før vi kan få intensiv behandling. Fakta er jo, at de første minutter kan være afgørende for, om man overlever eller ej.
Ingen skal bilde mig ind, at en Falck-redder kan udøve den intensive behandling i en ambulance, der kører 110-120 km/t, som er nødvendigt for at overleve. Han skal ene mand sørge for vejrtrækning, give hjertemassage - suge - evt. støde - mærke/se om der er puls samtidig med, han konfererer med en læge over en mobiltelefon.
Denne behandling skal han fortsætte med hele vejen til Århus, idet en Falck-redder ikke har kompetence til at erklære en patient for død. De, som har prøvet at give hjertemassage, ved, hvor hårdt det er rent fysisk.
Ved samme type patient vil der på sygehuset være mindst seks-otte personer, der står klar til at modtage én i dertil indrettede lokaler. Blandt disse er der som regel en anæstesioverlæge, anæstesisygeplejerske - medicinsk 1. reservelæge - sygeplejersker og andre hjælpere.
Selvom Falck-redderne er dygtige, kan de altså ikke udføre seks-otte mands arbejde. Deres faglige uddannelse består af den almindelige redderuddannelse, suppleret med nogle ugers kursus på Grenå Centralsygehus. Her har de fulgt en anæstesisygeplejerske for at lære at lægge et drop, så patienterne kan få vædske på stedet. De har ikke lært at give livsnødvendig adrenalin-injektion, som i nogle tilfælde skal sprøjtes direkte ind i hjertet for at patienten skal overleve.
Når en dårlig patient skal overflyttes fra Grenå til Århus eller Randers, efter han er blevet stabiliseret på afdelingen, er der altid en anæstesisygeplejerske med, i nogle tilfælde også en læge. Det kan der ikke komme fremover, hvis der ikke er et akut beredskab på sygehuset. Amtets alternativ må da forhåbentlig være at udbygge Falck-stationen med flere ambulancer, mere personale og lægeambulance 24 timer i døgnet. Eller hvad? Skal disse ting også placeres i Århus eller Randers, må transporttiden jo være ca. en halv time hver vej.
Der er flere kloge hoveder, der har sagt, at det er en god og klog beslutning, sygehusudvalget har taget. Det er klart, de har den holdning, når de ikke bor her i området. Hvis de havde gjort det, havde de ikke udtalt sig.
En professor ved Århus Universitet savnede dokumentation for, at det kan komme til at koste menneskeliv med den lange transporttid. Den kan han få hér! Jeg véd, det har kostet liv under transport på ca. 30 km, hvor patienter undervejs har fået hjertestop, og det er dog kun halvt så langt som fra Grenå til Århus. Disse dødsfald bliver registreret som almindelige forhold ved hjertestop. Man bør bemærke, at det rent faktisk er transportiden, der er den direkte årsag.
Det er af stor nødvendighed, at man bevarer et akut beredskab på Grenå Centralsygehus, ellers kommer det til at koste menneskeliv.
De amtskommunalpolitikere, der stemmer for budgetforslaget, som indebærer lukning af sygehuset, må derfor have et personligt ansvar for disse liv.
Jan Petersen må på Christiansborg fastholde regeringspartierne i deres politik om tryghed og nærhed i randområderne. Denne bliver ikke praktiseret på Djursland.
Bent Mikkelsens rolle i Sygehusudvalget er jo nok udspillet. Som medlem her burde han nok have advaret os noget før. Med det samme, de første meninger om lukning af Grenå Centralsygehus var fremme, skulle han have meddelt det videre til f.eks. borgmester Gert Schou, så var vi ikke blevet taget med bukserne nede. Bent Mikkelsens inhabilitet burde ikke spille ind i en så vigtig beslutning.
Situationen er jo nok et resultat af regeringens skattestop. Det undskylder amtspolitikerne sig med. Vi i befolkningen havde nok hellere betalt lidt mere i skat. Ved næste valg håber jeg, at vælgerne sætter sig godt og grundigt ind i de forskellige politikeres viden om sygehusområdet samt interesse i Djurslands fremtidige eksistens.
Lev vel."
Skrevet af Niels Basballe fra Grenå i Randers Amtsavis d. 28. september

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002