Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 27-09-2002
Læserbrev: Dårligt politisk arbejde

Blandt mange væsentlige indlæg i sygehusdebatten har vi i dag valgt ét, skrevet af Allan Hørsted, lokal formand for Randers-afdelingen af Forbundet for Offentligt Ansatte. Han skriver:

"Forventningerne til kraftig og smertefuld fedtsugning i de amtskommunale budgetter blev til en endnu mere smertefuld og uforståelig amputering af velfungerende sygehuse i Århus Amt.
Ingen var i tvivl om, at amtet skulle spare 300 mill. kr., og alle havde indstillet sig på, at det ville blive en barsk og smertefuld proces.
Der er heller ikke nogen, der kan have været i tvivl om, at den tidligere regerings beslutning om minimalvækst i amter og kommuner samt den nuværende regerings beslutning om skattestop har låst amtsrådet fast i en situation, hvor deres handlemulighed kun er nedskæringer og dermed dårligere arbejdsforhold for medarbejderne og forringet service og tryghed for borgerne.
At besparelserne blev foreslået som en total amputering af Grenå, Odder og Samsø sygehuse, var der ingen, der havde forventet.
Det er ikke kun en afvikling af Centralsygehuset i Grenå - det er også en afvikling af nærhedsprincippet i et købstadsområde. Samtidig er det også et slag mod udvikling, i bestræbelserne på at udvikle Grenå-området erhvervs- og beskæftigelsesmæssigt.
Det økonomiske grundlag vil nok ikke komme til at se meget anderledes ud, og måden, det gøres på, kan sandsynligvis også forklares, hvis vi ser på det isoleret.
I FOA Randers skal vi opfordre til en meget bredere debat, der tager udgangspunkt i en væsentlig større helhedsbetragtning.
Forslaget er dårligt politisk arbejde - det er énøjet - talentløst og perspektivløst. "Det er nødvendigt med centralisering af hensyn til effektivitet og kvalitet", er ét af amtsrådets argumenter som forsvar for den foreslåede amputering.
Hvem siger, at der kun er og skal være ét centrum i Århus Amt? Hvad ville problemet have været, hvis amtsrådet ved projekteringen af Skejby Sygehus havde placeret det i Grenå for at understøtte udviklingen i området? Intet, udover at vi havde haft et Djurslandsområde, der i dag ville stå væsentligt stærkere erhvervs- og beskæftigelsesmæssigt!
Skal vi motivere og stimulere erhvervslivet til at slå sig ned i amtets randområder, må amtsrådet gå forrest med at sprede sine egne arbejdspladser, hvor de centralistiske tanker går hånd i hånd med et helhedssyn.
Skal der være balance og lighed for borgerne i amtet, må vi se på en anden fordeling af opgaverne.
I stedet for at fusionere Århus Amtssygehus og Århus Kommunehospital mener vi i FOA Randers, at det er mere relevant at fusionere Århus Amtssygehus med Grenå Centralsygehus med henblik på at flytte så mange og så væsentlige opgaver til Grenå, at det ville være bæredygtigt. Og hvori skulle problemet ligge? Afstanden fra Grenå til Århus og fra Århus til Grenå er vel den samme!"

Skrevet af Allan Hørsted, FOA Randers, i Randers Amtsavis d. 27. september

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002